MENUMENU

Haastattelu

Luottopakiksi kasvanut Jarkko Parikka: Me uskotaan omaan tekemiseen

Ilveksen riveissä on riittänyt alkukaudesta onnistujia. Yksi niistä on 21-vuotias puolustaja Jarkko Parikka, joka on koko sarja plus-miinustilaston kärkinimi. Ilveksen hyvästä joukkuehengestä nauttiva Parikka kantaa isoa vastuuta Ilveksen puolustuspäässä ja haluaa auttaa illasta toiseen joukkuettaan voittoon.

Ilveksen alkukausi on ollut erinomainen. Nuori joukkue viilettää tällä hetkellä viiden ottelun voittoputkessa ja sarjataulukosta joukkue löytyy reilun kymmenen pelatun pelin jälkeen sijalta kaksi. Miltä joukkueen alkukauden otteet ovat tuntuneet joukkueen sisällä?

– On tuntunut kyllä hyvältä. On ollut jotenkin erilainen pöhinä ennen pelejäkin kun on tullut voittoja. On päässyt lähtemään rennommalla fiiliksellä peleihin, eikä ole tarvinnut jäkittää turhia. Meillä on muutenkin hyvä joukkuehenki päällä ja uskotaan siihen omaan tekemiseen. Tästä on hyvä mennä eteenpäin, Jarkko Parikka uskoo.

Isoa vastuuta kauden aikana Ilveksen puolustuksessa kerännyt Parikka näkee menestyksekkään alkukauden tärkeimpänä syynä juuri tiiviin joukkuepelaamisen.

– Puolustuspeli on ollut koko joukkueelta hyvää, eikä olla päästetty vastustajaa paljoa vaarallisille paikoille. Hyökkääjät ovat tulleet hyvin alas ja me pakitkin ollaan puolustettu hyvin. Lisäksi ollaan oltu tehokkaita hyökkäyspäässä, ”Jake” analysoi.

Parikan esiin nostama joukkuehenki näkyy ulospäinkin joukkueen kaikessa tekemisessä. Hommia tehdään tosissaan, mutta hymy on herkässä.

– Kyllä se näkyy ihan jokapäiväisessä tekemisessä. Meillä on iloista porukkaa, joka nauttii tekemisestä ja menee hyvällä fiiliksellä. Henki on kyllä joukkueessa mallillaan.

– Meillä on nuori jengi ja on hyvä, että nyt on tullut onnistumisia vähän jokaiselle. Se varmasti ruokkii itseluottamusta ja tuo sitä fiilistä myös.

Urheilullisuutta ja rauhallisuutta

Urheilullisuus on ollut iso teema Ilveksessä ja siihen on panostettu kautta linjan. Neljättä kauttaan Ilveksessä pelaava Parikka on huomannut asiassa muutoksen parempaan suuntaan.

– Koko seurassa on panostettu siihen aika paljon jos vertaa vaikka siihen kun tänne tulin. Ravinto, nukkuminen ja kaikki sellainen otetaan nyt entistä paremmin huomioon. Varmasti siinä löytyy vieläkin parannettavaa, mutta asiat on aika hyvällä mallilla.

Parikka on itsessäänkin huomannut urheilullisuuden parantamisen vaikutuksia.

– Itselläni putosi esimerkiksi kesällä vähän painoa ja saatiin muutenkin ylimääräistä pois. Kyllä sen huomaa kentälläkin, että jaksaa paremmin. Runkosarjassa on kuitenkin 60 peliä ja mitään välipäiviä ei saa tulla. Kaikki asiat pitää hoitaa huolella, että jaksaa, puolustaja muistuttaa.

21-vuotias Parikka pelaa nyt kolmatta liigakauttaan. Tällä kaudella puolustajan otteista on huokunut rauhallisuus ja turha kiirehtiminen kaukalossa on jäämässä pois.

– Kyllä sen on huomannut itsekin, että nyt on helpompi pelata, eikä tarvi hätäillä enää niin usein. On pystynyt olemaan hyvä illasta toiseen ja pitää tasonsa paremmin. Parannettavaa löytyy tietysti vielä, mutta ainakin pysyy vauhdissa mukana.

Vauhti itsessään ei ole Parikalle ennenkään ollut ongelma, sillä puolustaja on erinomainen luistelija.

– Luistelu on edelleen ehkä se isoin vahvuus. Pystyn puolustamaan aika hyvin luistelulla. Puolustuspäässä ne vahvuudet itsellä muutenkin enimmäkseen on, Jake miettii.

