MENUMENU

Haastattelu

Jouko Myrrä korostaa kauden olevan vasta alussa

Arno Hämäläinen

Ilveksen liigakausi on lähtenyt hyvissä merkeissä käyntiin ja kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen joukkue on sarjassa hienosti kolmantena. Liigajoukkueen valmennukseen kuuluva Jouko Myrrä istui torstain harjoitusten jälkeen käymään läpi alkukautta ja edellisen päivän HIFK-ottelua.

Ilves nappasi eilen 3-0 voiton vahvasta HIFK:sta, miten yön yli nukuttuasi analysoit ottelun?

– Kilpaurheilussa tärkeintä on voitto ja sitä me haemme kaikista otteluista. Ensimmäisen kymmenminuuttisen olimme sukkasillaan ja katselimme päältä suorin polvin kun HIFK tuli tiiviisti päälle, kuten olimme ennakoineetkin. Erän loppua kohden pääsimme hiukan peliin mukaan ja toisessa sekä kolmannessa erässä nähtiin sitä kiekkoa mitä Ilvekseltä halutaan tällä kaudella nähdä.

Entinen liigatähti Tomi Kallio kehui Telian liigastudiossa Ilveksen pelillistä rohkeutta ja tapaa, jolla Ilves 3-0 johtoasemassa ei passivoitunut vaan piti HIFK:n ulkona voittokamppailusta. Jouko Myrrä allekirjoittaa Kallion ajatukset.

– Meidän joukkue on sentyylinen ja jollain tavalla meidän pelitapaa sekä joukkueen arvoja tukee sellainen pelaaminen, jossa ei peruutella sillä paras tapa hallita otteluita ja puolustaa johtoasemaa on pysyä kiekossa. Mielestäni eilinen oli hyvän ja kypsän joukkueen merkki, ettei katseltu liikaa mikä tulos on taululla vaan pelattiin omannäköistä kiekkoa.

Voittopelien jälkeen joukkueesta huokuu positiivinen energia ja hallille tullaan hymyilevin kasvoin. Muuttaako otteluiden lopputulos seuraavien päivien ohjelmaa?

– Se ei saisi vaikuttaa millään tavalla siihen miten fyysisesti ja henkisesti hoidetaan huolto ja palautuminen. Voitolla on kuitenkin sellainen merkitys, että hallille on mukavampi tulla sillä tavallisia ihmisiä me kaikki olemme.

– Tänään me annoimme pelaajien kuunnella omaa kroppaansa ja kaikilla oli oma valinta siitä halusiko tehdä lihashuoltoa hallilla vai hypätä kaukaloon, taustoittaa Myrrä.

Ennen kauden alkua mediassa korostettiin Ilveksen kahden aiemman kauden heikkoa alkua. Jouko Myrrä toppuuttelee kuitenkin puheita siitä, että nyt hyvin alkanut kausi olisi jonkun yksittäisen asian seurausta.

– Vuodet ja kaudet eivät ole veljiä keskenään, joten emme pysty varmuudella tässä vaiheessa sanomaan yksittäisiä asioita mutta joukkueen fysiikkaharjoittelu ja jääharjoittelu elokuun alusta ja koko joukkueen yhteinen toiminta on ottanut askeleita parempaan suuntaan.

– Sitä kautta joukkue on ollut valmiimpi heti kauden alusta lähtien ja meillä on selkeä tapa pelata ja harjoitella sekä toimia yhdessä. Omasta mielestäni se on jatkumoa aiemmasta tekemisestä. Peli itsessään on peili siihen miten asioita arjessa on tehty ja tehdään ja sitä kautta en ole ollut yhtään yllättynyt siitä kuinka kausi on lähtenyt käyntiin, naurahtaa Myrrä.

Varsinkin takavuosina puhuttiin paljon siitä, että osa joukkueista satsasi alkukauteen osin loppukauden kustannuksellakin. Myrrä kiistää täysin tämänkaltaisen toiminnan ja korostaa sitä, että kausi on vasta alkamassa ja tavoitteet jossain ihan muualla.

– On päivänselvää, että Ilves ei ole herkistellyt kaudenalkuun. Järkevästi me koitamme toimia ja pyrimme siihen, että pelipäivinä olisi aina lentokeli kaukalossa. Nyt kun eletään lokakuun alkua harjoitteleminen on kauden näkökulmasta vasta alkuvaiheessaan ja meidän tavoitteemme ei ole olla nyt parhaimmillamme vaan pelata laadukasta jääkiekkoa koko 60 liigakierrosta ja olla parhaimmillamme kun pudotuspelit alkavat, jyrähtää Jouko Myrrä.

