Vesa Suonsyrjä

Imatralta kotoisin oleva puolustaja Jarkko Parikka, 20 on viihtynyt Ilveksessä ja eteenpäin tähtäävä nuorukainen olikin mielissään kirjoitettuaan tuoreen kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka pitää miehen Ilveksessä ainakin kauteen 2019-20.

Jarkko Parikan synnyinkaupunki Imatra on urheilukaupunki, josta on noin puolen tunnin ajomatka Lappeenrantaan, jossa Parikka pelasi ennen lähtöään Pohjois-Amerikkaan.

– Imatra on kyllä kova urheilukaupunki, jossa olen päässyt harjoittelemaan 2011 rakennetussa jäähallissa kesälläkin. Nyt Imatran Ketterä pelaa Mestistä, kun se sai paikan Kajaanin Hokin jäätyä ilman liigalisenssiä. Imatran Pallo-Veikot nousi myös päättyneeksi kaudeksi Superpesikseen, kertoo Parikka Imatralaisesta urheiluelämästä, jota hän käy mahdollisuuksien mukaan myös seuraamassa.

– Imatralta on tullut kovia kiekkoilijoita, kuten Jussi Markkanen, Ville Koho ja Petteri Nokelainen sekä puolustaja Jarno Lippojoki, joka on palannut Imatran Ketterään pelaamaan.

Kaudella 2011-12 Parikka jatkoi Ketterässä, mutta joukkue yhdistyi SaiPan C-junioreiden kanssa ja kotipelit pelattiin pääasiassa Lappeenrannassa. 16-vuotiaana nuorukainen lähti rohkeasti hakemaan kokemuksia rapakon takaa.

– SaiPalla oli heikkoja ikäkausijoukkueita siihen aikaan, joten joukkueet yhdistettiin SaiPaKetteräksi ja sitä kautta saatiin kilpailukykyisempi joukkue kasaan.

– Alun perin minulla oli ajatuksena jatkaa koulunkäyntiä siellä P-Amerikassa, mutta en päässyt siinä heti kouluun. Sitten oli sellainen tilanne, että minun olisi pitänyt jatkaa USHL-sarjassa vielä kolme kautta niin katsoin paremmaksi vaihtoehdoksi siirtyä pelaamaan seuraavaksi kaudeksi kanadan yhteen pääjuniorisarjoista OHL:n.

Pohjois-Amerikassa peli pienessä kaukalossa on erilaista kuin Euroopassa ja pääjuniorisarjoissa kaukalossa vastassa on tulevia maailmantähtiä.

– OHL:ssa pelaa 15-20 vuotiaita pelaajia ja sarjan taso oli kova. Pelasin kaksi kertaa Connor McDavidia vastaan ja voin sanoa, että en ole nopeampaa kiekkoilijaa nähnyt ennen tai jälkeen.

– Pelaaminen on aika lailla erilaista pienessä kaukalossa ja hitaita lähtöjä ei siellä harrasteta. Pieni kaukalo tekee pelin nopeammaksi ja aikaa on vähemmän, pohtii Kingston Frontenacsin paidassa 68 ottelussa tehot 1+6 tehnyt Parikka.

Akillesjännevamma pilasi Parikan loppukauden ja häneltä jäivät väliin 18-vuotiaiden MM-kisat vamman vuoksi. Kaksi kautta Pohjois-Amerikassa sai riittää toistaiseksi ja Parikka siirtyi Tampereen Ilvekseen kolmen kauden sopimuksella.

– Sain Ilveksestä hyvän tarjouksen ja yhdessä agentin kanssa päätimme, että siirto tänne on hyvä ratkaisu kehittymiseni kannalta ja että täällä olisi tarjolla vastuuta.

– Ensimmäisen kauteni alku Ilveksessä meni vielä toipuessa vammasta, mutta pääsin pelaamaan lopulta paljon varsinkin A-nuorissa, jossa voitimme ikimuistoisesti mestaruuden. Oli hieno hetki juhlia mestaruutta, sillä en ollut aiemmin voittanut urallani oikeastaan mitään.

– Kävin toissa kaudella pelaamassa muutaman pelin myös Mestiksessä ja pääsin myös liigajoukkueen mukaan, kauden päätöskamppailussa uransa avausmaalin ohi KooKoo-maalilla olleen Frederic Cloutierin viimeistellyt Parikka muistelee.

Tampereen Ilves - #57 Jarkko Parikka

Viime kaudella nuori puolustaja pelasi täyden liigakauden ja sai hyvin vastuuta. Mieleen jäi hyvin myös kaupungin vallannut kiekkohuuma pudotuspelien aikaan.