Vaikka Parikan peli on alkukaudesta näyttänyt kypsältä, niin kehitettävää nuorella puolustajalla edelleen totta kai on.

– Puoluspäähän kun miettii, niin ehkä sellaista tietynlaista kovuutta pitää saada vielä lisää. Hyökkäysten tukemista olen pystynyt vähän parantamaankin, mutta on siinäkin vielä parannettavaa. Kaikkea pitää tietysti aina kehittää ja kentällä pitäisi pystyä olemaan koko ajan aktiivinen.

Voittaminen tärkeintä

Parikka on muodostanut alkukaudesta toimivan pakkiparin Oskari Laaksosen kanssa.

– Kyllä meillä on mielestäni mennyt ihan hyvin. Tietysti kauden aikana tulee aina juttuja, joita pitää parantaa, mutta kokonaisuuteen voi tällä hetkellä olla ihan tyytyväinen. Plusmiinustilastokin on plussan puolella, joka on tietysti aina hyvä juttu ja ollaan saatu tapettua hyvin vastustajan peliä ja käännettyä sitä nopeasti toiseen päähän.

Parikka on pakkiparin maltillisempi puolisko, kun kiekon kanssa luonnonlapsimaisesti veivaileva Laaksonen löytyy välillä milloin mistäkin päin kenttää.

– Oskari pelaa kyllä innolla ja tosi rohkeasti, niin kuin pitää pelatakin. Minä olen sitten välillä vähän paikkaillut jos välillä tulee jotain paikattavaa. Mutta kyllä sitä useimmiten tietää missä se pakkipari menee ja mukava siinä on ollut pelata, Jake hymyilee.

Nuoret puolustajat kantavat tällä kaudella Ilveksessä isoa vastuuta. Ilves-vuosien varrella Parikka on saanut hyviä vinkkejä kokeneemmilta kollegoiltaan.

– Kyllä sieltä sellaisia yksittäisiä asioita on irronnut itsellekin. Kyllä silloin vanhemmat pakit tulivat usein neuvomaan, kuinka jossain tilanteessa kannattaisi pelata ja kyllä niistä apua on itselle ollut. Nyt pitää ehkä itse jakaa sitä tietoa taas eteenpäin, täysveriseksi liigapelaajaksi kasvanut Parikka miettii.

Yhdentoista pelatun pelin jälkeen Parikan plus-miinustilasto näyttää +11. Se on koko Liigan paras lukema. Puolustaja vierittää asiasta kunniaa koko joukkueelle.

– Kausi on vasta alussa eikä sitä nyt vielä ole sen kummemmin tullut mietittyä. Totta kai se on aina hyvä asia olla plussalla ja koitetaan joka ilta ollakin sillä puolella. Enemmän se ehkä kertoo siitäkin, että ei olla tällä kaudella joukkueena oikein missään vaiheessa pyöritty pelkästään omissa, vaan päästy hyökkäämään ja saatu tulostakin.

Parikan kaltaisten pelaajien onnistumista ei voidakaan usein lukea suoraan tilastoista.

– En minä hirveästi tilastoja katsele. On se tietysti hyvä pakille jos on plussan puolella. Pisteitä en ole sen enempää miettinyt – niitä tulee silloin kun tulee. Tärkeämpää on se, että voitetaan ja puolustetaan hyvin. Niitä asioita yritän tuoda kaukaloon.

Kun nyt pisteet tulivat puheeksi, niin toistaiseksi uralla on syntynyt neljä liigamaalia, joista kaksi omasta päästä kaukalon laidan kautta tyhjiin. Onko kyseessä harjoiteltu kuvio?

– En ole sitä harjoitellut, mutta onnistumisprosentti on tällä hetkellä sata. En sitten tiedä mikä juttu siinä on, että se onnistuu, puolustaja sanoo ja hymyilee leveästi.

Imatran mies viihtyy Ilveksessä

Parikka saapui Tampereelle parin Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen vuonna 2015. Imatralta kotoisin oleva puolustaja on kotiutunut neljässä vuodessa Tampereelle.

– Nooh, ei ehkä ihan vielä kotikaupunki, mutta ehkä tätä voi jo toiseksi kodiksi kutsua. Kiva paikka tämä on ja hommat on toiminut hyvin.

17-vuotiaana juuri Ilvekseen saapunut Parikka istui haastattelupöydässä ujon oloisena nuorukaisena. Nelisen vuotta myöhemmin juttua riittää jo eri malliin.

