1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Matias Mäntykivi hakee seuraavaa askelta urallensa Ilveksessä

Matias Mäntykivi hakee seuraavaa askelta urallensa Ilveksessä

Milla Mettiäinen

Matias Mäntykivi, 20, siirtyi Ilveksen miehistöön täksi kaudeksi, pelattuaan tähänastisen uransa pääasiassa kasvattajaseurassaan SaiPassa. Ilveksessä hyvin viihtyvä keskushyökkääjä tavoittelee menestystä kovan työn kautta.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Matias Mäntykivi siirtyi SaiPan riveistä Ilvekseen kesällä, eikä Ilves-paidassa pelatut ottelut ole enää laskettavissa edes kahden käden sormilla. Lieneekin jo sopiva aika arvioida sitä, miten hyvin Tampereelle kotiutuminen on tapahtunut.

– Hyvin olen kotiutunut ja sopeutunut. Jätkät ovat ottaneet hyvin mukaan ja tänne tuloa helpotti se, että joukkueessa oli entuudestaan tuttuja pelaajia esimerkiksi maajoukkueesta. Paljon on hyviä jätkiä ja hauskaa on ollut.

Pelejä on alla vajaa 15 ja alkukausi on Mäntykiven mukaan lähtenyt ihan hyvin käyntiin. Tuloksellista ailahtelevuutta on esiintynyt, mutta pelaaminen on siitä huolimatta ollut kivaa.

– Hyvä jengi meillä on kasassa, ja hyviä pelaajia on paljon. Jokainen meistä tietää mihin pystymme, ja että voidaan voittaa tässä sarjassa kenet vaan. Kemiat kohtaa kentällä hyvin.

Uran ensiaskeleet otettiin Lappeenrannassa

Kiinnostus jääkiekkoon syntyi isän myötävaikutuksesta.

– Iskän kautta innostuin. Hän pelasi nuorempana itse, joten ollaan yhdessä katsottu jääkiekkoa paljon televisiosta. Nuorempana pelasin myös paljon pihapelejä. Niin se isoin liekki on syttynyt.

Juniorivuosiaan SaiPassa Mäntykivi muistelee lämmöllä.

– Pelattiin siellä lapsuudenkavereiden kanssa samoissa jengeissä. Niiltä ajoilta on tullut hyviä kavereita, ja läheisimmät kaverit sieltä hallilta varmaan on löytynytkin. Hienoja vuosia oli, niitä on kiva muistella vanhempana.

Mäntykivi on ollut mukana maajoukkueen toiminnassa nuoresta pitäen. Sen myötä myös ajatus ammattilaisurasta alkoi tuntua mahdolliselta.

– Kun Pohjola-leiri meni hyvin ja pääsin maajoukkuerinkiin sisälle, ajattelin että tästä voisi tulla vielä ammatti.

Mestiksen mestaruus matkaan ja kohti Liigaa NHL-varaus taskussa

Kaudella 2018-2019 Matias Mäntykivi teki Liigadebyyttinsä SaiPassa, ja pelasi kaudella kuusi ottelua Liigassa. Hänet lainattiin loppukaudeksi Imatran Ketterään, joka voitti kaudella Mestiksen mestaruuden.

– Ketterän mukaan pleijareihin pääsy oli hieno juttu. Siellä mentiinkin sitten päätyyn asti. Hirveästi en ole mitään vielä voittanut, mutta Mestiksen kuitenkin olen.

Mäntykivi varattiin NHL Draftissa 2019 Boston Bruinssiin numerolla 185.

– Ei se varaus minusta parempaa pelaajaa tee, mutta ainakin on nyt askeleen lähempänä NHL-unelmaa. Seurasin kotona sivusilmällä varaustilaisuutta. Eihän se varaus yllätyksenä tullut, kun Bostonista oli jo aiemmin soiteltu ja kysytty sopiiko, että he varaavat minut. Kävin Bostonissa samana kesänä leirillä, kun varaus tuli, mutta koronan takia ei leirejäkään nyt ole ollut.

Kaksi ensimmäistä Liigakauttaan Mäntykivi pelasi SaiPassa, ennen kuin siirtyi Ilvekseen.

– Oli hienoa päästä kasvattajaseuraan pelaamaan, kun siitä oli pienestä saakka haaveillut. Ne oli opettavaisia vuosia kun pääsi liigaporukkaan. Ensimmäisellä kaudella huomasi kyllä, että mitä pitää kehittää, että tässä liigassa pärjää.

Mäntykivi oli mukana U20 MM-joukkueessa Kanadassa 2021 vuoden vaihteessa. Joukkueelle jäi kotiin tuomiseksi pronssia.

– Vaikka kisat pelattiin korona-aikana, niin oli kyllä hyvät kisat. Ylipäänsä joukkueeseen pääseminen oli hyvä juttu. Tietää tehneensä jotakin oikein, kun pääsi sinne. Vaikka sitä kirkkainta mitalia ei tullut, niin turnaus oli hyvä, ja oli kivaa olla mukana.

Ilves tarjoaa puitteet, joissa on mahdollista kasvaa kohti unelmia

Kahden SaiPassa pelatun Liiga-kauden jälkeen Mäntykivi siirtyi Ilvekseen. Uusia tuulia uralleen kaivannut nuori mies näkee Ilveksen potentiaalisena kasvualustana tulevaisuuden menestykselle, ja joukkueen sellaisena, jossa seuraava steppi uralla on mahdollista ottaa. Ilvestä hän kehuu perinteikkääksi seuraksi, jossa on hyvä valmennus. Huomaamatta ei ollut jäänyt sekään, että Ilveksestä on ponnahtanut maailmalle useita nuoria pelaajia. Mäntykivi sanoo pyrkivänsä joka päivä tekemään parhaansa itsensä paremmaksi pelaajaksi kehittämisessä, jotta olisi mahdollista tuottaa tulosta ja mahdollisesti päästä isompiinkin liigoihin pelaamaan.

Mäntykiven rooli on vaihdellut laitahyökkääjän ja sentterin välillä, mutta rooli Ilveksessä sijoittuu keskushyökkääjän tontille.

– Sentteri on itselle se niin sanottu parempi paikka. Tykkään pelata keskellä. Tehoja kaipailisin lisää. Työnteon kauttahan ne tulee, pitää vaan painaa hommia niin kyllä niitä sieltä alkaa tulla.

Tavoitteet parikymppisellä on korkealla, ja isoimmaksi tavoitteekseen hän mainitseekin NHL:n.

– Jokapäiväinen työ keskittyy siihen, että sinne vielä pääsisi joskus pelaamaan. Nuori poika olen vielä, eli aikaa kehittyä on. Vielä jos NHL:ssä Stanley Cupin joskus voittaisi, niin se olisi aivan huikea juttu, mutta mennään askel kerrallaan.

Upean taistelun ja maalivahtipelin ansiosta Ilves kotivoittoon
Tampereen Kannen areenan otteluiden lipunmyynti alkaa maanantaina 25.10.2021 klo 10.00!
UUTISET