1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Niko Peltola palasi jämäköittämään Ilveksen puolustusta

Niko Peltola palasi jämäköittämään Ilveksen puolustusta

Vesa Suonsyrjä

Puolustaja Niko Peltola, 28, palasi Ilvekseen viiden vuoden tauon jälkeen. Vuosien aikana pelaajana muuttunut Peltola on innoissaan paluustaan ja valmis pelaamaan pitkälle kevääseen.

Ilveksessä 164 liigaottelua vuosina 2010-13 pelannut Niko ”Bono” Peltola palasi maanantaina Hakametsään Ilves-pelaajana viiden vuoden tauon jälkeen. Ilveksestä Jokereiden ja Sportin kautta Ässiin kiertänyt puolustaja on innoissaan maisemanvaihdoksestaan ja paluustaan.

– Aika on kullannut muistoja, sillä vaikka olimme täällä aiemmin ollessani kahdesti liigakarsinnoissa, on minulla pelkästään hyviä muistoja. Nyt kun olen ollut täällä muutaman päivän, niin on ollut hienoa huomata, että rehellisesti voidaan sanoa organisaation ottaneen askeleita ammattimaisempaan toimintaan, ja se näkyy kaikessa arkisessakin tekemisessä, kehaisee Peltola.

Alkukauden miehekkään kokoinen Peltola (187cm/91kg) pelasi Porin Ässissä, jonka kausi meni pilalle heti alkukierroksilla, ja joukkue on miehittänyt käytännössä koko kauden sarjan jumbopaikkaa. Peltola itse on pelannut reilut 21 minuuttia ottelua kohden tehden 39 ottelussa pisteet 0+8=8 tehotilaston ollessa +2.

– Porissa kausi lähti heti alusta menemään joukkueella väärään suuntaan. Tietenkin kun joukkue pelaa huonosti, niin siellä on vaikeaa itsekin sutia menemään. Tehopisteitä on tullut itselleni aika vähän, mutta osin syynä siihen on joukkueena vähäiset tehdyt maalit Ässissä. Puolustuspelaaminen on sujunut ihan asiallisesti, ja puolustuspelaamiseeni siellä olenkin ihan tyytyväinen.

– Ässissä roolini koostui pääsääntöisesti alivoimavastuusta ja peruspelaamisesta. Ylivoimalla en ole pelannut Jyrki Ahon Ässistä lähtemisen jälkeen eli käytännössä vuoteen, taustoittaa Peltola.

Kun Peltola neuvotteli Ilveksen kanssa, keskusteltiin myös roolista, johon miestä on tarkoitus istuttaa Ilveksessä.

– Minulta odotetaan täällä hyvää peruspuolustamista, väkevää kamppailupelaamista ja helppoja syöttöjä – käytännössä apua kaikilla pelin osa-alueilla. Uskon pääseväni kokeilemaan ylivoimallakin. Koitan tuoda Ilveksen puolustukseen tietynlaista jämäkkyyttä ja pelata helppoa, varmaa peruspelaamista, mihin pelaajaprofiilini tässä viimeisinä vuosina on pitkälti perustunutkin.

Jääkiekkomaailmassa asiat muuttuvat nopeasti, ja Ilveksessäkin on pelaajisto vaihtunut Niko Peltolan edellisestä käynnistä täysin. Tuttujakin ihmisiä hallilta kuitenkin löytyi heti palatessa.

– Pelaajista tunnen Riku Heleniuksen ja Matt Generouksen entuudestaan, ja onhan täällä taustalla tutun turvalliset huoltajat Janne Jansson ja Lasse Laukkanen sekä hieroja Teemu Malhonen vielä tuttuina entisistä.

Niko Peltola Ilves-paidassa kaudella 2013-14

Kun vertaa Ilvekseen kaudelle 2010-11 saapunutta nuorta Niko Peltolaa nyt paluun tehneeseen pelaajaan, on tapahtunut pelillinen muutos silminnähtävä. Uhkarohkeasta kiekonkuljettajasta on muotoutunut jämerä puolustaja.

– Uskon, että katsomoon välittyy tapahtunut muutos. Aikanaan olin pelaajana kiekollisempi ja samalla virhealttiimpi. Uskon muuttuneeni puolustavaan suuntaan ja toivonkin, että puolustavampi suhtautuminen pelaamiseen näkyy positiivisesti otteissani.

Puolustaja on ehtinyt olla joukkueen mukana muutamissa harjoituksissa, ja paluu tuttuun ympäristöön on maistunut loppukaudella numeroa 70 kantavalle Peltolalle.

– Minulle tuli äärimmäisen nostalginen olo jo pukukopille kävellessäni, sillä oikeastaan mikään ei ole muuttunut. Oli niin hienoa palata – etenkin kun joukkuessa on todella raikas tekemisen meininki. Joukkueesta välittyy innostuneisuus, ja itsekin olen todella innossani, kun sain mahdollisuuden palata tänne. Täällä meillä on mahdollisuus pelata ensin itsemme pudotuspeleihin ja vielä keväällä pitkälle. Mikä sen hienompaa olisikaan? hymyilee Peltola.

Ilveksessä pelitapa on hivenen erilainen kuin se, mihin Peltola on tottunut Ässissä. Ikäisekseen kokenut puolustaja ei kuitenkaan näe ongelmia mukautumisessa.

– Jääkiekko on lopulta kuitenkin kohtuullisen samanlaista kaikkialla. Pieniä nyanssieroja on luonnollisesti, ja siinä voi mennä muutama peli, että pääsen ihan täysin kiinni joukkueen pelaamiseen. Se mitä konkreettisesti täällä on korostettu, on pyrkimys pysyä kiekossa, mikä eroaa paljon alkukaudestani.

– Nyt on paljon pelejä edessä ja mies intoa täynnä, niin tästä on hyvä jatkaa.

Runkosarjan ratkaisupelit lähestyvät – hyödynnä Ilveksen lippukirjatarjous tammikuun aikana!
Turkuun matkaava Ilves metsästää kolmatta peräkkäistä vierasvoittoa
UUTISET