– Itselleni oli positiivinen yllätys, että pääsin pelaamaan täyden liigakauden. Tiesin jo etukäteen sen olevan mahdollista, jos onnistun käyttämään näytönpaikkani. Sainkin hyvin vastuuta ja peliaikaa. Pelasin Teemu Aallon kanssa isoja minuutteja kauden loppua kohden mennessä.

– Oli tärkeää kehittymiseni kannalta saada tuollainen kausi ja oli hieno pelata ja seurata, kun ihmiset tunnustivat väriä Hakametsän ulkopuolellakin pelien aikaan. Hallissa oli tosi paljon katsojia ja hieno tunnelma, muistelee Parikka viime kauden päätöstä.

Kuluvaan kauteen Jarkko Parikka harjoitteli määrätietoisesti tarkoituksenaan pelata aiempaa paremmin. Alkukausi on ollut vaihteleva niin miehellä kuin joukkueellakin.

– Tietenkin kehitettävää on kaikilla osa-alueilla, mutta keskityin parantamaan peruskuntoani. On tärkeää pysyä virkeänä pelin lopussa, vaikka jääaikaa tulisi reilut kaksikymmentä minuuttia. Siinä olen mennyt eteenpäin kesän aikana.

– Olemme katsoneet paljon videoltakin pelaamistamme ja sieltä nähneet missä on kehitettävää. Omassa pelaamisesssani on myös vielä parannettavaa enkä ole panokseeni täysin tyytyväinen. Etenkin kaksinkamppailuissa pitää pystyä parempaan ja sitä kautta pysäyttämään peliä ja tulemaan pois paineen alta, analysoi Parikka.

Syyskuun lopulla Jarkko Parikka teki Ilveksen kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka pitää miehen Ilveksessä ainakin kauteen 2019-20.

– Olen viihtynyt todella hyvin ja uusi sopimus syntyi kivuttomasti. Ilveksessä on hyvä tekemisen meininki kaikilla rintamilla ja olen saanut täällä hyvin vastuuta niin päätös jatkaa oli helppo, hymyilee Parikka.

– Tälläkin kaudella olen pelannut lähes 20 minuuttia ottelua kohden, niin se kyllä antaa mahdollisuuden kehittyä pelaajana.

Alkukauden Valtteri Viljasen parina pelannut Parikka on saanut rinnalleen uuden puolustajaparin Juuso Pullista. Myös ylivoimavastuuta on tullut muutamassa pelissä.

– Kun Joe Piskula liittyi mukaan niin puolustajaparit menivät uusiksi. Sinällänsä on sama kenen kanssa pelaa, mutta yhteispeli paranee uuden parin kanssa aina pelien myötä.

– Olen pelannut harvemmin ylivoimaa viime aikoina ja se hiukan yllätti, kun pääsin Kärppiä vastaan siihen pelaamaan. Siinä pitäisi saada onnistumisia ja sitä kautta oma pelaaminen ylivoimapelissä toimimaan.

Tulevaisuudessa Jarkko Parikka haluaa pelata omien rajojensa mukaan mahdollisimman korkealla tasolla. Tällä hetkellä tähtäin on pelata mitalipelejä Ilveksen kanssa.

– Kyllä meidän pitää päästä runkosarjassa kahdeksan joukkoon ja sitä kautta pudotuspeleihin, joissa kaikki on mahdollista. Siellä pelataan aina voittamisesta. Oman näkemykseni mukaan tässä sarjassa ei ole yhtään joukkuetta, jota emme voisi voittaa niin uskon mahdollisuuksiimme.

– Tavoitteena on kehittyä jokaisella kaudella pelaajana ja tulevaisuudessa jos rahkeet riittävät pelata mahdollisimman hyvässä sarjassa, kuten esimerkiksi KHL:ssa.

Kuluvalla viikolla Ilveksellä on edessä kahden kotiottelun viikko, kun keskiviikkona Ilves kohtaa Jukurit ja lauantaina Pelicansin.

– Viime aikoina hallissa on ollut hyvää kannustusta ja väkeäkin on ollut enemmän. HPK-pelin kannustuksen kun saamme katsomosta, niin kyllä me voitto hoidetaan kotiin, napauttaa Parikka.

Tampereen Ilves - #57 Jarkko Parikka

Joona Koppanen janoaa isoa roolia Ilveksessä
Jatkuuko Ilveksen nousuvire?
UUTISET