1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Robert Leino tuo Ilvekseen erikoisosaamista

Robert Leino tuo Ilvekseen erikoisosaamista

Vesa Suonsyrjä

Ilvekseen kuluvalla kaudella 1+1 vuotisella sopimuksella siirtynyt Robert ”Bobby” Leino, 26 on vastannut odotuksiin ja napannut Ilveksessä johtavan pelaajan paikan. Paljon vastuuta sekä yli- että alivoimalla nauttiva Leino oli viime kaudella yksi HPK:n paidassa voitetun Suomen mestaruuden takuumiehistä.

Nuoruutensa Hämeenlinnassa viettänyt Robert Leino on pitänyt omina esikuvinaan hyvin paljon hänen omaa nykyistä pelitapaansa muistuttavia pelaajia. Lempinimi ”Bobby” on myös jääkiekkouran aikana vakiintunut.

– Hämeenlinnassa kun kasvoin, niin Ville Leino oli Antti Miettisen kanssa suurimpia idoleita johtavina pelaajina ja myöhemmin sitten Jori Lehterä teki suuren vaikutuksen. Kyllä olen heiltä varmasti jotain vaikutteita peliini ottanut, nuoruusvuosiensa pelinumeron (26) HIFK-vuosina nykyisen Saksan päävalmentajana toimivan Toni Söderholmin tieltä luvut toisinpäin kääntänyt Leino muistelee.

– Joskus nuorten maajoukkueessa pelatessa meidän valmentajamme Tomek Valtonen heitti, että Pohjois-Amerikassakin Robertit ovat Bobbyja ja sen jälkeen nimi on vakiintunut, nauraa Leino.

Ilveksen kauteen ladattiin kovat odotukset ja kaikki näytti hyvälle sarjan käynnistyessä. Joukkueen pelaaminen oli kuitenkin kaukana toivotusta ja Karri Kivi joutui maksamaan siitä päävalmentajapaikallaan. Suunta on kuitenkin nyt kääntynyt.

– Meillä oli kovat odotukset kauteen ja sitä kautta alkukausi oli suuri pettymys. Kun liityin joukkueeseen meillä oli tarkoitus alkaa voittamaan heti alusta ja hyvin menneet harjoituspelit antoivat ehkä väärää signaalia, sillä vaikka emme pelanneet niin hyvin olimme todella tehokkaita.

– Valmentajanvaihdos ei ole koskaan mikään miellyttävä paikka enkä usko koko joukkueesta löytyvän ketään, jolla olisi ollut mitään entistä päävalmentaja Karri Kiveä vastaan. Jotain täytyi kuitenkin tehdä ja uskon seurajohdon päätöksen herättäneen koko joukkueen, kun tajusimme että jos yksi on pitänyt heittää pois yhteisestä laivasta on koko joukkueella peiliin katsomisen paikka, joukkueen nykyvireeseen tyytyväinen Robert Leino kertaa alkukautta.

Liigan otteluohjelma on ollut Ilveksen osalta eriskummallinen viime aikoina, kun joukkue on saanut harjoitella viikot ja ottelut ovat olleet perjantaisin ja lauantaisin. Toisaalta tämä on antanut Jouko Myrrälle mahdollisuuden hioa joukkueen pelaamista haluamaansa suuntaan valmentajanvaihdon jälkeen.

– En ole asiaa ajatellutkaan tältä kannalta, mutta varmasti tämä on ollut valmennukselle hyvä paikka tehdä muutoksia. Meillä on ollut viikottain 1-2 uutta pelillistä asiaa, joita on viikkokohtaisesti ajettu sisään ja näin olemme päässeet maltilla rakentamaan pelaamistamme.

– Onhan tämä otteluohjelma ollut erikoinen, mutta kun pelaajina emme siihen pysty vaikuttamaan on pakko mennä näin. Itse haluaisin pelata enemmän ja nämä viikot ovat tuntuneet jotenkin helpoille, vaikka olemmekin pelaamisen vastapainona harjoitelleet normaalia kovemmin, avaa Leino pelaajien suhtautumista viimeaikaiseen pelirytmiin.

