3. Kenraaliharjoitus päättyi tappioon – Liigan ensi-ilta ensi viikon perjantaina

Kenraaliharjoitus päättyi tappioon – Liigan ensi-ilta ensi viikon perjantaina

Marko Herckman

Ilves kamppaili viimeisen harjoitusottelunsa keskiviikkona Helsingin IFK:n vieraana. Kotijoukkue karkasi nopeasti johtoon ja kolme puolustajaa pelin aikana kokoonpanosta menettänyt Ilves ei enää saanut kotijoukkuetta kiinni. HIFK voitti lopulta numeroin 6-3. Liiga käynnistyy perjantaina 2.10. ottelulla Ilves-SaiPa.

Pakkeja putoaa

Ilves aloitti ottelun hyvin ja loi parin ensimmäisen minuutin aikana muutaman hyvänoloisen laukaisupaikan. IFK:n vieraillessa ensimmäistä kertaa Ilveksen puolustuspäädyssä tamperelaiset joutuivat heti alivoimaisiksi Matias Maccellin koukkaamisjäähyn myötä. Puntit tasoittuivat puolen minuutin päästä, kun IFK:n Juho Keränen lähti estämisjäähylle. Tasavajaalla pelatessa Niko Peltola loukkaantui hyökkäyspäädyssä, eikä päässyt vaihtoon. IFK hyödynsi hetkellisen 4 vs 3 ylivoimansa, kun Joonas Lyytisen ranne painui Lukas Dostalin patjan yli takanurkkaan. Peltola talutettiin tilanteen jälkeen pukusuojan puolelle.

Kun Ilves ja IFK vuonna 1998 kohtasivat SM-Liigan finaaleissa helsinkiläisten managerina toimi Ilveksessäkin 80-luvulla pelannut Jarmo Kekäläinen. Nykyisin Columbus Blue Jacketsin GM:nä toimiva Kekäläinen lainasi IFK:lle viime kaudella NHL:ssä 20 tehopistettä tehneen Emil Bemströmin ainakin marraskuun loppuun asti. Ruotsalainen näytti osaamistaan heti avausmaalia seuranneessa vaihdossa ja pamautti napakalla laukauksella lukemiksi 2-0-ajassa 4.01.

Ilves pääsi pari minuuttia myöhemmin ylivoimalle. Tupsukorvien molemmat ylivoimaviisikot pyörittivät peliä näyttävästi. Ensin kentällä ollut Ondrej Romanin johtama viisikko haki paikkaa maalin kulmalla olleen Joose Antosen kautta. Panu Mieho kilautti kiekon ylärimaan, mutta maaliin asti sitä ei vielä saatu. Arttu Ruotsalaisen johtama tuttu ylivoima tuli viimeistelemään ylivoiman. Ville Meskasen tutulta paikalta ampuman vedon Frans Tuohimaa onnistui vielä torjumaan, mutta kapellimestari Ruotsalainen onnistui itse seuraavasta paikasta maalin edustalta. Syöttäjinä osumassa toimivat Eemeli Suomi ja Santeri Airola.

Ilveksen vaikea alku sai jatkoa yhdeksän minuutin pelin jälkeen kun Tuomas Salmela passitettiin suihkuun jalkapyyhkäisystä. IFK:n ylivoima pyöri tehokkaasti ja etenkin poikittaissyötöt sahasivat tamperelaisten puolustusta auki. Helsinkiläiset osuivat viiden minuutin ylivoimallaan kahdesti – Ensin Eero Teräväinen laukoi kiekon sisään Dostalin längistä ja pari minuuttia myöhemmin Sebastin Dyk onnistui one timerissaan. Ilveksen saldoksi avauserästä jäi kaksi pelistä menetettyä puolustajaa ja 4-1-tappiolukemat.

Jäähyily jatkuu

Vaikea avauserä sai jatkoa heti toisen erän käynnistyttyä. IFK:n Johan Motin katkaisi rännikiekon ja antoi kovan syötön maalin eteen täysin yksin unohtuneelle Alex Broadhurstille. Viime kaudella AHL-seura San Diego Gullsissa pelanneen yhdysvaltalaishyökkääjän täytyi laittaa vain mailansa väliin ja kiekko löysi viidennen kerran Lukas Dostalin selän taakse ajassa 21.13.

Ilves pääsi viiden minuutin pelin jälkeen ylivoimalle kun Eero Teräväinen rikkoi irti yrittänyttä Joona Ikosta. Ilveksen ylivoima jauhoi, mutta IFK:n neliö piti laukauisusektorit pienenä. Erän puolivälissä Ilves pääsi seuraavan kerran ylivoimalle kun Mikko Kousa lähti istumaan korkeasta mailasta. Erän toinen pakkopeli jäi ensimmäistä vaisummaksi. Nordenskiöldinkadulla ei kovin pitkiä pätkiä tasakentällisin pelattu. Seuraavana jäähylle lähtenyt pelaaja oli Ilveksen laitahyökkääjä Taavi Vartiainen. Ilveksen alivoima piti kuitenkin tällä kertaa pintansa.

Ilveksen puolustuspää oheni entisestään toisessa erässä kun täksi kaudeksi Imatran Ketterästä täksi kaudeksi Tampereelle siirtynyt Santeri Airola tippui pelistä. Jäljelle jäänyt puolustajanelikko Kalle Maalahti, Lassi Thomson, Santeri Hatakka ja Nikolas Matinpalo ei kovin pitkiä huiliaikoja saanut. Ilves sai erässä vielä yhden ylivoiman ja tällä kertaa petopaidat onnistuivat. Arttu Ruotsalainen pelasi kiekon maalin edustalle ja Eemeli Suomi onnistui kaventamaan lukemiksi 5-2.

Kenraali päättyy tappioon

Kolmannen erän ensimmäinen maalintekopaikka tuli toisen polven IFK-pelaaja Elis Hedelle. Lukas Dostal kuitenkin torjui nuoren hyökkääjän yrityksen. Miro Nalli on harjoituspeleissä näyttänyt taistelevansa tällä kaudella tosissaan paikasta Ilveksen liigajoukkueesta. Sahalahdelta kotoisin oleva Nalli punnersi Ilvekselle erän ensimmäisen paikan, mutta Frans Tuohimaa torjui hyökkääjän rystylaukauksen.

Kolmas erä mentiin tasaisissa merkeissä ja Ilves sai myös omaa päätään tiiviimmäksi. Jäähymääräkin pieneni kun molemmat joukkueet kävivät istumassa yhden kakkosen. Ilveksen ykköskentän kolmaskin pelaaja onnistui pelissä maalinteossa, kun Joona Ikonen viimeisteli ylivoimalla Eemeli Suomen syötöstä lukemiksi 5-3 kolmannen erän loppupuolella. Ilveksen yrittäessä kavennusta ilman maalivahtia Sebastian Dyk osui vielä kertaalleen tyhjään maaliin ja helsinkiläiset voittivat lopulta 6-3.