1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Turkuun matkaava Ilves metsästää kolmatta peräkkäistä vierasvoittoa

Turkuun matkaava Ilves metsästää kolmatta peräkkäistä vierasvoittoa

Mikko Alahäivälä
TPS TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Kahdessa edellisessä vierasottelussaan Sportin ja HPK:n kaatanut Ilves matkaa tänään Turkuun TPS:n vieraaksi. Maanantaina loppukauden vuokrasopimuksella Ilvekseen siirtynyt puolustaja Niko Peltola pukee ottelussa Ilves-paidan päälleen reilun viiden vuoden tauon jälkeen.

TPS:n alla nihkeä jakso

Turkulaiset ovat keränneet 39 ottelusta 71 pistettä, joilla joukkue on sarjataulukossa toisena 17 pisteen päässä sarjaa johtavasta Kärpistä. Kauden 18 ensimmäisestä ottelustaan TPS voitti peräti 14, mutta viimeiset 21 peliä ovat tuottaneet maltillisemman 9 voiton saldon. Kotihallissaan Palloseura on voittanut 20 ottelustaan 11.

TPS:llä on alla kolme peräkkäistä tappiota. Sport haki tammikuun alussa Turusta 0-4-vierasvoiton, JYP kaatoi TPS:n Jyväskylässä 3-1, ja viime perjantaina Tappara oli Turussa vahvempi maalein 2-4. Kolmessa edellisessä pelissä TPS on siis onnistunut maalinteossa vain kolmesti.

Turkulaisten paras pistemies on Ilari Filppula, joka on tehnyt 31 ottelussa pisteet 10+20=30. Kahdeksasta ottelusta sivussa ollut hyökkääjä palasi TPS:n kokoonpanoon viime perjantaina lähes kuukauden tauon jälkeen. Toisena turkulaisten pistepörssissä tehoilla 12+15=27 oleva Oula Palve aloitti kauden vahvasti, mutta joulukuun, jonka aikana Palvekin oli sivussa viisi peliä, ja tammikuun aikana hyökkääjän tehot ovat vain 1+3=4. Viime ottelussa Palve kuitenkin katkaisi kahdeksan peliä kestäneen maalittoman putkensa.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomelle maailmanmestaruuden ratkaisseen maalin tehneen ja tulokkaiden pistepörssissä kolmantena olevan 17-vuotiaan Kaapo Kakon tehot 28 ottelussa ovat 9+11=20. Ilkka Heikkinen on puolustajien pistepörssissä kolmantena tehoilla 5+19=24 ja Lucas Ekeståhl-Jonsson yhdeksäntenä pisteillä 5+15=20.

TPS:n kokoonpanosta puuttuvat loukkaantumisten vuoksi maalivahti Rasmus Tirronen sekä hyökkääjät Simon Suoranta, Lauri Pajuniemi ja Elias Karvonen. Joukkueen maalinsuulla torjuu Henrik Haukeland.

Mieho palaa kokoonpanoon, Suomella täyteen 200 runkosarjaottelua

Ilves on jäänyt 14 edellisessä ottelussaan pisteittä vain kolmesti. 25 pistettä ja 8 voittoa kyseiseltä ajanjaksolta on kelvollinen määrä, mutta joukkoon mahtuu myös muutamia kirpaisevia pistemenetyksiä. Viime perjantaina tupsukorvat kärsivät sarjajumbo Ässiä vastaan 1-2-kotitappion, mutta lauantaina Hämeenlinnasta irtosi 1-2-vierasvoitolla tärkeät kolme pistettä. 39 ottelusta kerätyt 58 pistettä oikeuttavat sarjataulukossa yhdeksännelle sijalle. Sijoilla 5-8 olevat ja pelin enemmän pelanneet Lukko, HIFK, HPK ja Sport ovat kaikki neljän pisteen etäisyydellä.

Ilveksen pistepörssin kärjessä ovat Arttu Ruotsalainen ja Teemu Lepaus pisteillä 12+17=29 ja 10+18=28. Tammikuun viidessä ottelussa Teemut Lepaus ja Rautiainen sekä Joona Ikonen ovat merkkauttaneet neljä tehopistettä. Kolmeen pisteeseen ovat yltäneet Arttu Ruotsalainen, Eemeli Suomi, Juho Liuksiala, Jarkko Parikka ja tänään kokoonpanosta sivussa oleva Eero Savilahti.

Päivitetyn loukkaantumistilanteen mukaan puolustaja Olli Vainion odotetaan olevan yläraajavamman vuoksi sivussa noin kaksi viikkoa, ja alaraajavammasta kärsivä hyökkääjä Juhani Tamminen on Vainion tavoin sivussa noin kaksi viikkoa. Puolustajat Tuomas Salmela ja Matt Generous ovat toistaiseksi poissa kokoonpanosta. Hyökkääjä Panu Mieho puolestaan on palannut sairastuvalta ottaen tänään paikkansa kakkosketjun keskeltä. Lauantaina HPK-ottelun kesken jättänyt puolustaja Juha Leimu on myös mukana kokoonpanossa.

Ilveksen 23-vuotias kapteeni Eemeli Suomi pelaa tänään 200. runkosarjaottelunsa Liigassa. Maanantaina Ässistä Ilvekseen siirtynyt puolustaja Niko Peltola on mukana kokoonpanossa Mark Floodin puolustajaparina, ja tolppien välissä jatkaa HPK:ta vastaan hienon ottelun pelannut Riku Helenius.

Onnistuuko Ilves tasaamaan keskinäisten otteluiden saldon?

111 maalia tehneen Ilveksen saldo on viisi maalia parempi kuin TPS:n vastaava lukema. Päästettyjä maaleja turkulaisilla puolestaan on 19 vähemmän kuin Ilveksellä, ja TPS:n päästämät 93 maalia onkin sarjan toiseksi pienin lukema. Turkulaisten erikoistilannepelaaminen on ollut koko kauden mittapuulla hyvää, sillä ylivoimaprosentti 22,48 on Liigan kolmanneksi paras ja alivoimaprosentti 81,20 kuudenneksi paras. Ilveksen vastaavat lukemat 15,65 ja 75,00 ovat kumpikin sarjan huonoimpia.

Kauden aiempien kohtaamisten voitot ovat TPS:n hyväksi 2-1. Lokakuun lopussa turkulaiset iskivät Hakametsässä neljä maalia jo avauserässä, ja loppulukemat kirjattiin Ilveksen kiristä huolimatta 3-4. Kuukautta myöhemmin TPS oli Turussa parempi maalein 5-3 tehtyään viimeisen osuman tyhjiin. Joulua edeltäneessä pelissä Ilves puolestaan iski päätöserässä kolme maalia ja nappasi 5-2-kotivoiton.

TPS on kotijoukkueena ottelun ennakkosuosikki, mutta omassa pelissään onnistuessaan Ilveksellä on täydet mahdollisuudet napata pisteet mukaan Tampereelle, mikä tarkoittaisi myös nousua sarjataulukossa.

Niko Peltola palasi jämäköittämään Ilveksen puolustusta
Ilvekselle maukas vierasvoitto Turusta
UUTISET