Kuluvalla kaudella Robert Leino on pelannut Ilveksessä 16 ottelua, joissa on syntynyt 4 maalia ja 8 maalisyöttöä. Peliaikaa Leino on kellottanut 19.11min/ottelua kohden. Kuinka tyytyväinen mies on omiin otteisiinsa.

– Kouluarvostelulla lähtisin antamaan itselleni arvosanaksi kahdeksan. Tietyllä tavalla olen ihan tyytyväinen, mutta vielä on paljon parannettavaa. Alku oli itsellänikin huono, mutta sen jälkeen olen pystynyt pelaamaan vahvuuksillani ja tuomaan joukkueen käyttöön oman osaamiseni.

– Kauden alusta lähtien olen saanut hyvin vastuuta ja olen koittanut vastata siihen huutoon. Alivoimalla pelaan paljon kapteeni Eemeli Suomen kanssa ja kauden alun jälkeen alivoimapelaaminenkin on loksahtanut kohdalleen, Ilveksessä toiseksi suurinta alivoimavastuuta ja kolmanneksi suurinta ylivoimavastuuta kantava Leino arvioi kauttaan toistaiseksi.

Kun puhe kääntyy erikoistilannepelaamiseen muistuttaa Robert Leino siitä, että tilastot eivät kerro kaikkea. Ilveksen ylivoima oli haastatteluhetkellä sarjan parasta ja alivoimakin on noussut sarjan kuudenneksi parhaaksi.

– En itse lukisi tilastoja ihan sokeasti, sillä esimerkiksi edellisessä ottelussa Vainari (Samuli Vainionpää) karkasi suoraan vaihtoaitiosta tullessaan läpiajoon ja teki maalin. Tietenkin meillä on koko ajan hyvä uhka päällä ja teemme paljon töitä laadukkaiden tilanteiden luomiseksi, mutta eivät kaikki onnistumiset tosiaan ole aina harjoiteltujen asioiden kautta syntyneet. Hyvät tilastot kertovat toki siitä, että olemme oikeaan suuntaan tehneet asioita, mutta ei niitä kannata puhtaana totuutena lukea yli/alivoimatilanteiden osaamisesta, muistuttaa Leino.

Aloittamisen ja syöttöpelin erikoismies Robert Leino

Robert Leino on urallaan profiloitunut enemmän taitavaksi ja monipuoliseksi syöttäjäksi kuin varsinaiseksi maaliruiskuksi. Tätä alleviivaavat myös liigauran tilastot 320. 41+104=145. Läpi uran saadusta palautteesta huolimatta Leino ei ole muuttamassa pelaamistaan – ainakaan olennaisesti.

– Ratkaisut tulevat kuitenkin pelatessa selkärangasta, joten kun koko urani olen näin pelannut on vaikeaa muuttaa pelaamistani, vaikka lähes kaikki valmentajat ovat sitä urani varrella koittaneet. Itsekin havahdun ajoittain siihen, että pitäisi laukoa itse enemmän etenkin kun ei syöttöpelikään mitään täydellistä tietenkään ole. Harjoituksissa Olli Salokin ohjeistaa välillä, että muiden pitää syöttää mutta minun laukoa, hymyilee kauden 16 ottelussa 37 kertaa laukonut Robert Leino.

Yksi pelin tärkeimmistä erikoistilanteista on aloittaminen, joka antaa omalle joukkueelle onnistuessaan kiekonhallinnan. Tälle kaudelle säännöt muuttuivat niin, että rikkonutta aloittajaa ei enää vaihdeta vaan sentterit uusivat aloituksen. Itse aloittaminen eroaa eri tilanteissa.

– Se on varmasti parempi katsojillekin, kun säästyy aikaa ja ennen kaikkea on parempi ettei siinä ole joku laituri kuten esimerkiksi Maccelli räpeltämässä oman pään aloitusta, vaikka tietenkin itse aloittajana olisi kiva laitureita vastaan voittaa aloituksia, nauraa Bobby Leino.

