Haastattelu

Jarkko Parikka – Ilves on ollut täydellinen paikka kehittyä pelaajana

Vesa Suonsyrjä
Aarno Vuorinen

Jykevä puolustaja Jarkko Parikka,22 pelaa jo viidennellä perättäisellä kaudella Ilveksessä. Erinomaisesti liikkuva yleispuolustaja on esittänyt kaukalossa nousujohteista pelaamista. Erityisesti kehuja kamppailupelaamisesta saaneella ”Jakella” on Ilveksestä vain hyvää sanottavaa.

Imatralta maailmalle

Etelä-Karjalassa Imatralla syntynyt ja varttunut Jarkko Parikka pelasi juniorina paikallisen Ketterän ja puolen tunnin ajomatkan päässä olevan Lappeenrannan SaiPan pelaajista kerätyssä yhdistelmäjoukkueessa. Viimeiset kaksi juniorivuottaan Parikka pelasi isommissa ympyröissä pelattuaan USHL- ja OHL- juniorisarjoissa vuoden kummassakin.

– Jos oikein muistan, niin kaikki täällä aina B-junioreihin asti pelaamani vuodet pelasimme SaiPan nimellä ja pelipaidoilla, mutta seuran heikon pelaajatilanteen vuoksi joukkueissa pelasi non puolet meitä Imatralaisia, pelinumerossaan kasvattajaseuransa – nykyisin Mestistä pelaavan Imatran Ketterän perustamisvuotta (1957) kantava Parikka muistelee.

– Siirryin ensin pelaamaan yhdysvaltalaiseen juniorijoukkueeseen Des Moines Buccaneersiin tarkoituksenani jatkaa yliopistoon ja sitä kautta pelata NCAA-sarjassa seuraavat neljä vuotta. USHL-kauden jälkeen katsoimme kuitenkin, että opiskelut eivät olleet sillä mallilla ja päätin siirtyä Kanadan puolelle pelaamaan laadukasta OHL-juniorisarjaa Kingston Frontenacsin riveihin.

– Elämän siirtäminen Etelä-Karjalasta Pohjois-Amerikkaan oli suuri muutos, mutta viihdyin hyvin ja pelaaminen oli erilaista kuin täällä kotimaassa. Reissusta tarttui matkaan paljon kokemuksia ja kielitaitokin parani, jälkikäteenkin hyvänä kokemksena ja oppina matkaan suhtautuva Parikka kiittää.

Tampereelle ja Ilvekseen

Kaudelle 2015-16 silloin 17-vuotias Jarkko Parikka päätti palata Suomeen ja seuraksi valikoitui Ilves, joka oli ajoissa liikkeellä ja tarjosi sopimusta. Ilveksessä Parikka on viihtynyt erinomaisesti ja sopimusta on jatkettu jo useaan otteeseen.

– Polkuni Imatran ja Pohjois-Amerikan kautta on kulkenut tänne Ilvekseen ja kun katson taaksepäin niin en vaihtaisi mitään. Toisaalta voisi jossitella sitä, että olisi jatkanut Pohjois-Amerikassa, mutta täällä minulla on ollut koko ajan laadukkaat valmentajat, hyvä harjoitteluympäristö sekä hienot joukkuekavarit ja koen, että missään ei olisi ollut tätä parempaa paikkaa kehittyä pelaajana, alleviivaa Parikka.

Liigadebyyttinsä Jarkko Parikka teki ikimuistoisella tavalla, sillä hänen ensimmäinen liigaottelunsa oli loppuunmyydyssä paikalliskamppailu Ilves-Tappara (raportti), joka pelattiin 13.11.2015. Parikan debyytti päättyi Ilveksen 4-1 voittoon, mutta vuosien jälkeen ottelusta jäi mieleen muutakin.

– En hirveästi saanut vastuuta siinä pelissä, mutta muistan hyvin että tunnetta ja latausta oli paljon kaukalossa ja oli hienoa päästä pelaamaan liigaa. Ehkä parhaiten on jäänyt mieleen Antti Tyrväisen kyynärpää-osuma Kristian Kuuselaan, josta annettiin jälkikäteen pitkä pelikielto.

