3. Stavanger Oilers vei ratkaisuottelun – Ilveksen matka CHL:ssä katkesi lohkovaiheeseen

Mikko Alahäivälä

Ilves taipui CHL:n lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan Stavanger Oilersille maalein 4–2. Playoffs-vaiheeseen lohkosta jatkavat Fribourg-Gottéron ja Red Bull Salzburg.

Ilves niskan päällä avauserässä

Ilves järjesti toisella peliminuutilla hyvän pyörityksen, jonka aikana muun muassa Tommi Tikan ja Joonas Odenin laukaukset testasivat maalivahti Henrik Holmin virettä. Ensimmäinen tilastomerkintä tuli Ilves-puolustaja Dominik Masinin jäähyn myötä ajassa 3.45, mutta Ilves selvitti alivoiman ilman suurempia ongelmia.

Kahdeksannella minuutilla Ilveksen ykköskenttä liikutti kiekkoa mallikkaasti. Jarkko Parikka pääsi lopulta ampumaan viivasta ranteella ja Petri Kontiola oli paikalla irtokiekossa, jonka Holm sai kuitenkin haalittua alleen. Pari minuuttia myöhemmin Joonas Oden nousi vauhdilla vasemmalta laidalta maalille, josta hyökkääjä ei kuitenkaan saanut ahdistettuna kunnon ratkaisuyritystä aikaan. Hieman ennen erän puoliväliä Matias Mäntykivi tarjosi Jani Nymanille hyvän vetopaikan keskustaan, mutta laukaus kimposi Oilers-puolustajan mailasta päätyverkkoihin.

Ajassa 10.01 stavangerilaisjoukkueelle tuomittiin jäähy väärästä vaihdosta ja Ilves pääsi ensimmäistä testaamaan pakkopeliään. Ykkösylivoimakentällinen pyöritti peliä mallikkaasti, mutta Holm torjui Les Lancasterin ja Joona Ikosen laukaukset, eikä avausmaalia vielä nähty. Viidentoista minuutin kohdalla Dominik Masin lähetti b-pisteen kaarelta napakan laukauksen, joka pysähtyi maalivahti Holmin räpylään.

Vierasjoukkueen seuraava tilanne kuitenkin muutti lukemat 0–1:een, kun vasemmalta laidalta hyvään vetopaikkaan nousemaan päässeen Jani Nymanin tulinen rannelaukaus vasempaan yläkulmaan kilahti tolpan kautta sisään ajassa 15.57. Syöttöpisteen merkkauttivat Matias Mäntykivi ja Balazs Sebok.

Ilves ei saanut nauttia johtoasemastaan seuraavaa vaihtoa pidemmälle, sillä Tommy Kristiansen jatkoi Thomas Berg Paulsenin hyvän syötön sisään maalin edestä ja tasoitti pelin 1–1:een jo ajassa 16.13.

Balazs Sebok koki erän toiseksi viimeisellä peliminuutilla kovia, kun Oilers-pelaajan maila nousi varsin kovaa unkarilaishyökkääjän kasvoihin. Stavangerilaiset kuitenkin selvisivät tilanteesta ilman päivänselvää jäähyä. Ilves vei avauserän maalia kohti suuntautuneet laukaukset nimiinsä 4–17, mutta erätauolle siirryttiin tasalukemissa 1–1.

Kenttätapahtumat tasoittuvat

Toisen erän kolmannella minuutilla Stavangerin Lufvig Hoff pääsi ampumaan vaarallisesti puolustajan jaloista, mutta hyökkääjän kuti suuntautui vasemmalta ohi. Tampereella pelatun ottelun tavoin norjalaiset pääsivät peliin paremmin mukaan toisessa erässä, jonka alkupuoliskolla pelitapahtumat tasoittuivat ja kotijoukkuekin pystyi luomaan painetta Ilveksen puolustusalueelle.

Kahdeksannen minuutin kohdalla Matias Mäntykivi osoitti yksilötaitoaan ja nousi näyttävästi omalta alueelta hyökkäyspäähän vetopaikkaan asti, mutta hyökkääjän soolo jäi viimeistelyä vaille.

Seuraava tilanne nähtiin toisessa päädyssä, ja sen seurauksena Stavanger Oilers siirtyi 2–1-johtoon ajassa 29.57. Puolustaja Daniel Rokseth ampui viivasta, ja norjalaisten avausmaalinkin tehnyt Tommy Kristiansen ohjasi kotijoukkueen ensimmäistä kertaa johtoon.

Minuuttia myöhemmin Joonas Odenin vahva liike tuotti tekopaikan, mutta maalivahti Holm onnistui torjumaan oikealta laidalta nousseen hyökkääjän laukauksen. Ilves joutui perään alivoimalle, kun Tommi Tikalle tuomittiin jäähy laitataklauksesta ajassa 31.49. Kotijoukkue pelasi kelpo ylivoiman, muttei onnistunut lisäämään johtoaan.

Takaa-ajoasemaan joutunut Ilves onnistui iskemään tärkeän tasoituksen, kun vahvan alkukauden pelannut Joona Ikonen onnistui jälleen maalinteossa päästyään käsiksi irtokiekkoon b-pisteiden välissä. Neljännen osumansa CHL:ssä iskenyt hyökkääjä ampui lukemat 2–2:een ajassa 35.22.

