Vesa Suonsyrjä
Ilves TO 1.1. klo 02:00 Sport

Nousuvireen vajaat kaksi viikkoa sitten joukkueiden edellisestä kohtaamisesta saanut Ilves kohtaa kuuden ottelun tappiokurimuksessa seilaavan Vaasan Sportin. Jatkuuko Ilveksen nousuvire vaasalaisten kustannuksella?

Ilves saanut otteisiinsa uutta vauhtia

Marraskuu kulki toivottomissa merkeissä kohti päätöstään ja Ilves kynti kuuden ottelun tappioputkessa, kun joukkue sai kauan kaivattuja onnistumisia kuukauden 25 päivänä Sportin vieraillessa Hakametsässä. Tuosta ottelusta lähti Ilveksen pelillinen noste, jonka aikana se on voittanut JYPin ja Lukon ja HIFK-ottelussa istui kuskin paikalla pääosan pelistä.

Ilveksen pelaamisen parantumiselle on lukuisia syitä. Maalivahtipeli on tiivistynyt, puolustus on saanut kaksi hyvää vahvistusta Joe Piskulan ja Mark Floodin muodossa ja samalla joukkue on saanut aiempaa paremmin syötöt liikkeeseen ja ajoituksen paremmin osumaan. Hyökkäyspäässä on yhä käyttämätöntä potentiaalia, mutta kuusi peliä yhdessä pelannut Eemeli Suomi-Sami Sandell-Ville Meskanen kolmikko on muodostanut hyvän syömähampaan, joka on johtanut esimerkillään joukkuetta ja luonut maalipaikkoja ottelusta toiseen.

Uudelta amerikkalaissentteriltä Bill Thomasilta on lupa odottaa hyvää pelinrakennustaitoa. Sportia vastaan debytoivalla pelurilla ei ole kuluvalta kaudelta pelejä alla, joten pelivire on arvoitus mutta lähtökohtaisesti Thomasista on lupa odottaa isoa vahvistusta loppukauteen. Thomas pelaa tänään Ilveksen kolmosketjussa laidoillaan Teemu Lepaus ja Teemu Rautiainen.

Sport kyntää syvällä tällä hetkellä

Vaasan Sport on kovassa kurimuksessa ja kannattajat ovatkin alkaneet vaatimaan potkuja joukkueen pitkäaikaiselle valmentajalle Tomek Valtoselle. Edellisestä kymmenestä kamppailustaan Sport on voittanut ainoastaan yhden ja edelliset kuusi kamppailua ovat päättyneet tappioon. Torstaina Sport kohtasi sarjakärki Oulun Kärpät. Ottelussa hyvin taistellut ja luistellut Sport oli avauserässä jopa niskan päällä, mutta kahdessa jälkimmäisessä erässä Kärpät oli selvästi parempi ja vei pisteet lukemin 1-3.

Sportin joukkue on luisteleva,taisteleva ja fyysinen. Joukkueena Sport koittaa antaa kovan paineen vastustajan puolustajille ja isokokoiset Riskan veljekset ja Tommi Tikka etunenässä jakelevat taklauksia. Yhtenä suurimmista ongelmista joukkueelle on ollut erikoistilannepelaaminen, jossa se on liigan pohjaa molemmissa kategorioissa. Viime aikoina joukkueen aikaansaavin koostumus on ollut Joel Kiviranta – Aleksi Ainali – Antti Kalapudas ketju.

Sportilta on tänään sivussa kapteeni Markus Kankaanperä, Oskari Manninen ja alkukaudella joukkuetta kannatellut Michael Parks, joka on pelannut yhdeksän ottelua ilman maaleja. Hyökkääjä on silti joukkueensa paras maalintekijä yhdessä loistavan laukauksen omaavan Markus Nenosen ja jättikokoisen Olavi Vauhkosen kanssa kymmenellä osumallaan. Hyvää jälkeä Itävallassa tehnyt Andrew Kozek teki kolmeen ensimmäiseen peliinsä kaksi maalia, mutta peliaika on koko ajan laskenut ja edellisen ottelun tavoin hyökkääjä ei ole tänäänkään mukana kokoonpanossa. Vaasalaisten tuorein hankinta puolustaja William Wrenn on aloittanut pelaten yli kaksikymmentäminuuttia ottelussa ja Kärpät-ottelun pohjalta mies on hyvä vahvistus vaasalaispuolustukseen.

