Mikko Alahäivälä / Kommentit: Marko Herckman
Jukurit TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Keskiviikkona Hakametsässä IFK:n kaatanut ja voittotilinsä avannut Ilves kohtaa tänään Mikkelissä Jukurit. Kaksi edellistä otteluaan voittanut Jukurit on sarjataulukossa kolme pistettä Ilvestä edellä, mutta yhden ottelun vähemmän pelanneella vierasjoukkueella on tänään mahdollisuus nousta tasapisteisiin.

Kummallakin joukkueella vaikea alku sarjakauteen

Jukureiden saldo oli viiden pelatun ottelun jälkeen karu: viisi suoraa tappiota maalisuhteella 4-19. Kotikaukalossaan mikkeliläiset kokivat tappion KalPalle lukemin 0-3, Pelicansille 0-3 ja JYPille 1-3. Peräkkäisinä päivinä Satakunnassa pelatuissa vierasotteluissa Ässät oli puolestaan parempi maalein 6-2 ja Lukko maalein 4-1. Tällä viikolla mikkeliläiset ovat kuitenkin napanneet kaksi voittoa. Tiistaina KooKoo kaatui kotikaukalossa maalein 2-1, ja eilen Jukurit haki Helsingistä vierasvoiton kaatamalla IFK:n lukemin 2-3.

Ilveksen kauden alku oli yhtä synkkä. Viidestä ensimmäisestä ottelusta kertyi ainoastaan yksi piste, mutta keskiviikkona IFK:ta vastaan tupsukorvat taistelivat viime minuuteilla tasoihin ja ottivat lisäpisteen voittolaukauskilpailusta. Voitto oli henkisesti tärkeä, vaikkei ottelu pelillisesti vielä korkeatasoiseksi noussutkaan. Alkukauden otteluissa on ollut ajoittain erittäin hyviäkin vaiheita, mutta nuoren ja uudistuneen joukkueen pelaamisessa ja keskittymisessä on vielä kehitettävää, jotta suoritustaso pysyy korkeana koko ottelun ajan.

Kotijoukkueen kultakypärää kantaa tehot 3+0 iskenyt hyökkääjä Teemu Tallberg, joka iski kaksi maaleistaan eilen IFK:ta vastaan. Kolmeen pisteeseen ovat yltäneet myös hyökkääjät Jesper Piitulainen, Ville Leskinen ja Zach Budish. Päävastuuta Jukureiden maalilla kantaa Sami Rajaniemi, joka aloittaa eilisen lepovuoron jälkeen taas tänään tolppien välissä. Ilves-historiaa omaavia pelaajia Jukureissa ovat Turo Asplund, kaksi edellistä kautta Tampereella viettänyt Markku Flinck sekä B-nuoriin asti Ilveksessä pelannut Nestori Lähde.

Ilveksen kultakypäränä jatkaa 21-vuotias Ilves-kasvatti Eemeli Suomi, jonka ohella myös norjalaispuolustaja Stefan Espeland on merkkauttanut tehot 1+2. Keväällä Ilvekseen siirtynyt 19-vuotias Arttu Ruotsalainen puolestaan on kerännyt kolme syöttöpistettä ja kilauttanut useaan otteeseen maalirautoja. Maalivahti Antti Lehtonen pelaa tänään kauden kuudennen ottelunsa.

Jukureiden kokoonpanosta ovat eilisen pelin jälkeen tippuneet hyökkääjät Janne Ritamäki ja Nestori Lähde. Ilveksen poissaolot ovat ennallaan: puolustaja Juuso Pulli ja hyökkääjä Ville Meskanen ovat toipilaina ja hyökkääjä Joona Koppanen Boston Bruinsin leirillä.

Jatkuuko vierasvoittojen sarja?

Jukureiden kotietua tasapainottaa Ilveksen pitempi lepo- ja harjoitteluaika edellisen ottelun jälkeen. Kotijoukkueen voi silti olettaa tulevan kovaa päälle heti alusta asti, joten Ilveksen on oltava valmiina kamppailemaan ja aktiiviseen pelaamiseen heti kiekon tippuessa jäähän. Tuoreemmilla jaloilla otteluun lähtevä vierasjoukkue saattaa kuitenkin pelin edetessä saada pientä etua eilen Helsingissä pelanneeseen vastustajaansa nähden.

Joukkueiden erikoistilannepelaamisesta ei tilastojen valossa ole suurta eroa löydettävissä. Jukureiden ylivoimaprosentti on 12,50 ja alivoimaprosentti 79,17. Ilveksen vastaavat luvut ovat 14,29 ja 78,95. Kahdessa ensimmäisessä vierasottelussaan Ilves kuitenkin teki kolme ylivoimamaalia, joiden ansiosta vierasotteluiden ylivoimaprosenttikin on hyvä 27,27. Vastaavasti vierasotteluiden alivoimaprosentti 66,67 kuuluu sarjan heikoimpiin.

Viime kaudella joukkueiden kaikki neljä kohtaamista päättyivät vierasvoittoihin. Ilves haki Mikkelistä täydet pisteet maalein 1-3 ja 0-2, kun taas Jukurit oli vahvempi Tampereella lukemin 2-3 ja 2-5.

