1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Mitä eUrheilu on ja mitä se vaatii? Vastaamassa Ilveksen e-urheilijat tomboo- ja xDoumi

Mitä eUrheilu on ja mitä se vaatii? Vastaamassa Ilveksen e-urheilijat tomboo- ja xDoumi

Kalle Karlsson

Onko e-urheilu tulevaisuuden olympialaji ja onko se jonain päivänä lajina suurempi kuin jääkiekko tai jalkapallo? Onko kilpapelaaminen sittenkin vain tuntikausia ruudun edessä istumista ja energiajuomaa? Ilveksen edustajat eLiigassa Tomi ”tomboo-_-” Laitinen ja Aaro ”xDoumi” Ruuhinen kertoivat heidän käsityksensä siitä, mitä kilpapelaaminen on ja mitä se vaatii yksilöltä.

Mitä e-urheilu on ja seuraako sitä edes kukaan?

Maailmanlaajuisesti e-urheilua seurasi vuonna 2018 kuukausittain noin 167 miljoonaa ihmistä, joka vastaa NHL-jääkiekkoliigan lukuja. Yksittäisten turnausten voittopotit ovat suurempia kuin legendaarisessa tenniksen Wimbledonin turnauksessa. Osa e-urheilusta keskittyy urheilupeleihin, joista yksi keskeisimmistä on NHL-pelisarja eli tuttavallisemmin änäri. Laitinen ja Ruuhinen ovat useamman pelin taitajia, mutta ovat ehkä parhaiten tunnettuja nimenomaan lahjoistaan änärissä. He ovat myös osaltaan tottuneet kertomaan, mitä e-urheilu on.
-On tätä tullut avattua muun muassa aikoinaan omille vanhemmille. Tämä on kilpailua siinä missä urheilu yleisestikin on: mitellään paremmuudesta ja tavoitellaan voittoa. Turnauksissa voi myös olla rahapalkintoja. Jotta pärjää ja menestyy, tulee sekä pelata että harjoitella paljon ja suunnitelmallisesti, kommentoi Aaro Ruuhinen.
Ei liene täysin sattumaa, että Ilves on pärjännyt eLiigassa todella hyvin. Molemmat sanovat viettävänsä lajin parissa viikoittain 25-35 tuntia opiskelun ohella. Sen lisäksi, että on valmis käyttämään aikaa konsolin ääressä, tulee löytyä kiinnostusta ja intoa itse peliä kohtaan.
-Hauskuuden pitää löytyä ja sen lisäksi oma kiinnostus on todella tärkeää. Aloittaminen on sinänsä helppoa eli ryhtyy vain pelaamaan! Ajan kuluessa voi ryhtyä hyödyntämään erilaisia alustoja, joiden kautta voi katsoa ja oppia kokeneemmilta pelaajilta. Lisäksi voi sopia treenimatseja tuttujen tai tuntemattomien kanssa, avaa Tomi Laitinen.
Laitisella on myös tapana ennen pelipäiviä käydä niin sanotusti aamujäillä eli pelata muutama treenipeli ennen itse päivän otteluita.

Pääkopan tulee kestää kovissa paikoissa

E-urheilijalta pitää löytyä useita eri ominaisuuksia menestyäkseen, aivan kuten jääkiekkoilijalta. Pelkkä lahjakkuus ja näyttävät harhautukset eli peliohjaimen taitava käsittely ei yksinään riitä.
-Kiinnostus peliä kohtaan näkyy esimerkiksi siten, että perehdyt pelin mekaniikkaan. Aikaa tähän tulee käyttää paljon varsinkin silloin, kun pelin uusin versio julkaistaan, Laitinen ja Ruuhinen taustoittavat.
-Kilpapelaamisen tärkeimpiä asioita on, ettei turhaudu helposti. Kaikki lähtee taidon lisäksi paineensietokyvystä. Joskus ”peli on sua vastaan” ja silloin nimenomaan kysytään sitä henkistä kanttia, Ruuhinen jatkaa.
-Paineet ovat ajoittain kovia ja välillä myös tuuri tulee mukaan yhtälöön, kuten urheilussa on tapana, lisää Laitinen.
Myös urheilun peruspilarit, harjoittelun ohella ravinto ja lepo, nousivat toistuvasti esiin haastattelussa. Keskittymiskyky on pelipäivänä koetuksella, jos edeltävänä iltana yöunet ovat jääneet toivottua lyhyemmiksi. Kuten eLiigan runkosarjassa on käynyt ilmi, voittajan ja häviäjän välinen ero on pieni, eikä virheille ole varaa. Usein ottelun voittaakin se, joka tekee vähemmän virheitä.

Syvemmälle änäriin

Haastattelun lopussa perehdyttiin tarkemmin änäriin. Koska kyseessä on videopeli, onko olemassa yksi ainoa taktiikka, jota kaikki käyttävät? Onko ”glitchejä” eli tapoja, joilla kiekko menee varmasti maaliin?
-Mahdollisuus maaliin pitää pyrkiä optimoimaan ja tämä useimmiten tarkoittaa takatolpille syöttöä. Kiekkoa ei viitsi luovuttaa vastustajalle turhan helposti. Mitä taktiikkaan tulee, niin kyseessähän on maalintekopeli ja nehän lopulta ratkaisevat. Ei siis ole yhtä varmaa taktiikkaa: joku tykkää puolustamisesta ja toinen hyökkäämisestä, vastaa Ruuhinen.
Hyvän ja maailmanluokan pelaajan ero änärissä näkyy Laitisen ja Ruuhisen mielestä kokonaisuudessa. Omaksi ilokseen pelaava voi olla esimerkiksi erinomainen luomaan maalipaikkoja, mutta huipulla puolustuspelin tulee myös olla kunnossa.
-Koko paketin tulee olla kunnossa hyökkäyksestä puolustamiseen. Myös ne aikaisemmin mainitut eli pelin mekaniikan tuntemus ja korvien väli erottavat hyvät ja todella hyvät pelaajat toisistaan. Kokemusta ei tule myöskään unohtaa, kommentoi Laitinen.
Vastaus viimeiseen kysymykseen, miksi he ovat kilpapelaajia nimenomaan änärissä, tulee kuin yhdestä suusta. Pelin ympärillä oleva yhteisö ja sitä kautta löytyneet kaverit ovat tärkeä asia. Vastauksista käy myös ilmi se, että sekä Ruuhinen että Laitinen ovat kilpailuhenkisiä ja haluavat voittaa. Miksi toisaalta lopettaa, kun on hyvä siinä, mitä tekee?

Tuntematon huoltaja ja muita Ilves-tarinoita 1970-2020 nyt myynnissä!
Ilves-kapteeni Eemeli Suomelle jatkosopimus
UUTISET