Olli Mustonen

“Käykö nyt?”

Henrik Haapalan viesti tulee yllättäen kuin no-look pass ketjukaverille, jonka lapa ei ollut jäässä.

Olin olettanut, että haastatteluhetki on hieman myöhemmin, mutta tässä lajissa on syytä olla valmiina niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Onneksi oma lapa oli tällä kertaa asemissa.

Morjens. Mikä meininki?

Odottavainen! Nyt odotetaan vain, että päästään pelaamaan.

Vuoden paras aika on alkamassa?

Kyllä. Onhan tätä jo 60 peliä odotettu.

Pitääkin kysyä heti, onko sarjan aikana yhtään hankalaa latautua johonkin tiistain otteluun, jossa ei ole aivan vastaavaa panosta?

No…tähän varmaan pitäisi vastata, että ei ole. Mutta kyllä se kieltämättä joskus on hankalampaa. Peleihin keskittyminen ei muutenkaan ole itselläni ole mikään varsinainen vahvuus. Yleensä tosin viimeistään avauserän jälkeen homma aukeaa.

Aistiiko kopissa erilaisen tunnelman ennen tärkeitä pelejä?

On siinä eroa. Kun ollaan lähdössä jäälle, koppi on hiljaisempi ja keskittyneempi. Huuli ei lennä ihan samalla lailla, kun pelataan panoksesta. Tällöin korostuu se, miten Konnan ja Eemelin kaltaiset kokeneemmat jätkät pystyvät vapauttamaan tilanteen. Homma tosin normalisoituu, kun sarja etenee.

(Haastattelu keskeytyy, kun Konna tulee ilmoittamaan, että treenien jälkeiseksi lounaspaikaksi suunniteltu Tammelan Malabadi on yllättäen kiinni. Varavaihtoehdoksi löytyy Zafran Sammonkadulta.)

Mitkä ovat Ilveksen vahvuudet, kun lähdetään playoffeihin?

Ollaan pelattu omanlaistamme kiekkoa. Luistelevaa, kamppailevaa, nopeaa jääkiekkoa. Luistelukamppailu kuulostaa ehkä kliseeltä, mutta sitä se on. Nopeus on meidän vahvuus

Missä pitää parantaa?

Esimerkiksi loppuhetkien tilanteet pitää pelata viisaammin. Meillä on kuitenkin aika nuori joukkue, joten on pelattava ikään kuin aikuismaisempaa kiekkoa. Kärpille menetettiin viime viikolla johtoasema kolmannessa erässä, mutta hyvää oli se, että pystyttiin kuitenkin voittamaan. Joukkue on kehittynyt paljon ja saanut hyviä kokemuksia.

Mietin, että oliko se hävitty Tappara-peli kuitenkin hyväkin asia? Siinä nähtiin, miten hyvin pitää pelata, jos halutaan voittaa.

Jos siitä hakee positiivisia asioita, niin olihan se sellainen reality check. Olisi ollut tietysti kiva voittaa. Nyt on vain hyviä joukkueita tulossa vastaan, ja valmis pitää olla.

Palataan vielä viime vuoteen. Miten siirto Ilvekseen tapahtui?

Se oli monen asian summa. Sota alkoi ja Jokereiden kausi loppui. Olin ollut loukkaantunut, enkä ollut päässyt pelaamaan koko kaudella. Onneksi pääsin Ilvekseen!

Olit aikoinaan pelannut pitkään Tapparassa, joten oliko yhtään erikoista tulla Ilvekseen?

Tämä on kuitenkin vain jääkiekkoa. Ainahan se on erikoista mennä uuteen joukkueeseen. Olin kuitenkin ollut monta vuotta pois Tapparasta, ja siellä oli muuttunut moni asia. Ilveksestä tunsin Konnan, Anttilan, Eemelin ja JP Janssonin, ja kaikki oli hyvällä tolalla. Tosi tyytyväinen olen ollut.

