1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Joona Koppanen janoaa isoa roolia Ilveksessä

Joona Koppanen janoaa isoa roolia Ilveksessä

Marko Herckman

Tulokashyökkääjä Joona Koppanen on ottanut heti NHL-leirityksestä palattuaan hyvän roolin Ilveksen joukkueesta. Kokonaisvaltainen sentteri on väläytellyt monipuolista osaamistaan liigauransa ensimmäisissä peleissä. Kauden mittaan isokokoiselta hyökkääjälupaukselta on lupa odottaa vielä enemmän.

Joona Koppasen liigakausi käynnistyi Boston Bruinsin leirityksen takia vasta pari viikkoa sitten. Nyt isokokoisella hyökkääjällä on takana viisi peliä kotoista Liigaa.

– Ihan hyvät fiilikset. On siinä omassa tekemisessä vielä hakemista ja itsekin löytää vielä paljon kehitettävää. Koko ajan pitää parantaa omaa peliä ja saada enemmän itsestä irti ihan jokaisessa pelissä. Ihan kohtalaisesti on mennyt – jotkut pelit vähän paremmin ja toiset vähän huonommin, määrätietoinen sentteri pohtii.

Viime kaudella nuorten SM-liigan parhaaksi hyökkääjäksi valittu Koppanen on huomannut juniorisarjan ja ammattilaisliigan erot.

– Kaksinkamppailukovuudessa on iso ero. Tässä sarjassa on paljon äijiä, jotka ovat jo monta vuotta pyörineet täällä. Pelaajat ovat voimakkaampia ja siellä joutuu ihan tosissaan painimaan joka tilanteessa. Esimerkiksi maalin edessä pelataan kovempaa ja takapainetta annetaan joka tilanteessa. Ja totta kai tempo nousee aina kun mennään korkeammalle tasolle.

Pelkkä voima ei ratkaise kuitenkaan kaikkea.

– Kyllä raaka voima aina vaan auttaa, mutta kyllä se asennekin merkkaa paljon ja joka tilanne täytyy haluta voittaa. Jos joka tilanteessa ei voima riitä, niin täytyy käyttää päätä ja yrittää keksiä muita keinoja päästä kiekolle, Koppanen hymyilee.

Kaukalossa NHL-tähtien kanssa

Koppasen alkusyksy kului Bostonissa. Bruinsin viidennen kierroksen varaus kesältä 2016 sai NHL-seuran leirityksestä paljon.

– Siellä tuli oltua vähän alle kolme viikkoa. Ensin se nuorten leiri ”rookie camp” – siellä pelattiin kolme peliä ja ne meni omalta osalta hyvin. Sitten alkoi se varsinainen ”main camp” – siellä en pelannut pelejä, mutta pääsin treenaamaan ja näkemään läheltä sitä kulttuuria. Oli hieno kokemus nähdä sitä touhua ihan läheltä. Fasiliteetit siellä oli viimeisen päälle, sentteri avaa kokemuksiaan.

19-vuotias Koppanen pääsi leirillä samaan kaukaloon Bruins-tähtien kanssa.

– Oltiin siellä kahdessa eri ryhmässä, mutta kyllä jonkun verran pääsi esimerkiksi Zdeno Charan kanssa painimaan jäällä. Kyllä sillä oli voimatasot ihan järkyttävällä tasolla ja hyvin huomasi, kuinka paljon hänkin tekee duunia, että pystyy nelikymppisenä vielä pelaamaan tuolla tasolla. Ihan normaaleja jätkiä ne huippupelaajatkin olivat ja söivät samaa kaurapuuroa. Tosi mukavia tyyppejä ja heidän kanssaan pystyi ihan normaalisti juttelemaan, Koppanen kertoo.

Koppasen kirkas tavoite on jonain päivänä NHL. Leirikokemus antoi siihen taas hyviä valmiuksia.

– Siinä vähän näki sitä mitä se vaatii ja missä muut pelaajat siellä menevät. Töitä se vaatii ihan pirusti – se siitä leiristä ehkä päällimmäisenä jäi mieleen.

19-vuotiaana isossa roolissa alivoimalla

Tulevaisuuden NHL-tavoitetta tukee se, että Koppanen on erinomainen luistelija. Jääkiekko on muuttumassa entistä enemmän nopeiden ja hyvin luistelevien pelaajien peliksi ja liike on myös Koppasen vahvuus.

– Se tulee varmaan jo ihan Kooveen ajoilta. Siellä treenattiin luistelua ihan pienestä pitäen ja sieltä se on lähtöisin. Itse olen kanssa jäänyt aina treenien jälkeen kehittämään sitä ja muutenkin koittanut keskittyä nopeuden lisäämiseen. Yleisurheilutaustaakin itseltäni löytyy ja ehkä sitä kauttakin on tullut jotain, C-nuorissa Ilvekseen siirtynyt Koppanen miettii syitä luistelutaitoonsa.

Luistelun lisäksi Koppasen pystyy pelaamaan kokonaisvaltaisesti koko kentän alueella.

– Luistelun ja kovan duunin kautta pyrin pääsemään paikoille. Alivoimapelaaminen on tuntunut itselle aina sellaiselta vahvuudelta ja siinä haluan olla hyvä ja edelleen kehittyä.

Koppanen onkin isossa roolissa Ilveksen alivoimapelissä. Se ei ole ihan arkipäivää 19-vuotiaalle pelaajalle Liigatasolla.

