1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Palaako Ilves voittojen tielle puolustavan mestarin kustannuksella?

Palaako Ilves voittojen tielle puolustavan mestarin kustannuksella?

Markus Mesiä
HPK TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Keskiviikon JYP-ottelussa ensimmäisen tappion toviin kärsinyt Ilves pyrkii takaisin voittojen tielle perjantaina Hämeenlinnassa. Puolustava mestari HPK puolestaan haluaa pestä kasvonsa viime viikonlopun selkäsaunan jälkeen. Molemmille joukkueille pisteet ovat tarpeen, sillä siinä missä tupsukorvat haluavat pysyä neljän parhaan joukossa, illan isännät vääntävät tasaisessa Liigan keskikastissa.

Ilveksen valttina erikoistilanteet

Ilves on ollut syksyn sensaatio. Päävalmentajavaihdoksen jälkeen huippuvireeseen yltäneet tamperelaiset olivat ennen keskiviikon JYP-ottelua seitsemän ottelun voittoputkessa, minkä lisäksi edellisistä kymmenestä matsista tilille kertyi huimat 28 pistettä. Voitoista huolimatta rupeamaan mahtui paljon tasonheittelyjä, mutta tupsukorvat onnistuivat raapimaan täyden pistepotin myös heikompina iltoinaan. Sen sijaan kuntopuntarin kärjessä majaileva JYP oli vauhdikkaalla luistelullaan liikaa. Tamperelaiset eivät päässeet tosissaan edes maalipaikoille hakemaan kavennusta kylmän avauserän jälkeen.

Keskiviikon otteluun mahtui silti myös hyviä asioita. Läpi syksyn loistanut ylivoima onnistui myös jyväskyläläisiä vastaan, kun Ilveksen ainoa täysosuma syntyi vastustajan kärsiessä rangaistusta. Tupsukorvien ylivoima lähentelee 30 prosentin tehokkuutta, mikä on selvästi Liigan kovin lukema. Kun vastaavasti HPK on alivoimallaan sarjan häntäpäätä, muodostuvat erikoistilanteet perjantaina elintärkeiksi.

Siinä missä illan isännät ovat kompuroineet alivoimallaan, Ilvekselle jäähyt ovat kostautuneet merkittävästi harvemmin. Vastustajien ylivoimat on saatu pidettyä kurissa lähes 85 prosenttia kerroista, mikä on yli 11 prosenttiyksikköä HPK:ta paremmin. Liiaksi eivät tamperelaiset voi toki jäähyllä istua, mutta erikoistilanne-etu antaa vieraille kaikesta huolimatta selvän etulyöntiaseman.

Tamperelaisten kultakypärää kantaa edelleen Eemeli Suomi, jolla on plakkarissa komeat tehot 15+5=20. Kapteenin ohella keskiviikkona esille nousi erityisesti Joona Ikonen. Sähäkästi liikkuneella hyökkääjällä on ollut syksyn mittaan useita paikkoja lisätä pistesaldoaan, mutta suurimmat onnistumiset odottavat yhtä itseään.

HPK haluaa harpata sarjataulukossa

Haastavan alkukauden jälkeen oivaan vireeseen vertynyt HPK majailee sarjataulukossa vasta kahdeksantena. Tasainen Liiga kuitenkin hämää, sillä todellisuudessa hämeenlinnalaisilla on vain neljän pisteen matka neljäntenä olevaan Ilvekseen. Erot taulukon keskikastissa ovatkin äärimmäisen pienet, ja yhdelläkin voitolla voi nousta useamman pykälän.

HPK pääsee perjantain otteluun hyvin levänneenä, sillä joukkueen edellisestä ottelusta on vierähtänyt jo lähes viikko. Lauantain retki Raumalle oli tuloksen valossa täydellinen pannukakku, kun Lukko nappasi pisteet kotiyleisönsä edessä rumin 6-1-lukemin. Osumista kolme tehtiin tosin vasta viimeisen kympin aikana, joten todellisuudessa numerot rumentuivat vasta vimmattua kavennusta ja tasoitusta hakiessa.

Hämeenlinnalaiset ovat Ilveksen tavoin osoittaneet vaarallisuutensa ylivoimalla. Siinä missä joukkueen alivoima on yskähdellyt pahasti, vastustajan rangaistukset ovat koituneet kalliiksi joka neljännellä kerralla. Onkin selvää, että Ilveksellä ei ole perjantaina varaa tarjota isännille liian montaa mahdollisuutta ylivoimalla.

Pallokerhon kultakypärää kantava Cody Kunyk on saalistanut kuluvan kauden aikana kolmen maalin ohella jo 16 syöttöä. Syöttöpörssissä on kunnostautunut myös 12 maalia alustanut puolustaja Elmeri Eronen. Kaksikon tarjoiluista ovat kiittäneet erityisesti yhdeksän maalia mättänyt Valtteri Puustinen sekä vain kerran vähemmän osunut Jere Innalla. Joukkueen terveystilanne otti menneenä viikonloppuna kuitenkin osumaa, kun Philippe Cornet loukkaantui. Kanadalaishyökkääjän tilanteesta ja pelikunnosta ei ole vielä tietoa.

Palaako Ilves voittokantaan?

Ilves lähtee JYP-tappiosta huolimatta hakemaan kolmea pistettä lievänä ennakkosuosikkina. Tamperelaisten erinomainen puolustuspeli sekä erikoistilanteiden vahvuus nostavat tupsukorvat edelle, vaikka HPK onkin pelannut tasaisesti läpi syksyn.

Perjantaina isossa roolissa ovat jälleen maalivahdit. HPK:n maalilla suurimman torjuntavastuun ottanut Joona Voutilainen ei tilastojen valossa ole kyennyt kannattelemaan joukkuettaan aivan Ilveksen Lukas Dostalin veroisesti, ja kun tamperelaisten Ville Kolppanenkin on parantanut otteitaan vaikean alkukauden jälkeen, voi Ilves luottaa oman maalin olevan varjeltuna.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 22.11.2019

Hyökkääjät:
Panu Mieho (päivä kerrallaan)

Kauppakeskus Ratinan Telia Kaupassa Ilves-päivät 21.-22.11.
Piste saaliina värikkäästä pelistä
UUTISET