Haastattelu

Jouko Myrrä korostaa kauden olevan vasta alussa

Vesa Suonsyrjä
Arno Hämäläinen

Ilveksen liigakausi on lähtenyt hyvissä merkeissä käyntiin ja kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen joukkue on sarjassa hienosti kolmantena. Liigajoukkueen valmennukseen kuuluva Jouko Myrrä istui torstain harjoitusten jälkeen käymään läpi alkukautta ja edellisen päivän HIFK-ottelua.

Ilves nappasi eilen 3-0 voiton vahvasta HIFK:sta, miten yön yli nukuttuasi analysoit ottelun?

– Kilpaurheilussa tärkeintä on voitto ja sitä me haemme kaikista otteluista. Ensimmäisen kymmenminuuttisen olimme sukkasillaan ja katselimme päältä suorin polvin kun HIFK tuli tiiviisti päälle, kuten olimme ennakoineetkin. Erän loppua kohden pääsimme hiukan peliin mukaan ja toisessa sekä kolmannessa erässä nähtiin sitä kiekkoa mitä Ilvekseltä halutaan tällä kaudella nähdä.

Entinen liigatähti Tomi Kallio kehui Telian liigastudiossa Ilveksen pelillistä rohkeutta ja tapaa, jolla Ilves 3-0 johtoasemassa ei passivoitunut vaan piti HIFK:n ulkona voittokamppailusta. Jouko Myrrä allekirjoittaa Kallion ajatukset.

– Meidän joukkue on sentyylinen ja jollain tavalla meidän pelitapaa sekä joukkueen arvoja tukee sellainen pelaaminen, jossa ei peruutella sillä paras tapa hallita otteluita ja puolustaa johtoasemaa on pysyä kiekossa. Mielestäni eilinen oli hyvän ja kypsän joukkueen merkki, ettei katseltu liikaa mikä tulos on taululla vaan pelattiin omannäköistä kiekkoa.

Voittopelien jälkeen joukkueesta huokuu positiivinen energia ja hallille tullaan hymyilevin kasvoin. Muuttaako otteluiden lopputulos seuraavien päivien ohjelmaa?

– Se ei saisi vaikuttaa millään tavalla siihen miten fyysisesti ja henkisesti hoidetaan huolto ja palautuminen. Voitolla on kuitenkin sellainen merkitys, että hallille on mukavampi tulla sillä tavallisia ihmisiä me kaikki olemme.

– Tänään me annoimme pelaajien kuunnella omaa kroppaansa ja kaikilla oli oma valinta siitä halusiko tehdä lihashuoltoa hallilla vai hypätä kaukaloon, taustoittaa Myrrä.

Ennen kauden alkua mediassa korostettiin Ilveksen kahden aiemman kauden heikkoa alkua. Jouko Myrrä toppuuttelee kuitenkin puheita siitä, että nyt hyvin alkanut kausi olisi jonkun yksittäisen asian seurausta.

– Vuodet ja kaudet eivät ole veljiä keskenään, joten emme pysty varmuudella tässä vaiheessa sanomaan yksittäisiä asioita mutta joukkueen fysiikkaharjoittelu ja jääharjoittelu elokuun alusta ja koko joukkueen yhteinen toiminta on ottanut askeleita parempaan suuntaan.

– Sitä kautta joukkue on ollut valmiimpi heti kauden alusta lähtien ja meillä on selkeä tapa pelata ja harjoitella sekä toimia yhdessä. Omasta mielestäni se on jatkumoa aiemmasta tekemisestä. Peli itsessään on peili siihen miten asioita arjessa on tehty ja tehdään ja sitä kautta en ole ollut yhtään yllättynyt siitä kuinka kausi on lähtenyt käyntiin, naurahtaa Myrrä.

Varsinkin takavuosina puhuttiin paljon siitä, että osa joukkueista satsasi alkukauteen osin loppukauden kustannuksellakin. Myrrä kiistää täysin tämänkaltaisen toiminnan ja korostaa sitä, että kausi on vasta alkamassa ja tavoitteet jossain ihan muualla.

– On päivänselvää, että Ilves ei ole herkistellyt kaudenalkuun. Järkevästi me koitamme toimia ja pyrimme siihen, että pelipäivinä olisi aina lentokeli kaukalossa. Nyt kun eletään lokakuun alkua harjoitteleminen on kauden näkökulmasta vasta alkuvaiheessaan ja meidän tavoitteemme ei ole olla nyt parhaimmillamme vaan pelata laadukasta jääkiekkoa koko 60 liigakierrosta ja olla parhaimmillamme kun pudotuspelit alkavat, jyrähtää Jouko Myrrä.

Myrrän teesit – Fysiikka, harjoittelu ja korvienväli

Ilveksen pelillinen vahvuus alkukaudesta on ollut työmäärä ja koko joukkuen terävä liikkuminen, jotka ovat olleet kauden kaikissa peleissä voittavalla tasolla.