Karri Aholla oli hetkeä myöhemmin hyvä tilaisuus siirtää Ilves johtoon, mutta Henrik Holm torjui siniviivalta nousemaan päässeen puolustajan rannelaukauksen. Kotijoukkueen Patrick Ulriksenille vihellettiin jäähy kampituksesta ajassa 37.48, mutta Ilves ei onnistunut hyödyntämään tilaisuuttaan siirtyä johtoon ylivoimalle.

Toinenkin erä mentiin lopulta tasatahtiin, joten toiselle erätauolle siirryttiin lukemissa 2–2.

Tie nousee pystyyn

Ilves pelasi heti kolmannen erän alkuun hyvän suoran hyökkäyksen, mutta Eemeli Suomen ja Petri Kontiolan syöttöjen jälkeen ampumaan päässeen Joona Ikosen veto nousi yli maalin. Kuudennella peliminuutilla Kontiola tarjosi toiseen aaltoon vetopaikan puolustaja Tuomas Salmelalle, jonka lyöntilaukaus pysähtyi Henrik Holmin varusteisiin. Perään Ikonenkin pääsi jälleen yrittämään, mutta norjalaismaalivahti piti lukemat ennallaan.

Ajassa 47.09 Dan Kissel antoi Ilvekselle kylmän suihkun, kun hyökkääjän päätyviivan takaa lähettämä laukaus livahti sisään Marek Langhamerin varusteiden kautta ja stavangerilaiset siirtyivät 3–2-johtoon.

Erän puolivälissä kotijoukkue pääsi ylivoimahyökkäykseen, jossa Christoffer Karlsenin laukaus heilautti maalin sivuverkkoja. Toisessa päädyssä Santeri Virtanen teki nopealla harhautuksella tilaa laukaukselleen, joka painui kuitenkin vasemmalta ohi.

Ottelun seuraavat jäähyt tuomittiin ajassa 52.12, jolloin Ilveksen Otto Latvala sai kaksiminuuttisen korkeasta mailasta ja Leo Lööf sekä Oilersin Tommy Kristiansen väkivaltaisuudesta. Joona Ikonen pelasi alivoimalla loistavasti tekopaikan Tommi Tikalle, jonka toisesta aallosta lähtenyt laukaus ei kuitenkaan löytänyt tietään tolppien väliin. Jäähyn toisella puoliskolla Ikonen pääsi itse puolittain karkuun, mutta Oilers-puolustaja ehti hieman häiritsemään ja maalivahti Holm torjui Ilves-hyökkääjän vedon patjalla.

Täysilukuiseksi tultuaan Ilves oli taas lähellä iskeä, mutta Petri Kontiolan syötöstä lähtenyt Les Lancasterin laukaus ja yritykset irtokiekosta eivät tuottaneet tasoitusosumaa. Ilves otti maalivahdin pois ja kuudennen kenttäpelaajan jäälle jo ajassa 56.39. Reilut puolitoista minuuttia ennen loppua Joona Ikoselle pelattiin vetopaikka nopeilla syötöillä, mutta tulosta ei tullut.

Ajassa 58.33 päävalmentaja Antti Pennanen käytti aikalisänkin, mutta Ilves ei enää onnistunut nousemaan tasoihin ottelun loppuhetkien aikana. Lopullisen sinetin iski viime kaudella Ilveksessä pelannut kanadalaishyökkääjä Colton Beck, joka pääsi ampumaan kiekon tyhjiin ajassa 59.20.

4–2-tappion myötä Ilves jäi lohkossaan viimeiseksi ja matka seurahistorian ensimmäisellä CHL-kaudella päättyi lohkovaiheeseen.

Lohkon lopulliset sijoitukset

E-lohkon voittaja Fribourg-Gottéron varmisti jatkopaikkansa jo ennen viimeistä kierrosta. Stavanger Oilers nousi voitollaan Ilveksestä hetkellisesti lohkokakkoseksi ohi Red Bull Salzburgin, mutta vaikka itävaltalaiset taipuivat illan myöhäisemmässä ottelussa Fribourg-Gottéronille voittomaalikilpailun jälkeen 3–2, riitti yksi piste nostamaan Salzburgin takaisin norjalaisten ohi lohkokakkoseksi. Lohkosta playoffs-vaiheeseen jatkavat siis Fribourg-Gottéron ja Red Bull Salzburg.

Ottelun ratkaisut

Ilves pelasi hyvän avauserän, joka ei kuitenkaan tuonut etumatkaa tuloksen muodossa. Toisessa erässä Stavanger Oilers nousi peliin mukaan ja otti otetta itselleenkin. Päätöserässä Oilersin kolmas maali syntyi liian helposti ja lopullinen ratkaisu syntyi tyhjään maaliin.

Ilveksen parhaat

Jani Nymanin ja Joona Ikosen hyvät otteet ja maalivire jatkuvat.

Seuraava ottelu

Ilveksen ottelut jatkuvat Liigassa lauantaina 15.10. vierasottelulla TPS:ää vastaan. Seuraava kotiottelu Ilves-Lukko on vuorossa tiistaina 18.10.

Stavanger Oilers win the deciding CHL game – Ilves won’t advance to the playoffs
TPS:n juhlat huipentuivat jatkoajalla