Haastatteluhetkellä Jarkko Parikalla on kasassa 196 liigaottelua ja käynnissä hänen uransa viides kausi Ilveksessä. Kauden 2015-16 joukkueesta Jarkko Parikan lisäksi ovat jäljellä ainoastaan joukkueen kapteeni Eemeli Suomi ja ykkösketjun laituri Teemu Rautiainen.

– Enpä ole ikinä ajatellutkaan, että vaihtuvuus on ollut näin suurta mutta toisaalta uudistuuhan joukkue kaikille kausille. Joukkueessa arki on ollut hyvää koko minun aikani – fyysinen puoli ja harjoitteet ovat laadukkaita ja valmennus tuo jatkuvuutta Jouko Myrrän ja Olli Salon johdolla.

Edellisellä kaudella 2018-19 jykevä (182cm/95kg) puolustaja pelasi uransa toistaiseksi parasta kiekkoa, joka palkittiin kauden päätteeksi kutsulla leijonapaitaan.

– Olin viime kauteen lähdettäessä hieman epävarmalla fiiliksellä, sillä harjoituskaudella jouduin jättämään pelejä väliin, kun minulla oli kesällä ohjelmassa kuntoutusta leikatun polveni kanssa. Kaikki meni kuitenkin hyvin – polvi ei vaivannut lainkaan ja pelasin yhtä pelikiellosta johtunutta poikkeusta lukuunottamatta kaikissa otteluissa. Pelit menivät hyvin ja otin selvän askeleen eteenpäin pelaajana, iloitsee edellisellä kaudella 59 ottelussa tehot 5+14=19 sekä tehotilastossa kovat lukemat +16 saavuttanut Parikka.

– Oli hieno ja vähän epäuskoinenkin kokemus päästä itse mukaan leijonapaitaan, kun on aina katsonut niitä pelejä ja miettinyt, että olisi hienoa itsekin joskus päästä siellä kokeilemaan. Maajoukkuekokemus antoi valtavasti lisää energiaa ja uskoa siihen, että myös tulevaisuudessa on mahdollisuus saada kutsu, kun pelit vaan sujuvat hyvin, viime vuoden huhtikuussa leijonissa debytoinut Parikka uskoo.

Mahtavan joukkuehengen kausi käynnissä

Kuluvaan kauteen 2019-20 lähdettäessä Jarkko Parikalla oli jälleen pieniä vaivoja ja harjoitusottelut jäivät vähiin. Samaa tahtia koko joukkueen peliotteiden parntuessa on myös Jake löytänyt viime kauden virettään ja samassa suhteessa vastuu on lisääntynyt.

– Minulla oli vaivaa nivusen kanssa harjoituskaudella ja varotoimena jätin harjoituspelejä väliin. Pelituntuma kauden alussa oli sitä kautta hakusessa, mutta koko ajan olen mennyt eteenpäin ja olen omasta mielestäni pelannut viime aikoina hyvää jääkiekkoa.

– Pyrin pelaamaan kovaa ja taklaamaan hyvin ja pääsen sitä kautta omaan peliini kiinni. Pyrin pelaamaan jämäkästi ja parasta on päästä antamaan kova, puhdas taklaus vastustajaan – se sytyttää taklaajan lisäksi koko joukkuetta.

Viime aikoina Parikan pariksi on vakiintunut hurjassa tuloskunnossa oleva Niko ”Bono” Peltola, joka on marraskuun kahdeksassa kamppailussa iskenyt tehot 2+7.

– Nyt on löytynyt taas hyvä pari, jonka kanssa pelata ja löydämme toisemme hyvin kentältä. Puolustamme tällä hetkellä jämäkästi ja toivottavasti sama tahti jatkuu tulevaisuudessa. Ei olisi ollut kyllä ensimmäinen pelaaja, jonka olisin uskonut dominoivan pistetilastoissa, mutta hyvin ”Bono” kyllä pelaa, kuittaa Parikka ja tuttu hymy leviää entistäkin leveämmäksi.