Jos pitkä sarja menee seitsemännessä pelissä jatkoajalle, niin kuin ne Tapparan pelit aikoinaan Kärppiä vastaan tai meidän viime kevään puolivälierät, onko kaikki siinä vaiheessa ihan kolikonheittoa?

Seiskapelissä kaikki alkavat olla jo aika puhki, kun on pelattu niin paljon lyhyessä ajassa. Tasainen sarja se on silloin ollut, kun menee kuudenteen tai seitsemänteen peliin. Voisi sanoa tietysti, että luonteesta se on kiinni, mutta kyllä säkälläkin on aina osuutta asiaan. Kaikki voi ratketa yksittäiseen virheeseen tai yhteen hyvään suoritukseen.

Kun Konna pääsi läpi, aloit jo tuulettaa ennen kuin kiekko oli verkossa!

Tiesin, että nyt menee. Se oli näin kirjoitettu, että Konna ratkaisee!

Olisiko Tepsiä vastaan voitu tehdä jotain eri tavalla?

Meillä alkoi rosteri kaventua aika paljon. Oli loukkaantumisia, koronaa, muuta sairastelua. Yksi maali voi muuttaa todella paljon koko sarjan kulkua. Saadaan olla ylpeitä siitä, mitä saatiin. Ja sen yleensä saa, mitä ansaitsee.

Millainen joukkue meillä nyt on viime kauteen verrattuna?

Samanlainen, mutta erilainen. Vuosia on vaikea vertailla keskenään, koska pelaaja tekee vain jokapäiväistä työtään. Nythän meillä on yli kentällisen verran enemmän äijiä, eli jos tulee loukkaantuminen, se ei ole ihan niin iso asia. Ja tietysti nyt olemme vuoden verran kokeneempia ja tiedämme, mitä playoff-sarjan voittaminen vaatii.

Jos Ilveksen kannattajilta kysyttäisiin, mitä Haapala tekee kauden jälkeen, olisi vastaus aika helppo…

Pelataan pelit ensin ja mietitään sitten. Olisi kiva jäädä Ilvekseen, mutta kun ne eivät ole niin yksinkertaisia asioita…aina on niin monta monessa.

Tiedätkö, mikä on Ilveksen isoin maali viimeisen 50 vuoden ajalta?

Noh?

Kupittaa 85 ja muuan Risto Jalo, joka löi Tepsin Jouni Rokaman taakse pudonneen kiekon sisään. Olet itse asiassa tehnyt yllättävän monta samankaltaista maalia!

Ei uskoisi, että näin pieni jätkä tekee sellaisia maaleja. Mutta ei maalin edestä kuitenkaan, vaan on parempi odottaa maalin takana, että jospa se sieltä putoaisi!

Viimeinen kysymys: oletko jo hankkinut koiran?

En vielä. Ehkä kesällä. Katsotaan, menevätkö asiat suunnitelman mukaan, mutta leonberginkoira olisi haussa.

Leonb…mikä?

Leonberginkoira. Se on aika iso.

No niin, päästän sut lounaalle. Ei muuta kuin tsemppiä peleihin.

Kiitos!

***

Roudan ja rospuuton aikoina sanottiin, että kesä on Ilves-fanin parasta aikaa. Viime kesän ehkä paras pelaajauutinen oli se, kun tiedotettiin, että Henrik Haapala jää Ilvekseen. Mutta se oli vain pohjustusta Ilveksen uuden aikakauden jatkolle.

Nykyisin nimittäin kevät on Ilves-fanin parasta aikaa. Jäämme odottamaan, millaisia elämyksiä oikean B-pisteen hallitsija ja kumppanit tarjoavat meille nyt, kun lumet sulavat ja aurinko paistaa koko ajan kirkkaammin.

Liigan palkintoja Ilvekseen
Ilveksen Matkassa -podcastin osa 12 – vieraana Timo Peltomaa
UUTISET