Ilves-valmentaja Olli Salo: Pala kerrallaan hommaa paremmaksi

Ilves keskittyi perjantain aamujäillä huolellisesti pelinsä kehittämiseen. Keskiviikkona tullut helpottava avausvoitto HIFK:sta ei ole tuudittanut joukkuetta tyytyväisyyteen, vaan pelin parantamisen eteen tehdään jatkuvasti kovasti töitä.

– Kyllähän meidän pitää pystyä koko ajan peliä parantamaan ja kehittämään, että saataisiin niitä ehjiä 60 minuuttisia. Siihen ei ole vielä tällä kaudella päästy. Meillä on paljon tälle tasolle kokemattomia pelaajia – heitä täytyy opastaa ja käydä asioita läpi, Ilves-valmentaja Olli Salo pohti perjantain harjoitusten jälkeen.

Ilveksellä on nuori joukkue, ja hyvä alku kauteen olisi ollut jo itseluottamuksenkin kannalta tärkeä. Alkukauden tappioita ei kuitenkaan enää mietitä.

– Totta kai se on aina haastavaa. Kyllä se sellaista tietynlaista raikkautta ja itseluottamusta vähän hivuttaa alaspäin – sitä nuori joukkue kuitenkin aina tarvitsee. Sitä vaikeaa alkua on kuitenkin enää turha miettiä ja murehtia – nyt keskitytään tähän hetkeen ja mennään eteenpäin. Pala kerrallaan rakennetaan hommaa paremmaksi, Salo linjaa.

Voitto helpotti ainakin henkisesti, vaikka pelillisesti Ilves on esiintynyt tällä kaudella keskiviikon peliä paremminkin.

– Kyllä siellä on hyviäkin asioita nähty, mutta ihan vielä meillä se jänne ei ole kestänyt pelin sisällä sitä, että se tulisi tavallaan automaationa pelin sisällä. Kun liikaa mietitään kentällä, niin tulee myös vähän liikaa niitä ”Oho, ohi -hetkiä”.

Lauantaina vastassa on Jukurit Mikkelissä. Myös Jukureiden alkukausi on sujunut mollivoittoisesti. Vastustajaa enemmän Saloa kiinnostaa oman joukkueensa peli.

– Pitää olla rehellinen ja todeta, että en osaa sanoa Jukureista vielä oikein mitään. Tänään (perjantaina) katselen sitten vähän sitä läpi, kuinka ne pelaavat. Viime kauden perusteella uskon, että ainakin kotona haluavat tulla koko ajan kovaa päälle. Poimitaan sieltä Jukureista muutamat jutut, mutta kyllä meille on tärkeintä keskittyä siihen omaan tekemiseen ja saada oikeita asioita tapahtumaan sitä kautta.

Jukureita vastaan Ilves hakee askel kerrallaan kauden ehjintä peliään ja sitä kautta voittoa.

– Kaikki lähtee tietysti valmistautumisesta ja siitä, että mennään vaihto vaihdolta peliä eteenpäin. Ei mietitä, mitä se on siellä lopussa tai puolivälissä, vaan jokainen tekee omat hommansa hyvin ja keskittyy seuraavaan vaihtoon, Salo painottaa.

Sami Sandell: Kova kamppailu edessä

Ilves harjoitteli perjantaina keskittyneesti ja hyvällä temmolla. Keskiviikkona IFK-voiton tulisella rannelaukauksella varmistanut Sami Sandell viihtyi jäällä vielä pitkään varsinaisten harjoitusten päätyttyä.

– Ainahan se on jäällä mukavaa. Täytyy kehittyä, ”Ässä” virnisti.

Lauantaina edessä on jälleen pitkä vierasreissu. Sandell ehti viime kaudella käydä pelaamassa yhden pelin Mikkelissä.

– Pelattiin yksi tiukka peli siellä – taidettiin voittaa se 1-3. Jukurit on hyvin luisteleva joukkue ja tulee varmaan taas kovaa päälle kotonaan. Kova kamppailu tulee varmasti olemaan, Sandell ennakoi.

Kokenut hyökkääjä myöntää, että IFK-pelistä tullut avausvoitto helpottaa, mutta keskittyminen on jo tulevassa.

– Olihan se hyvä homma tietysti, mutta se on jo taakse jäänyttä elämää. Mennään eteenpäin päivä kerrallaan – Jukureita vastaan täytyisi jatkaa samaan malliin.

Valmennus tekee pelaajistonsa kanssa töitä harjoituksesta toiseen pelin kehittämisen kanssa. Sandell ei nosta esiin mitään yksittäistä kohtaa, jota pitäisi parantaa.

– Eiköhän meillä ole vähän joka osa-alueella petrattavaa. Tai no maalivahtipelissä ei ole, mutta kaikkialla muualla meidän täytyy pystyä olemaan parempia, hyökkääjä toteaa.

Arttu Ruotsalainen hakee paluuta valokeilaan
Ilves kaatoi Jukurit pitkän kaavan mukaan
UUTISET