Myrrän teesit – Fysiikka, harjoittelu ja korvienväli

Ilveksen pelillinen vahvuus alkukaudesta on ollut työmäärä ja koko joukkuen terävä liikkuminen, jotka ovat olleet kauden kaikissa peleissä voittavalla tasolla.

– Fyyisesti ja harjoituksellisesti olemme jo viime keväästä saakka tehneet töitä sen eteen että olisimme nopeita, kestäviä ja tilannevahvoja. Samaa jatkumoa on tehty koko harjoituskauden ajan ja harjoiteltu niin, että harjoitteleminen tukisi meidän tapaamme pelata.

– Harjoituksissa harjoitteemme tukevat samaa tavoitetta ja esimerkiksi harjoitteissa pyrimme pitämään sellaista tempoa, että se palvelee nimenomaan pelaamista. Näiden ohessa pyrimme saamaan pelaajien mielen sellaiselle mallille, että itseluottamusta on sopivissa määrin ja pelaajat ovat hyvässä vireystilassa ja kun kaikki tämä onnistuu on pelaaminen sen näköistä mitä se esimerkiksi eilisen HIFK-ottelun kahdessa viimeisessä erässä oli, analysoi Myrrä.

Minkälaisen välianalyysin tekisit joukkueen otteista kahdeksan liigakierroksen jälkeen? Kahdeksasta ottelusta Ilves on voittanut viisi suorilla kolmen pisteen voitoilla.

– Kun joukkue voittaa on valmennus siitä mielissään ja itsekin henkilökohtaisesti olen pelaajien puolesta onnellinen voitoista ja jos siellä näkee jonkun menneen selvästi eteenpäin ja saavan onnistumisia niin luonnollisesti sellainen lämmittää mieltä.

– Korostan kuitenkin edelleen sitä faktaa, että meidän tavoitteemme on pelata 60 liigakierrosta hyvää jääkiekkoa runkosarjassa ja sen jälkeen pudotuspelit. Siksi vältän käyttämästä sanaa tyytyväinen, sillä vaikka olemme pelaannetkin ajoittain hyvää jääkiekkoa on pelissä parannettavaa yksilö- ja viisikkotasolla ja sen eteen joukkue sekä valmennus tekee arjessa töitä, jotta pystyisimme yhä parempaan ja jämäkämpään esitykseen tulevissa otteluissa. Ei siellä tällä kaudella olla esimerkiksi pystytty vielä kertaakaan täysn ehjään kuusikymmenminuuttiseen, muistuttaa ”Jokke”.

Erikoistilannepelaaminen tärkeässä roolissa

Jouko Myrrä ohjaa yhdessä Olli Salon kanssa ylivoimapelaamista kun päävastuu alivoimapelistä on vastaavasti Karri Kivellä ja Olli Salolla.

– En muista tilastoja (Ylivoima 22,50%, Alivoima 74,19% -toim.huom), mutta parannettavaa on silläkin osa-alueella. Teemme viikoittain töitä erikoistilanteiden eteen ja pelaajatkin ovat kinnostuneita koko ajan kehittämään esimerkiksi ylivoimapelaamista. Missään tapauksessa mitenkään täydellistä meidän ylivoimapelaamisemme ei ole, sillä esimerkiksi kotiottelussa Kärppiä vastaan olisimme napanneet pisteet paremmalla ylivoimapelaamisella, muistuttaa Myrrä.

– Erikoistilannepelaaminen on kuitenkin aina pitkälle kiinni pelaajista, sillä kentällä on aina viisi pelaajaa yrittämässä maalia ja neljä pelaajaa tekemässä kaikkensa estääkseen sen. Meillä on hyviä erikoistilannepelaajia, jotka osaavat kesken pelin reagoida siihen mikä toimii ja mikä ei toimi ja lisäksi käymme näitä asioita läpi videoiden avulla.

– Tietyllä tavalla erikoistilannepelaaminen on pysyvää kilpajuoksua vastustajien kanssa, kun sekä yli- että alivoimaa kehitetään jokaiseen otteluun suhteessa vastustajaan.

Ilveksellä on monta pelaajaa, jotka ovat jossain vaiheessa uraansa pelanneet isossa ruudussa ylivoimaa. Onko välillä runsaudenpulaa pätevistä ylivoimapelin osaajista?

– Meillä on fiksuja ja pelijuonikkaita kavereita ylivoimassa. Siinä mielessä valmennuksella on positiivinen haaste miettiä ketkä kulloinkin kuuluvat ylivoimaviisikoihin. Meillä on kuitenkin myös vastuu siitä, että osoitamme luottoa ylivoimaviisikolle jolla on selkeää pyrkimystä maalintekoon ja ideaa siinä pelaamisessa, vaikka aina ei onnistumisia tulisikaan.