– Pääsääntöisesti aloitus uusitaan, kun aloitusta yritetään ennakoida eli liikutetaan mailaa ennen kuin kiekko on osunut jäähän. Aloituksen oikeellisuuden ratkaisee lopulta aina kiekon tiputtaja ja se aiheuttaa eroja. Esimerkiksi keskialueella saa välillä käyttää esimerkiksi jalkaa aloituksessa ja se ei menisi läpi puolustusalueella, taustoittaa Leino.

Robert Leinon aloitusprosentit vaihtelevat eri alueilla yllättävänkin suuresti (Puolustusalue 49,6%, Hyökkäysalue 59,4%). Samaa vaihtelua näkyy muillakin kärkialoittajilla. Mistä tämä sitten johtuu.

– Uskoakseni se liittyy siihen, että otan paljon aloituksia alivoimalla jossa monet ylivoima-aloittajat koittavat vääntää tasapelejä aloituksista, jolloin enemmistö kiekoista jää hyökkäävälle joukkueelle miesylivoiman avulla ja tilastoihin tulee aloitustappio.

Robert Leino on nauttinut Hakametsän tunnelmassa

Täksi kaudeksi Ilvekseen liittyneenä Robert Leino on saanut lukuisan määrän myös uusia tuttavuuksia. Ilveksen joukkueesta pyydettäessä esiin nousevat huikeat velikullat ja tinkimätön työmyyrä.

– On pakko sanoa, että Joose Antonen ja Teemu Lepaus on kyllä omanlaisensa kaksikko. Tapa, jolla he pelaavat yhteen on poikkeuksellista. He löytävät toisensa hienosti jäällä ja ovat siviilissä täysin samalla aaltopituudella. Lisäksi haluan nostaa esiin kapteenimme Eemeli Suomen, joka on vähän hiljaisempi persoona, mutta iso johtajatyyppi.

Viime lauantaina Ilves kohtasi voitokkaassa ottelussa Lahden Pelicansin. Ottelu oli samalla perheottelu ja pelaajat kävivät ottelun jälkeen jakamassa nimikirjoituksia ja tapaamassa nuorempia ja vanhempia kannattajiaan.

– Tälläiset ovat aina hauskoja tapahtumia ja nämä tuovat sitä iloa nuoremmille. Kun olen itsekin elänyt ja hengittänyt koko elämäni tätä jääkiekkoelämää ja katsellut ylöspäin liigapelaajia, niin tietää sen fiiliksen minkä voi kannattajille tuoda ja ihan mielelläni olen jakamassa nimikirjoituksia ja ottamassa yhteiskuvia.

Perjantain Ilves-SaiPa-kotipelin jälkeen Ilves matkustaa lauantaina TPS:n vieraaksi Turkuun. Kyseessä on historian toinen Suomessa järjestettävä Pride-ottelu, jolla kunnioitetaan ihmisten yhdenvertaisuutta.

– Kaikki ihmiset ovat saman arvoisia. Kun olen pelannut voittavissa joukkueissa, niin on korostunut, että kaikkien pitää saada olla omia itsejään. Se auttaa myös joukkuetta saavuttamaan maksimaalisen menestyksen. Sama ajatus sopii tähänkin asiaan.

Aiemmin urallaan HPK:n ja HIFK:n paidoissa Hakametsässä pelannut Robert Leino kertoo yllättyneensä kotiyleisön kovasta kannustuksesta, joka kerää ”Bobbylta” suuret kiitokset.

– Meillä on ollut hienosti yleisöä kaikissa kotipeleissä ja olen yllättynyt siitä hienosta kannustuksesta, joka meillä on ollut kotiyleisöltä. En ole tietoinen kuinka aiemmilla kausilla homma on toiminut, sillä vierasjoukkueen pelaajana se on mennyt jotenkin ohi. Mutta nyt Ilves-paidassa on ollut hienoa seurata, että meillä on ihan älytön kannustus ja katsomoissa on ollut paljon porukkaa, lähettää laajalle Ilves-kannustusporukalle kiitoksensa Robert Leino.

Osallistu Ilveksen Nenäpäivä-keräykseen ja huuda itsellesi Ilves-kapteenin pelipaita
Ilveksen marraskuu käynnistyy kotipelillä SaiPaa vastaan
UUTISET