– Ehkä siinä on tärkeintä se, että pystyy lukemaan sitä peliä. Ja tietysti olen pitkä kaveri, joka pelaa pitkällä mailalla – pystyn ulottumaan ja peittämään syöttösuuntia hyvin. Ja jos tulee paikka niin sitten pystyn antamaan painetta. Kokonaisvaltaisuus on siinä tärkeää ja treenamallahan siinäkin kehittyy – niin kuin kaikessa muussakin. Alivoima on tärkeä osa-alue joukkueessa. Jos se ei toimi niin pelejä on aika vaikea voittaa. On hienoa kun saa vastuuta siinä ja pääsee näyttämään, että on sen arvoinen, alivoimapelaamisesta nauttiva sentteri analysoi.

Sentterin paikka liigatasolla on haastava. 195-senttinen Koppanen myöntää, että opeteltavaa riittää.

– Kyllä siinä joutuu varmaan välillä vähän oppirahojakin maksamaan. Jokaiseen aloitukseen pitää mennä sillä mentaliteetilla, että tämä voitetaan. Omassa päässä joutuu painimaan paljon enemmän ja isompien kavereiden kanssa kuin A:ssa. Muutenkin oman pään pelaaminen on se asia, johon Liigassa pitää kiinnittää vielä enemmän huomiota.

Tampereen Ilves - #11 Joona Koppanen

Nuorten MM-kisat tavoitteena

Tulokaskauttaan pelaava Koppanen istuu hyvin Ilveksen nuorekkaaseen profiiliin. Hyökkääjä uskoo, että Ilveksen joukkueesta löytyy vielä paljon lunastamatonta potentiaalia.

– Varmaan moneen kertaan on sanottu, että meillä on nuori joukkue. Muutama kokeneempikin kaveri löytyy, jotka tuovat sitten hyvää johtajuutta joukkueeseen. Nälkäinen joukkue ollaan ilman muuta ja koko ajan saadaan hitsattua tuota pelitapaa paremmaksi. Varmasti lähtee kulkemaan vielä paremmin kauden mittaan.

Koppanen on ottanut nopeasti hyvän roolin joukkueesta. Nuori hyökkääjä janoaa kuitenkin vielä lisää vastuuta.

– Haluan saada ison roolin joukkueesta. Paljon minuutteja ja päästä pelaamaan myös pelien lopussa. Haluan saada vastuuta ja kehittyä koko ajan. Kaksinkamppailuvoima ja muut kehittyvät varmasti pelien myötä.

Yksi iso tavoite kaudelle on vuodenvaihteessa Buffalossa pelattavat nuorten MM-kisat. Alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2016 voittanut Koppanen on viihtynyt aina maajoukkuekomennuksillaan.

– Nuorten MM-kisat on tietysti yksi tavoite. Maajoukkuepelit ovat olleet aina hienoja kokemuksia. Pääsee pelaamaan kovissa turnauksissa ja näkee samalla vähän maailmaa. Siellä pääsee pelaamaan kuitenkin oman ikäluokkansa huippupelaajia vastaan ja näkee vähän missä itse menee.

”Tosi hieno juttu, että porukka jaksaa pitää meteliä”

Tällä hetkellä Koppasen keskittyminen on kuitenkin täysillä Ilveksessä ja siinä, kuinka viime aikojen positiivinen vire saadaan pidettyä yllä. Viikonlopun kaksi voittoa tulivat tarpeeseen.

– HPK peli oli meille vähän vaikea. Veskarin vaihtoa ja kaikkea, mikä ei ole ihan normaalia pelitapahtumaa. Ihan hyvin saatiin se kyllä klaarattua lopulta. Vaasassa oltiin tosi hyviä puolustuspäässä ja pelattiin tiiviisti yhteen joukkueena. Saatiin kuuden pisteen viikonloppu ja se on tosi hyvä juttu tähän vaiheiseen, Koppanen vetää yhteen viikonlopun matseja.

HPK-pelin viimeisillä sekunneilla tullut voittomaali sytytti Hakametsän hurmokseen. Myös joukkue sai lisäpontta käännettyään tappioaseman voitoksi kolmannessa erässä.

– Kyllä se aina hienolta tuntuu, kun se maali tulee siellä lopussa. Tasainen peli ja saatiin sitten kuitenkin raavittua sieltä se voitto ihan lopussa. Ollaan hävitty tiukkoja pelejä ja on tosi tärkeää, että saatiin se nyt käännettyä näin.

Vaasassa Ilveksen peli pysyi paketissa alusta loppuun. Koppanen ei näe isoja eroja koti-ja vieraspelaamisen välillä.

– Ei siinä oikeastaan mitään isompaa eroa ole. Kotona on tietysti hienoa, kun on paljon faneja ja tunnelmaa. Vierashallissakin pitää pystyä lähtemään ennakkoluulottomasti joka peliin ja ei saa lähteä yhtään nöyristelemään.

Perjantain HPK-pelissä Hakametsässä oli erinomainen tunnelma.

– Kyllä siitä saa fiilistä. Kun saadaan pyöritystä ja vaikka maali, niin porukka on hyvin mukana siinä. Se on tosi hieno juttu, että porukka jaksaa pitää meteliä hallissa. Kyllä se ainakin itseä sytyttää vielä lisää peleissä, Koppanen kiittelee kannattajia.

Ilves saa pelata tämän viikon molemmat pelinsä kotiluolassaan. Keskiviikkona vastassa on Jukurit ja lauantaina Pelicans.

– Sport-pelistä pitää ottaa mukaan joukkueena pelaaminen ja kovuus. Omiin ei mennyt yhtään ja Ruusu pelasi hienon pelin. Siitä otetaan hyvät asiat mukaan ja parannetaan vielä hiukan, Koppanen kertoo eväät voittoputken jatkamiseen.

Tampereen Ilves - #11 Joona Koppanen

Kuuden pisteen viikonloppu
Jarkko Parikka viihtyy Ilveksessä
UUTISET