Edellisen kauden loppuvaiheessa Ilveksellä ei ollut reservissä oikeastaan ollenkaan liigakelpoisia pelaajia ja kierrättäminen oli siksikin vähäistä. Nyt Ilveksellä on jokaiselle pelipaikalle kovempi kilpailu.

– Pääsääntöisesti jokainen pelaaja haluaa olla kokoonpanossa kaikissa liigaotteluissa. Siinä mielessä vierastan tekemällä tehtyä kierrättämistä. Jokaiselle vaihdokselle pitää olla oikeudenmukaiset perustelut siihen miksi pelaajia vaihdetaan etenkin jos puhutaan voittavasta joukkueesta.

– Nykyisellä kahden-kolmen ottelun viikkotahdilla ei ole fyysisiä perusteita vaihtaa kokoonpanoa ja sanonkin, että olisimme kyllä surkeassa kunnossa jos tässä vaiheessa joku alkaisi jo piiputtamaan, toppuuttelee Myrrä fyyisestä väsymyksestä johtuvaa kierrätystarvetta.

– Tietenkin se on hienoa, että kun syystä tai toisesta kokoonpano muuttuu on meillä laittaa kentälle hyväkuntoinen, nälkäinen pelaaja kokoonpanoon reservistä. Muutoksista huolimatta pystymme luottamaan, että intensiteetti säilyy ja pelaamiseen ei tule muutosta.


Ilves kohtaa lauantaina vierasottelussa Pelicansin Lahdessa. Seuraava kotiottelu pelataan ensi keskiviikkona 10.10 kello 18:30 kun vastaan asettuu Mikkelin Jukurit, Tervetuloa!

Ilves-Kauppa

Pistetaulukko

MAALIT
#22 RUOTSALAINEN
18
MAALIA

SYÖTÖT
#75 LEPAUS
22
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#22 RUOTSALAINEN
36
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#57 PARIKKA
+14
+ / -

RANGAISTUKSET
#91 HALMO
97
MINUUTTIA

Sarjataulukko

# JOUKKUE O TM PM P
1. Kärpät 51 173 84 115
2. TPS 50 144 118 95
3. Tappara 50 145 130 86
4. Lukko 52 144 139 83
5. Pelicans 51 158 134 82
6. HPK 51 140 126 80
7. HIFK 50 151 142 79
8. SaiPa 51 135 135 79
9. Ilves 51 150 152 78
10. JYP 50 120 117 69
11. Sport 52 157 185 67
12. KalPa 50 129 156 66
13. Jukurit 51 126 151 60
14. KooKoo 50 125 170 56
15. Ässät 50 94 152 45

Lisää aiheita

16.2.2019 / Otteluraportti

Ilves kaatoi Pelicansin – Kotiyleisö sai uuden suosikin Lukas Dostalista

Ilveksen nuori maalivahti Lukas Dostal nousi illan ykkösnimeksi, kun Ilves taisteli raudanlujan alivoiman ja taidokkaiden viimeistelyjen siivittämänä 5-2 kotivoittoon Lahden Pelicansista ajoittain karnevaalitunnelmaan nousseessa Hakametsän...

LUE LISÄÄ


16.2.2019 / Uutinen

Erik Ahopelto jatkaa Ilveksessä loppukauden ajan

Yhteistyöseura KOOVEE:sta Ilveksen liigajoukkueeseen nostettu 22-vuotias hyökkääjä Erik Ahopelto jatkaa Ilveksen riveissä loppukauden ajan. Ilves-kasvatti on tehnyt tällä kaudella kolmessa pelaamassaan liigaottelussa yhden maalin ja...

LUE LISÄÄ


16.2.2019 / Otteluennakko

Pelicans saapuu Hakametsään – Lukas Dostal debytoi Ilveksen maalilla

Ilves palaa lauantaina kaukaloon yli viikon pelitauon jälkeen. Luvassa on varmasti mielenkiintoinen ottelu, sillä vastustajaksi Hakametsään saapuu erinomaisen kauden pelannut Lahden Pelicans. Ilveksen paidassa ottelussa...

LUE LISÄÄ


14.2.2019 / Haastattelu

Puolustaja Nikolas Matinpalo nappasi vahvoilla otteillaan liigapaikan

Espoolaisen kiekkopolun läpi käynyt puolustaja Nikolas Matinpalo, 20, teki juniorivuosiensa jälkeen sopimuksen Ilveksen kanssa viime keväänä. Tammikuussa julkistettiin seuran käyttäneen optionsa ja isokokoisen (190cm /...

LUE LISÄÄ