– Kyllä neljässä vuodessa on tietysti paljon tapahtunut. Kun on päässyt miesten pelejä pelaamaan ja ikääkin tullut lisää, niin kai siinä aikuistuukin – ainakin vähäsen, Imatran mies sanoo ja heittää päälle tutun leveän hymynsä.

Ilves on ollut Parikalle hyvä paikka kasvaa.

– Ilves on ollut aina omasta mielestä legendaarinen seura ja oli tosi hienoa silloin tulla tänne. Hieno seura ja homma on toiminut hyvin – ei ole mitään valittamista itselläni.

Parikan kehitys on ollut lupaavaa ja puolustajalle olisi helppo povata tulevaisuutta isommissakin liigoissa. Parikka keskittyy kuitenkin vain tähän hetkeen.

– Tavoite on pelata joka ilta hyvin ja auttaa joukkuetta. Totta kai tulevaisuudessa on tavoite päästä vielä kovempiin sarjoihin ja sen eteen tehdään hommia, mutta tällä hetkellä tavoitteet on tässä Ilveksessä. Yritän kehittyä pelaajana ja auttaa joukkuetta, Jake linjaa tavoitteensa.

Ilveksen hyvät otteet ovat sytyttäneet Tampereen keltavihreää väkeä ja hallissa on ollut hyvä meininki.

– Totta kai se on kivempi pelata kun on porukkaa ja ääntä hallissa. Koitetaan jatkaa samalla tavalla, että meininki säilyy samanlaisena.

Mutta koska on Jarkko Parikan vuoro olla voittopelin jälkeen huudattamassa Ilveksen äänekästä kannattajajoukkoa?

– Perjantaina, Jake virnistää hetken mietittyään.


Seuraava kotiottelu: Ilves-Tappara perjantaina 19.10.

Ilves-Kauppa

Pistetaulukko

MAALIT
#22 RUOTSALAINEN
18
MAALIA

SYÖTÖT
#75 LEPAUS
22
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#22 RUOTSALAINEN
36
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#57 PARIKKA
+14
+ / -

RANGAISTUKSET
#91 HALMO
97
MINUUTTIA

Sarjataulukko

# JOUKKUE O TM PM P
1. Kärpät 51 173 84 115
2. TPS 50 144 118 95
3. Tappara 50 145 130 86
4. Lukko 52 144 139 83
5. Pelicans 51 158 134 82
6. HPK 51 140 126 80
7. HIFK 50 151 142 79
8. SaiPa 51 135 135 79
9. Ilves 51 150 152 78
10. JYP 50 120 117 69
11. Sport 52 157 185 67
12. KalPa 50 129 156 66
13. Jukurit 51 126 151 60
14. KooKoo 50 125 170 56
15. Ässät 50 94 152 45

Lisää aiheita

16.2.2019 / Otteluraportti

Ilves kaatoi Pelicansin – Kotiyleisö sai uuden suosikin Lukas Dostalista

Ilveksen nuori maalivahti Lukas Dostal nousi illan ykkösnimeksi, kun Ilves taisteli raudanlujan alivoiman ja taidokkaiden viimeistelyjen siivittämänä 5-2 kotivoittoon Lahden Pelicansista ajoittain karnevaalitunnelmaan nousseessa Hakametsän...

LUE LISÄÄ


16.2.2019 / Uutinen

Erik Ahopelto jatkaa Ilveksessä loppukauden ajan

Yhteistyöseura KOOVEE:sta Ilveksen liigajoukkueeseen nostettu 22-vuotias hyökkääjä Erik Ahopelto jatkaa Ilveksen riveissä loppukauden ajan. Ilves-kasvatti on tehnyt tällä kaudella kolmessa pelaamassaan liigaottelussa yhden maalin ja...

LUE LISÄÄ


16.2.2019 / Otteluennakko

Pelicans saapuu Hakametsään – Lukas Dostal debytoi Ilveksen maalilla

Ilves palaa lauantaina kaukaloon yli viikon pelitauon jälkeen. Luvassa on varmasti mielenkiintoinen ottelu, sillä vastustajaksi Hakametsään saapuu erinomaisen kauden pelannut Lahden Pelicans. Ilveksen paidassa ottelussa...

LUE LISÄÄ


14.2.2019 / Haastattelu

Puolustaja Nikolas Matinpalo nappasi vahvoilla otteillaan liigapaikan

Espoolaisen kiekkopolun läpi käynyt puolustaja Nikolas Matinpalo, 20, teki juniorivuosiensa jälkeen sopimuksen Ilveksen kanssa viime keväänä. Tammikuussa julkistettiin seuran käyttäneen optionsa ja isokokoisen (190cm /...

LUE LISÄÄ