Henri Honkala

Viime kevään neljännesfinaali-pari kohtasi tiistai-iltana toisensa Raksilassa. Avauserässä karkumatkalle päässyt Kärpät oli tänään Ilvestä lopulta vahvempi, ja nappasi voiton ja sarjapisteet maalein 3-0.

Avauserä laadukasta kiekkoa

Ottelun alku lupailee hyvää, kun Ilves saa ensimmäisen minuutin pyöritettyä peliä hyökkäyspäässä. Pyöritys päättyy lopulta hyvään Eemeli Suomen ohjausyritykseen, johon Kärppä-vahti Leevi Meriläinen saa kuitenkin patjaa venytettyä. Kärpät luo oman tekopaikkansa heti perään vastahyökkäyksestä. Avauserän ensimmäisen kympin paras tekopaikka syntyy, kun Kärppien Kasper Björqvist pääsee nokikkain Langhamerin kanssa – nosto kuitenkin sivuverkon puolelle.

Avauserän ylitettyä puolivälinsä Ville Leskisen toimittama kiekko maalille kimposi torjunnan kautta toiselle puolelle Joonas Kemppaiselle, joka ei tästä tyhjästä maalista erehdy. Kotijoukkue siirtyi ottelussa johtoon ajassa 12:01. Vain alle minuutti tästä ja ongelmat tupsukorvien puolelta lisääntyivät kahden minuutin rangaistuksen muodossa.

Alivoimalla Balazs Sebok karkaa puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus ei yllätä Kärppä-maalilla vartioinutta Leevi Meriläistä. Ilves selvisi muutenkin alivoimasta kunnialla – taistelija Tuomas Salmela blokkasi muutaman laukauksen, ja Langhamer hoiti maalillaan loput. Alivoiman jälkeen Ilves sai nopeasti pelistä jälleen kiinni ja erän loppu olikin vahvaa tamperelaisten painostusta. Omaa kuparistaan Ilves ei kuitenkaan saanut vielä ensimmäisessä erässä rikki.

Kuva: Linnea Laatikainen / Kärpät

Kärpät onnistuu kahdesti

Ilves jatkoi erätauon jälkeen hyvää pelaamista. Eetu Päkkilälle rakentuu paikka maalin eteen, mutta ei vielä onnistumista. Toisessa päässä tulee kylmää vettä niskaan toden teolla. Arttu Passo heittää kiekon maalille ja Marko Anttila ohjaa pitkällä mailallaan kiekon verkon perukoille. Tilanteessa tarkistellaan vielä korkeaa mailaa, mutta kiekko viedään keskelle ajassa 21:35. Pari minuuttia tästä ja Ilves sai oman mahdollisuutensa ylivoimalla. Se pyrki toimittamaan pelivälinettä maalille ahkerasti, mutta ei onnistunut juonimaan kavennusta.

Ottelun ylitettyä puolivälinsä Peter Tiivola vei Kärpät jo ratkaisevan tuntuiseen 3-0-johtoon. Syötönkatko Ilveksen puolustus-siniviivalla kääntää suunnan ja täysin vapaasti maalille noussut Tiivola napautti kiekon ohi voimattoman Langhamerin. Näistä lukemista siirryttiin myös ottelun toiselle erätauolle. Kärppien maalilla Meriläinen oli tässä erässä työllistetympi seitsemällä torjunnallaan. Langhamerille yhteensä kuusi koppia.

Kolmas erä pitkälti kosmetiikkaa

Kolmanteen erään Ilves oli vielä selvästi nostanut karvausta pykälän verran. Santeri Virtanen polkee puolittaiseen läpiajoon kolmannen erän alussa. Kärppä-puolustus roikkuu hyökkääjässä, joka saa tästä huolimatta hyvän yrityksen aikaiseksi. Meriläinen selvittää ja taululla lukemat pysyvät samoina.

Lukemat valotaululla pysyvät samana tänään lopulta ottelun loppuun asti. Tilastomerkintöjä viimeisessä erässä tuli vielä kahden Ilves-jäähyn merkeissä viimeisillä minuuteilla. Kahden pelaajan alivoiman Ilves suoritti kunnialla, mutta sarjapisteisiin se ei tänään riittänyt.

Ottelun ratkaisut:
Kärpät pystyi pelaamaan ehjemmän 60-minuuttisen, eikä Ilves saanut lopulta kiriä käynnistettyä toden teolla. Maalinteossa pieni luomisen tuska paistoi läpi eikä ilman tehtyä maalia voi voittaa jääkiekko-ottelua.

Ilveksen parhaat:
Jani Nyman oli hyökkäyspäässä aktiivinen ja haki ratkaisuja hanakasti. Myös Balazs Sebok oli näkyvällä pelipäällä ja pääsi vahvan luistelunsa avulla muutamille hyville tekopaikoille.

Ilveksen plussat ja miinukset:
+ Ensimmäisen erän viimeinen viisi minuuttia oli todella hyvää.
+ Ilves blokkasi uhrautuvasti laukauksia.
– Merkkauspelaaminen omassa päässä oli ajoittain hieman hukassa.
– Maalinteko oli hankalaa tänä iltana.
– Tappioputki venähti Liigassa jo neljän ottelun mittaiseksi.

Erikoista:
– Ilves otti aikalisän jo toisessa erässä ajassa 30:45
– Tupsukorvat jäivät Raksilassa runkosarjan ottelussa pisteittä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.