Tämän kauden Ilvestä kehuttiin jo kauden alla lehdistössä ja viime viikkoina Ilveksen joukkuehenkeä ovat kehuneet Lassi Thomson ja Aamulehdessä nykyjoukkueen henkeä parhaaksi vuodesta 1970 alkaneella urallaan kuvannut huoltajalegenda Lasse Laukkanen.

– Varmasti hyvät otteet kaukalossakin auttavat joukkuehenkeen, mutta heikosti sujuneella alkukaudellakin meillä oli koko ajan sellainen usko, että tämä homma saadaan kääntymään. Tiesimme, että meillä on hyvä porukka ja joukkueen sisällä on koko ajan ollut hieno henki tehdä töitä toisillemme. Joukkue on nuorempi kuin aikaisemmin, mutta joukkueen sisällä pelaajan iällä ei ole mitään merkitystä vaan peliesitykset ratkaisevat, myhäilee Parikka.

Ilveksen maalivahdit Lukas Dostal ja Ville Kolppanen ovat pelanneet maalilla hyvin ja se auttaa Jarkko Parikan mukaan puolustajan pelaamista monessakin suhteessa.

– Jos maalivahdilla on menossa vaikea vaihe ja koppi ei oikein tartu muuttaa se myös puolustajan pelaamista, sillä silloin tulee tiettyä luottamuspulaa ja ylimääräistä ajattelua siitä, että mistä uskaltaa päästää vastustajan laukomaan.

– Meillä Ilveksessä on onneksi sellainen tilanne, että on ihan sama kumpi veskareista on maalilla niin itsellä on luottavainen olo, sillä tiedän että jos teen jonkun virheen, niin kaverit pystyvät paikkaamaan. Se lisää pelirohkeutta ja nostaa sitä kautta pelaamisen tasoa, kiittää Parikka joukkueen maalivahtikaksikkoa.

Ilves on alkukauden jälkeen puolustanut koko joukkueena paremmin ja siinä suuressa osassa on ollut jämäkkä oman maalin edustan ja puolustuksen keskustan puolustaminen, jota valmennus on eri haastatteluissa painottanut.

– Tärkeintä on ettei vastustajia päästettäisi puolustuksen keskustasta laadukkaisiin vetopaikkoihin tai irtokiekoille. Jos vastustaja saa pitkän pyörityksen meidän päätyymme niin pyrimme pitämään heidät poissa keskustasta ja iskemään mahdollisuuden sattuessa – esimerkiksi huonon syötön jälkeen. Kun keskusta on hyvin tukossa niin maalivahdit kyllä nappaavat hyvällä prosentilla kiinni sen ulkopuolelta lauotut kiekot ja meidän puolustajien tehtävä on silloin siivota irtokiekot maalin edustalta, tiivistää Jake yksinkertaisuudessaan joukkuepuolustuksen ytimen.

Lokakuun viimeisten päivien joukossa kuultiin uutisia jatkosopimuksista, kun kuultiin Jarkko Parikan ja Panu Miehon solmineen uudet jatkosopimukset. Jarkko Parikan kohdalla sopimus on mallia 1+1.

– Tampereesta on tullut jo toinen kotikaupunki minulle. Suomessa pelatessa Ilves on yksi parhaista vaihtoehdoista ja oli helppo päättää jatkosta täällä, sillä koen että tämä on paras paikka minulle kehittyä yhä paremmaksi jääkiekkoilijaksi, syyskuussa 22-vuotta täyttänyt Parikka kehuu.

Ilveksen kotiotteluissa on ollut tällä kaudella hienosti yleisöä – keskiarvo on toiseksi suurin kaikista joukkueista. Lisäksi joukkueen kannattajia on ollut runsaslukuisesti vieraskatsomoissa, kuten viime viikolla Hämeenlinnassa ja marraskuun alussa Turussa.