– Fyyisesti ja harjoituksellisesti olemme jo viime keväästä saakka tehneet töitä sen eteen että olisimme nopeita, kestäviä ja tilannevahvoja. Samaa jatkumoa on tehty koko harjoituskauden ajan ja harjoiteltu niin, että harjoitteleminen tukisi meidän tapaamme pelata.

– Harjoituksissa harjoitteemme tukevat samaa tavoitetta ja esimerkiksi harjoitteissa pyrimme pitämään sellaista tempoa, että se palvelee nimenomaan pelaamista. Näiden ohessa pyrimme saamaan pelaajien mielen sellaiselle mallille, että itseluottamusta on sopivissa määrin ja pelaajat ovat hyvässä vireystilassa ja kun kaikki tämä onnistuu on pelaaminen sen näköistä mitä se esimerkiksi eilisen HIFK-ottelun kahdessa viimeisessä erässä oli, analysoi Myrrä.

Minkälaisen välianalyysin tekisit joukkueen otteista kahdeksan liigakierroksen jälkeen? Kahdeksasta ottelusta Ilves on voittanut viisi suorilla kolmen pisteen voitoilla.

– Kun joukkue voittaa on valmennus siitä mielissään ja itsekin henkilökohtaisesti olen pelaajien puolesta onnellinen voitoista ja jos siellä näkee jonkun menneen selvästi eteenpäin ja saavan onnistumisia niin luonnollisesti sellainen lämmittää mieltä.

– Korostan kuitenkin edelleen sitä faktaa, että meidän tavoitteemme on pelata 60 liigakierrosta hyvää jääkiekkoa runkosarjassa ja sen jälkeen pudotuspelit. Siksi vältän käyttämästä sanaa tyytyväinen, sillä vaikka olemme pelaannetkin ajoittain hyvää jääkiekkoa on pelissä parannettavaa yksilö- ja viisikkotasolla ja sen eteen joukkue sekä valmennus tekee arjessa töitä, jotta pystyisimme yhä parempaan ja jämäkämpään esitykseen tulevissa otteluissa. Ei siellä tällä kaudella olla esimerkiksi pystytty vielä kertaakaan täysn ehjään kuusikymmenminuuttiseen, muistuttaa ”Jokke”.

Erikoistilannepelaaminen tärkeässä roolissa

Jouko Myrrä ohjaa yhdessä Olli Salon kanssa ylivoimapelaamista kun päävastuu alivoimapelistä on vastaavasti Karri Kivellä ja Olli Salolla.

– En muista tilastoja (Ylivoima 22,50%, Alivoima 74,19% -toim.huom), mutta parannettavaa on silläkin osa-alueella. Teemme viikoittain töitä erikoistilanteiden eteen ja pelaajatkin ovat kinnostuneita koko ajan kehittämään esimerkiksi ylivoimapelaamista. Missään tapauksessa mitenkään täydellistä meidän ylivoimapelaamisemme ei ole, sillä esimerkiksi kotiottelussa Kärppiä vastaan olisimme napanneet pisteet paremmalla ylivoimapelaamisella, muistuttaa Myrrä.

– Erikoistilannepelaaminen on kuitenkin aina pitkälle kiinni pelaajista, sillä kentällä on aina viisi pelaajaa yrittämässä maalia ja neljä pelaajaa tekemässä kaikkensa estääkseen sen. Meillä on hyviä erikoistilannepelaajia, jotka osaavat kesken pelin reagoida siihen mikä toimii ja mikä ei toimi ja lisäksi käymme näitä asioita läpi videoiden avulla.

– Tietyllä tavalla erikoistilannepelaaminen on pysyvää kilpajuoksua vastustajien kanssa, kun sekä yli- että alivoimaa kehitetään jokaiseen otteluun suhteessa vastustajaan.

Ilveksellä on monta pelaajaa, jotka ovat jossain vaiheessa uraansa pelanneet isossa ruudussa ylivoimaa. Onko välillä runsaudenpulaa pätevistä ylivoimapelin osaajista?

– Meillä on fiksuja ja pelijuonikkaita kavereita ylivoimassa. Siinä mielessä valmennuksella on positiivinen haaste miettiä ketkä kulloinkin kuuluvat ylivoimaviisikoihin. Meillä on kuitenkin myös vastuu siitä, että osoitamme luottoa ylivoimaviisikolle jolla on selkeää pyrkimystä maalintekoon ja ideaa siinä pelaamisessa, vaikka aina ei onnistumisia tulisikaan.

Edellisen kauden loppuvaiheessa Ilveksellä ei ollut reservissä oikeastaan ollenkaan liigakelpoisia pelaajia ja kierrättäminen oli siksikin vähäistä. Nyt Ilveksellä on jokaiselle pelipaikalle kovempi kilpailu.

