Mikko Alahäivälä
Sport TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Eilen Hakametsässä KooKoosta 3-2-voiton ottanut Ilves matkaa tänään Vaasaan Sportin vieraaksi. Tupsukorvat ovat ottaneet kymmenestä edellisestä ottelusta seitsemän pistettä Sportia enemmän ja nousseet sarjataulukossa viisi pistettä vaasalaisten edelle.

Sport tappioputkessa

Sport pelasi joulukuussa kymmenen ottelua, joista se voitti kolme. Vaasalaisilla on nyt alla neljän ottelun tappioputki, jota edelsi kolmen ottelun voittoputki. Kyseiset tappiot joukkue koki Ässiä, Jukureita, TPS:ää ja viimeisimpänä KalPaa vastaan. Voittoputken aikana Sport kaatoi Ilveksen, TPS:n ja Tapparan. Vaasalaiset ovat sarjataulukossa Ilveksen takana sijalla 13 kerättyään 38 ottelusta 39 pistettä.

Sportin tehtyjen ja päästettyjen maalien määrät ovat lähes identtiset Ilveksen kanssa. 98 tehtyä maalia on sarjan keskitasoa, mutta 130 päästettyä maalia on Ilveksen jälkeen toiseksi eniten. Sportin ylivoimaprosentti 16,20 on Liigan kolmanneksi heikoin ja alivoimaprosentti 71,74 heikoin. Kotikaukalossaan vaasalaiset ovat pelanneet 19 ottelua, joista voittoja on kertynyt kahdeksan ja pisteitä 23.

Vaasalaisten tehokkain pelaaja on Markus Nenonen, joka on tehnyt 35 ottelussa pisteet 14+11=25. Vaarallisen laukauksen omaava 25-vuotias hyökkääjä löytyy Liigan maalipörssin 7. sijalta. Hyökkäyksessä Joel Kivirannan pistesaldo on 12+11=23, Olavi Vauhkosen 11+9=20 ja Michael Parksin 10+9=19. Vaasalaisten tehokkain puolustaja on 22-vuotias Joni Tuulola pisteillä 4+17=21. Tuulola on puolustajien pistepörssissä kuudentena. Oikealta puolelta laukovan Ari Gröndahlin tehot ovat 7+7=14 ja tulokaspuolustaja Niklas Nevalaisen 0+13=13. Maalinsuulla päävastuuta kantaa Mika Järvinen. 22-vuotias hyökkääjä Aleksi Ainali teki marras-joulukuun aikana 18 ottelussa pisteet 3+13=16.

HIFK tiedotti keskiviikkona hankkineensa puolustukseensa Sport-kapteeni Markus Kankaanperän. Siirron myötä vaasalaisten kapteenin vastuut siirtyivät Erik Riskalle. Loukkaantumisen vuoksi Sportin kokoonpanosta on poissa puolustaja Oskari Manninen.

Pudotuspeliviivaan edelleen matkaa

Ilves on Liigan kymmenen ottelun kuntopuntarissa seitsemäntenä kerättyään näistä otteluista 17 pistettä. Pistesaldo on nostanut tamperelaiset Sportin ohi 10. sijalle, ja eilisen 3-2-kotivoiton myötä piste-ero KooKooseen on enää kaksi pistettä. Pudotuspeliviivan päällä olevat joukkueet kuitenkin kasvattivat eilen myös pistesaldoaan, joten Ilveksen piste-ero 10. sijaan on edelleen 15 pistettä, kun runkosarjasta on jäljellä 22 ottelua.

Ilves on tehnyt 101 maalia, mikä on sarjan kuudenneksi paras lukema, ja pistepörssin Top 20:stä löytyy kolme Ilves-hyökkääjää. Eilen tehot 2+1 iskenyt Teemu Rautiainen on Liigan pistepörssissä kymmenentenä pisteillä 13+17=30. 25-vuotias hyökkääjä on iskenyt jo tässä vaiheessa piste-ennätyksensä. Sami Sandell on pistepörssissä kolmantenatoista tehoilla 7+21=28 ja edelleen piste per peli -tahdilla pelaava Ville Meskanen viidentenätoista tehoilla 13+14=27. Pisteiden valossa vaisumpaa jaksoa pelannut Eemeli Suomi merkkautti myös KooKoota vastaan yhden syöttöpisteen, minkä myötä hyökkääjän saldona on 11+14=25, joka oikeuttaa pistepörssin 24. sijalle. Tehoja hyökkäyksestä löytyy siis riittävästi, mutta joukkueen kokonaisvaltainen pelaaminen ei ole ollut tasapainossa, mistä kertoo 132 päästettyä maalia, mikä on sarjan suurin lukema.

Ilveksen kokoonpanossa ainoa muutos eiliseen verrattuna on maalivahtiosastolla. Torjuntavastuu on tänään Riku Heleniuksella, mutta puolustajaparit ja hyökkäysketjut ovat ennallaan.

Keskinäisten otteluiden voitot tasan

Joukkueiden tämän kauden kohtaamisten voitot ovat tasan 2-2. Syyskuussa Sport oli Vaasassa parempi jatkoajan jälkeen maalein 4-3, mutta kolme viikkoa myöhemmin lokakuussa Ilves haki Kuparisaaresta 0-2-voiton. Marraskuun lopussa joukkueet kohtasivat Hakametsässä ja pisteet jäivät Tampereelle Ilveksen ollessa parempi lukemin 6-4. Kahden viikon päästä joulukuussa lukemat olivat kuitenkin päinvastaiset Sportin napatessa pisteet maalein 4-6. Näissä neljässä aiemmassa ottelussa Sportin Markus Nenonen merkkautti tehot 3+1, Michael Parks 2+2 ja Joni Tuulola 1+3. Ilveksen Sami Sandellin tehot Sportia vastaan ovat 0+5, Ville Meskasen 4+0 ja Teemu Rautiaisen 1+3.

Teemu Rautiainen on takonut viidessä joulun jälkeisessä ottelussa tehot 4+5, Sami Sandell 1+5 ja Ville Meskanen 2+3. Puolustaja Valtteri Viljanen on kerännyt pisteet 0+4 ja kapteeni Tapio Laakso 3+1. Sport on pelannut joulun jälkeen neljä ottelua, joissa tehokkaimpina ovat häärineet Joel Kiviranta pisteillä 2+2 ja Olavi Vauhkonen, joka on antanut neljä maaliin johtanutta syöttöä.

Kahdessa edellisessä keskinäisessä ottelussa Sport ja Ilves takoivat yhteensä peräti 20 maalia. Kumpikin joukkue on tehnyt kauden aikana hyvin maaleja, mutta oma verkko on heilunut vielä useammin. Yhteneväisyys näkyy myös alivoimaprosenteissa, sillä joukkueiden lähes identtiset lukemat ovat sarjan heikoimmat. Paremmin pakettinsa koossa pitävä joukkue on tänäänkin lähellä voittoa.

Rautiainen johdatti Ilveksen elintärkeään voittoon
Mikael Kurosen sopimus purettu
UUTISET