Ilves ollut vahvoilla kauden aiemmissa kohtaamisissa

Kauden ensimmäinen kohtaaminen kamppailtiin Vaasassa, jossa syyskuun viidentenätoista päivänä Sport oli lopulta parempi lukemin 4-3. Sport aloitti räväkästi ja siirtyi 2-0 johtoon ennen kuin Juhani Tamminen alusti upealla tavalla Teemu Rautiaisen 1-2 kavennuksen ja tasoitti itse lukemiksi 2-2. Norjalaispuolustaja Stefan Espeland vei Ilveksen jo 2-3 johtoon toisessa erässä, mutta kolmannen erän alussa Michael Parks tasoitti ottelun ja sama mies iski ratkaisun jatkoajalla.

Lokakuun seitsemäntenä päivänä joukkueet kohtasivat uudelleen Vaasassa ja tällä kerralla Ilves oli vahvempi lukemin 0-2. Ilveksen maalit iskivät Juho Liuksiala ja kauden avausmaalinsa tehnyt Ville Meskanen. Ilveksen maalilla Markus Ruusu pelasi nollapelin torjuen 27 laukausta.

Viimeisin joukkueiden välinen kohtaaminen pelattiin 25.11 Hakametsässä, jossa värikkäiden vaiheiden jälkeen Ilves voitti lukemin 6-4. Ensimmäisen kohtaamisen tavoin Sport avasi terävästi ja oli jo 0-2 johdossa ennen kuin Ilves kavensi Joe Piskulan kauden avausmaalilla. Sport lisäsi johtonsa lukemiin 1-3 ennen kuin Ilves iski toisen erän loppuun pikatahdilla kolme osumaa. Tapio Laakson ja Ville Meskasen jälkeen maalin iski Valtteri Viljanen ja tätä maalia tarkastettiin pitkään ja hartaasti peräti kahdesti Tomek Valtosen haastaessa alkuperäisen tarkistuksen tuloksen. Kolmannen erän alussa Sport tuli jälleen tasoihin kahden miehen ylivoimalla. Voittomaalin iski Juhani Tamminen ja loppulukemat 6-4 iski tyhjään maaliin Arttu Ruotsalainen.

Ilvekselle kauden keskinäisitä pisteet toistaiseksi 7-2.

Pelaajakommentit, Teemu Rautiainen

– Aiemmat kohtaamiset ovat olleet tiukkoja kamppailuja ja Sport onkin mielestäni sarjasijoitustaan parempi joukkue. Missään tapauksessa helppoa peliä ei ole tulossa, sillä heillä on kovia vääntäjiä laidoissa ja he ajavat härskisti maalille ja vähän ärsyttämäänkin pyrkivät välillä. Tiukka kamppailu tulee taas pisteistä, ”Radu” ennakoi.

– Olen onnistunut olemaan murehtimatta vaikka maaleja ei ole syntynyt odotettuun malliin. Minä itsekin odotan niitä enemmän, mutta olen koko ajan tiennyt että niitä kyllä tulee ajallaan. Toivottavasti Lukko-pelissä syntynyt osuma avaa maalihanoja.

– Uusi kaveri (Bill Thomas) vaikuttaa todella hyväkuntoiselle ja urheilulliselle. Heti ensimmäisissä yhteisissä harjoituksissa näki hänellä olevan pehmeä kosketus kiekkoon ja erinomainen syöttövalikoima. Kun Thomas saa muutaman pelin alle, niin uskon hänen olevan iso palanen tätä joukkuetta loppukaudesta, iloitsee Thomasin laidalla aloittava Rautiainen.

Ilveksen Suomi 100 -juhlapaitojen huutokauppa käynnistyy perjantaina 8.12.
Päätöserän kiri ei riittänyt – Sport vei pisteet mukanaan
UUTISET