– Pääsääntöisesti jokainen pelaaja haluaa olla kokoonpanossa kaikissa liigaotteluissa. Siinä mielessä vierastan tekemällä tehtyä kierrättämistä. Jokaiselle vaihdokselle pitää olla oikeudenmukaiset perustelut siihen miksi pelaajia vaihdetaan etenkin jos puhutaan voittavasta joukkueesta.

– Nykyisellä kahden-kolmen ottelun viikkotahdilla ei ole fyysisiä perusteita vaihtaa kokoonpanoa ja sanonkin, että olisimme kyllä surkeassa kunnossa jos tässä vaiheessa joku alkaisi jo piiputtamaan, toppuuttelee Myrrä fyyisestä väsymyksestä johtuvaa kierrätystarvetta.

– Tietenkin se on hienoa, että kun syystä tai toisesta kokoonpano muuttuu on meillä laittaa kentälle hyväkuntoinen, nälkäinen pelaaja kokoonpanoon reservistä. Muutoksista huolimatta pystymme luottamaan, että intensiteetti säilyy ja pelaamiseen ei tule muutosta.


Ilves kohtaa lauantaina vierasottelussa Pelicansin Lahdessa. Seuraava kotiottelu pelataan ensi keskiviikkona 10.10 kello 18:30 kun vastaan asettuu Mikkelin Jukurit, Tervetuloa!

Sarjataulukko

# JOUKKUE O V T H TM PM P
1 Kärpät 59 36 12 11 185 114 127
2 Lukko 59 32 14 13 190 121 118
3 Tappara 60 30 18 12 188 128 119
4 Ilves 59 32 12 15 182 133 114
5 KooKoo 59 30 13 16 172 129 110
6 HIFK 59 26 17 16 174 143 103
7 HPK 59 27 14 18 157 147 102
8 JYP 59 25 10 24 177 159 91
9 Ässät 59 20 12 27 141 170 76
10 KalPa 59 19 13 27 156 186 75
11 TPS 59 17 13 29 149 185 69
12 SaiPa 59 18 8 33 123 185 66
13 Jukurit 59 11 15 33 127 178 56
14 Pelicans 59 12 11 36 120 201 54
15 Sport 59 11 12 36 129 191 49

Pistetaulukko

MAALIT
#10 SUOMI
26
MAALIA

SYÖTÖT
#62 LEINO
32
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#10 SUOMI
57
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#10 SUOMI
+23
+ / -

RANGAISTUKSET
#50 VAINIONPÄÄ
59
MINUUTTIA

Twitter

Lisää aiheita

31.3.2020 / Uutinen

Telia ja Liiga polkaisevat käyntiin ePlayoffsit – Sami Hintsanen vahvistaa Ilvestä Liiga-kevään viihteellisessä loppuhuipennuksessa!

Liiga ja Telia tuovat virtuaalista jääkiekkoviihdettä Liiga-faneille huhtikuun ajaksi, kun Liigan pudotuspelit eli playoffsit mitellään NHL 20 -konsolipelillä. Liiga-kauden pelaamatta jääneitä playoffseja on kutsuttu pelaamaan...

LUE LISÄÄ


31.3.2020 / Uutinen

Matias Maccelli valittiin Liigan vuoden tulokkaaksi

Ilveksen hyökkääjä Matias Maccelli, 19, on valittu jääkiekkotoimittajien äänestyksessä Liigan vuoden tulokkaaksi. Maccelli on jo 12. Ilves-pelaaja, joka voittaa Liiga-kauden parhaalle tulokkaalle myönnettävän Jarmo Wasaman...

LUE LISÄÄ


29.3.2020 / Haastattelu

Ilves Hockey Podcast – Jouko Myrrä

Jakso 8. Ilves Hockey Podcastin kahdeksannessa jaksossa ääneen pääsee joukkueen päävalmentaja Jouko Myrrä, joka luotsasi Ilveksen runkosarjassa neljänneksi ja sitä kautta myös CHL-kaukaloihin. Tässä osassa...

LUE LISÄÄ


25.3.2020 / Uutinen

Kevään 1985 Suomen mestaruudesta 35 vuotta – katso ratkaiseva finaali Ilveksen YouTube-kanavalta!

Kauden 1984-1985 TPS-Ilves-finaalisarjan ratkaisevasta ottelusta tulee torstaina 26.3.2020 kuluneeksi 35 vuotta. Viidennen finaalin ottelutallenne on katsottavissa kokonaisuudessaan Ilveksen YouTube-kanavalta huomenna klo 18.20 alkaen. Kulunut kausi...

LUE LISÄÄ


24.3.2020 / Uutinen

Playoffs-kausikortit hyvitetään ensi kauden kausikorteissa

Liiga-kausi 2019-2020 päättyi koronavirusepidemian vuoksi tehtyjen poikkeuksellisten toimenpiteiden myötä 13. maaliskuuta. Kaudesta jäi pelaamatta runkosarjan viimeisen pelipäivän ottelut sekä pudotuspelit kokonaisuudessaan, mikä luonnollisesti vaikuttaa negatiivisesti...

LUE LISÄÄ