– On hienoa, että yleisö on löytänyt halliin ja on hienoa että ihmisiä kiinnostaa ja kannattajat luovat hyvän tunnelman. Heidän luomansa tunnelma tuo meille pelaajille lisävirtaa kentälle, kiittää Jarkko Parikka.


Jarkko Parikka ja muu Ilves seuraavan kerran nähtävissä perjantaina 29.11 kello 18:30, kun KooKoo saapuu Hakametsään, Tervetuloa!

Sarjataulukko

# JOUKKUE O V T H TM PM P
1 Kärpät 59 36 12 11 185 114 127
2 Lukko 59 32 14 13 190 121 118
3 Tappara 60 30 18 12 188 128 119
4 Ilves 59 32 12 15 182 133 114
5 KooKoo 59 30 13 16 172 129 110
6 HIFK 59 26 17 16 174 143 103
7 HPK 59 27 14 18 157 147 102
8 JYP 59 25 10 24 177 159 91
9 Ässät 59 20 12 27 141 170 76
10 KalPa 59 19 13 27 156 186 75
11 TPS 59 17 13 29 149 185 69
12 SaiPa 59 18 8 33 123 185 66
13 Jukurit 59 11 15 33 127 178 56
14 Pelicans 59 12 11 36 120 201 54
15 Sport 59 11 12 36 129 191 49

Pistetaulukko

MAALIT
#10 SUOMI
26
MAALIA

SYÖTÖT
#62 LEINO
32
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#10 SUOMI
57
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#10 SUOMI
+23
+ / -

RANGAISTUKSET
#50 VAINIONPÄÄ
59
MINUUTTIA

Twitter

Lisää aiheita

25.3.2020 / Uutinen

Kevään 1985 Suomen mestaruudesta 35 vuotta – katso ratkaiseva finaali Ilveksen YouTube-kanavalta!

Kauden 1984-1985 TPS-Ilves-finaalisarjan ratkaisevasta ottelusta tulee torstaina 26.3.2020 kuluneeksi 35 vuotta. Viidennen finaalin ottelutallenne on katsottavissa kokonaisuudessaan Ilveksen YouTube-kanavalta huomenna klo 18.20 alkaen. Kulunut kausi...

LUE LISÄÄ


24.3.2020 / Uutinen

Playoffs-kausikortit hyvitetään ensi kauden kausikorteissa

Liiga-kausi 2019-2020 päättyi koronavirusepidemian vuoksi tehtyjen poikkeuksellisten toimenpiteiden myötä 13. maaliskuuta. Kaudesta jäi pelaamatta runkosarjan viimeisen pelipäivän ottelut sekä pudotuspelit kokonaisuudessaan, mikä luonnollisesti vaikuttaa negatiivisesti...

LUE LISÄÄ


24.3.2020 / Uutinen

Ilves julkisti valmennusryhmänsä ja pelaajasopimuksia

Marko Ojanen, 46, ja Pasi Saarinen, 42, liittyvät Ilveksen liigajoukkueen valmennusryhmään 1+1-vuotisilla sopimuksilla. Uusina pelaajina Ilvekseen siirtyvät hyökkääjät Taavi Vartiainen, 25, ja Joni Ikonen, 20,...

LUE LISÄÄ


22.3.2020 / Uutinen

Ilves-Hockey Oy:n toimisto suljettuna 23.3.-5.4.

Ilves-Hockey Oy:n toimisto on suljettuna 23.3.-5.4. välisen ajan. Yhtiön toimihenkilöt siirtyvät etätyöskentelyyn kahden viikon ajaksi, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen. Järjestelyllä pyritään välttämään altistumista koronavirukselle. Ilveksen...

LUE LISÄÄ


20.3.2020 / Uutinen

CHL- ja Liiga-otteluiden lippuvoucherit myynnissä – tule mukaan kaudelle 2020-2021!

Ilveksen kauden 2020-2021 CHL- ja Liiga-otteluiden lippuvoucherit ovat nyt myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa. Tarjoushintaisten vouchereiden myynti päättyy viimeistään juhannusviikolla 21.6. Istumapaikkavoucherin hinta on 17,50 € ja...

LUE LISÄÄ