1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Lähettääkö Ilves Sputnikit lomanviettoon?

Lähettääkö Ilves Sputnikit lomanviettoon?

Vesa Suonsyrjä
SaiPa TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Ilveksen riemulliseen jatkoaikavoittoon päättyneeseen lauantai-illan ottelun päättymisestä ei ole kulunut vuorokauttakaan, kun joukkueet iskevät yhteen vajaat 250 kilometriä idemmässä SaiPan isännöidessä toista kohtaamista Lappeenrannan Kisapuistossa. Ilveksen voitolla Lappeenrantalaisten kausi päättyisi sunnuntaihin.

Analyysi ensimmäisen kohtaamisen jälkeen

Ensimmäinen ottelu toi esiin molempien joukkueiden pelitavalliset erot selkeästi. Ilveksen puolustajat pyrkivät ohittamaan kärkikarvaajan nopealla pystynousulla oman maalin editse tai pelaamalla kiekon puolustaja-puolustaja syötön kautta vaihdosta tulevalle sentterille. SaiPa vastaavasti rytmittää pelin varmistamalla kiekonhallinnan vaihtamisen yhteydessä pelaamalla kahden puolustajan ja hyökkääjän kesken kolmion, jolla varmistetaan karvauksen purkaminen.

Molemmat joukkeet pelaavat kurinalaisesti keskialueen trappia estäen tehokkaasti ylivoimaiset hyökkäykset. Joukkueita verrattaessa Ilves karvaa aavistuksen rohkeammin, mutta ensimmäisessä kohtaamisessa se ei päässyt mainittavasti kiekonriistoihin. Hyökkäyspäässä Ilves oli avauserän aseettoman oloinen vierailijoiden trappia vastaan, kun sitä yritettiin murtaa ristikulmakiekoilla, jotka SaiPan puolustajat selvittivät helposti. Ottelun edetessä Ilves sai paremmin pitkiä hyökkäyksiä tuomalla kuljettamalla kiekon alueelle ja pelaamalla aiempaa enemmän myös viivan kautta. Erinomaisen ottelun pelanneella Mark Floodilla oli tässä suuri ansio ja tilastoista häneltä löytyykin muhkeat 10 laukausta.

SaiPa sai kaksi ensimmäistä maalia avausottelussa. Ensimmäisessä maalissa päätylaudasta kimmonnut kiekko yllätti Juha Leimun ja Jonatan Tanus pääsi laittamaan kiekon puolivaarattomasta tilanteesta maaliin. 0-2 osumassa Ilveksen kakkosketju varasti hivenen hyökkäyssuuntaan ja SaiPan vastahyökkäys päättyi maaliin kahden erinomaisen suorituksen kautta. Cody Kunykin syöttö oli laadukas ja Joni Nikko laittoi kiekon yhdellä kosketuksella vastustamattomasti riman alle. Ilveksen maaleista ensimmäisessä Arttu Ruotsalainen teki liikkeellään itselleen tilan viivaan ja Teemu Lepaus ohjasi kiekon lähietäisyydeltä maaliin. 2-2 osumassa kiekko toimitettiin viivaan Mark Floodille, joka laukoi kiekon maskin takaa tolpanjuureen. Voitto-osumassa Juho Liuksiala toi kiekon vauhdilla sisään ja pelasi viivaan Floodille, jonka laukauksen paluukiekon iski sisään Samuli Vainionpää maalinedustalta.

Maaleista huomionarvoista on Ilveksen osalta yhteistyön merkitys, sillä Frans Tuohimaa oli erinomainen maalillaan ja maalientekeminen vaati tukitoimia. Hyvä maskipelaaminen ja voitot kaksinkamppailuissa maalinedustalla toivat tulosta. Ilveksen maalilla Lukas Dostal oli myös erinomainen ja etenkin Santeri Virtasen nollaminen oli peliäkääntävä torjunta.

Avauskamppailussa vierailijat olivat pelin alussa edellä, mutta pelin edetessä Ilves sai koko ajan enemmän otetta ja lopulta on oikeutettua sanoa Ilveksen ansainneen ensimmäisen kiinnityksen joukkueen oltua ottelun loppupuolella dominoiva joukkue kentällä. Pienistä marginaaleista kertoo kuitenkin Virtasen huipputontti 0-2 tilanteessa ja Dostalin viisi torjuntaa jatkoajalla.

Pientä eroa peluutuksessa

Molemmat joukkueet pääsevät kamppailuun tasa-arvoisesta asemasta, sillä molemmat joutuvat matkustamaan Lappenrantaan Tampereelta. Molemmilla joukkueilla maalivahtipelaaminen on huippuluokkaa ja on ennakoitavaa pelien jatkuvan vähämaalisina. Ilves pelasi pitkälti kuudella puolustajalla, joista Jarkko Parikka ja Niko Peltola pelasivat yli 20 minuuttia. SaiPalla neljä puolustaa pelasi yli 20 minuuttia (Salo, Kichton, Maalahti, Sneck). Näistä Robin Salo ja Brendan Kichton uurastivat yli 23 minuuttia.
Hyökkääjien peluutuksella SaiPa oli tasaisempi, sillä Ilveksen ykkösketju Rautiainen-Ruotsalainen-Suomi pelasi selvästi enemmän kuin muut hyökkääjät. Lappenrantalaisista eniten pelasivat hyvän ottelun pelannut Jonatan Tanus ja Ahti Oksanen.

Aloituksissa Ilves oli yllättävänkin vahva vieden aloitukset avausottelussa 33-23. Erikoistilanteista ei saatu täyttä kuvaa, sillä ainoastaan vierasjoukkue SaiPa kärsi kaksi rangaistusta. Ilveksen ylivoimapelaamisessa oli vaaran elementtejä, mutta myös SaiPa pelasi hyvää alivoimaa. Kisapuistossa Ilveksen pitää pystyä myös pysymään ulkona rangaistusaitiosta, sillä varmasti runsaslukuinen ja äänekäs kotiyleisö siivittää hyvän kotijoukkueen taisteluun. Runkosarjassa SaiPa pelasi hyvää ylivoimaa ja vastaavasti Ilveksen alivoima oli runkosarjan lopussa kolmanneksi parasta koko liigassa.

Arvio toisesta ottelusta

Liigan parhaisiin kotijoukkueisiin lukeutuva SaiPa on kotihallissaan lievä ennakkosuosikki, mutta ennakkosuosikin asemaa horjuttaa Ilveksen runkosarjan lopulla nappaama vierasvoitto Kisapuistosta sekä ensimmäisen ottelun voitto, jossa avainasemessa on nousu kahden maalin takaa ja voitto-osuma jatkoajalla.

Kokoonpanoihin on mahdollista tulla muutoksia toiseen kohtaamiseen. Voiton napannut Ilves tuskin muuttaa kokoonpanoaan, mutta ainakin Toni Henttonen on mahdollista nostaa kokoonpanoon. SaiPalla on myös mahdollisuus nostaa puolustaja Erik Autio tai Ilveksestä tuttu hyökkääjä Mikael Kuronen kokoonpanoon.

Joukkueiden välinen tasoero on niin pieni ja maalivahdit erinomaisia, että peliä ennakoitaessa kummallekin joukkueelle on helpohkoa arvioida maaleja 0-3. Pienet asiat ratkaisevat, ja avausmaalin merkitys voi olla suuri.

Ykkösentteri Ruotsalainen kiitteli kotiyleisöä : ”Varmasti joka ukko sai virtaa kannustuksesta”
SaiPa tasoitti voitot – sarja ratkeaa tiistaina Hakametsässä
UUTISET