1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Tuomas Salmela – Tornion terästä Ilveksen puolustuksessa

Tuomas Salmela – Tornion terästä Ilveksen puolustuksessa

Marko Herckman

Perämeren rannoilla sijaitseva Tornio ei ole kaikkein kuuluisimpia suomalaisia kiekkopitäjiä, mutta jokunen liigapelaaja sieltäkin on maailmalle ponnistanut. Muun muassa terästehtaastaan tunnetusta kaupungista on lähtöisin myös Ilveksessä neljättä kauttaan pelaava Tuomas Salmela, 26. Iskuja kaihtamaton puolustaja on kentällä aina kun Ilves puolustaa johtoaan pelien lopussa.

Ilveksellä on peli alla kahtena edellisenä iltana. Voitot maistuvat, mutta peli vaatii aina veronsa.

– Kyllä se tietysti aina vähän väsyttää näin tuplapelien jälkeen, mutta tänään oli treeneissä hyvä palauttelupäivä ja sitten lauantaina taas Jyväskylää kohti, hyväntuulinen Salmela miettii.

Ilves on painanut viime ajat melkoisia härkäviikkoja ja treenaaminen on ollut peliruuhkassa enemmän palauttavaa. Pelistä toiseen iskuja antava ja vastaan ottava Salmela ei ole epäröinyt peliruuhkassakaan pistää kroppaansa peliin.

– Se kuuluu meikäläisen hommaan ja kyllä esimerkiksi kiekon blokkaamiset on vaan tehtävä. Mutta on ollut jopa yllättävän hyvä happi ja ihan hyvin on jaksanut painaa, vaikka kyllä sen aamulla herätessä huomaa kun vähän joka paikkaa kolottaa. Mutta hyvin tästä on selvitty ja mukavahan se aina on pelata.

Äkkiseltään ajattelisi, että jääkiekkokaukalossa on mukavampiakin työnkuvia kuin puolustavan puolustajan rooli. Salmela kuitenkin nauttii roolistaan.

– Olen jo aika pitkään ollut sellainen puolustusvoittoinen puolustaja. Kun tulin Ilvekseen, niin ihan alusta lähtien se on muovautunut siihen suuntaan, että olen puolustavan roolin puolustaja ja pelaan esimerkiksi paljon alivoimaa. Tuntuu, että se on tässä vuosien varrella vielä korostunut.

– Olisihan se kiva olla pyörittämässä ylivoimaa, mutta ehkä omat rahkeet ei siihen riitä ja meillä on siihen parempia äijiä. Tykkään kyllä omasta roolistani ja varmasti siinä pääsee omat vahvuudet parhaiten esiin.

Ilveksen valmennus ainakin antaa arvon Salmelan tekemiselle, sillä puolustaja on aina kentällä kun pelien lopussa puolustetaan johtoa.

– Kyllä se on itselle iso juttu ja kunnia, että niissä kohdissa minuun luotetaan. Hieno fiilis siitä tulee kun niitä hetkiä pääsee pelaamaan.

Tilanne ei missään nimessä ole helppo kun vastustaja on vaikka maalin perässä ja iskee täydellä höyryllä päälle.

– Sekin tekee jo siitä erilaista kun kaveri yleensä ottaa veskarin pois ja laittaa ylimääräisen pelaajan kentälle. Siinä kohtaa viimeistään pistetään aina kaikki likoon ja vastustaja tulee ihan täysillä päälle. Ei ne helppoja paikkoja ole, mutta tykkään siitä paineesta ja kyllä siitä hieno fiilis tulee jos pystytään peli sitä kautta voittamaan, ”Tume” hymyilee .

Anssi Takala, Ilves.com

Jo kokenut Ilves

Tuomas Salmelalla on menossa neljäs kausi Ilveksen paidassa. Se tekee puolustajasta yhden pitkäaikaisimmista pelaajista viime vuosina voimakkaasti uusiutuneesta Ilveksestä.

– Tuli ihan sama ajatus mieleen kun olin yhden pelin sivussa ja katselin peliä katsomosta.
Varsinkin siitä ensimmäisestä vuodesta vaihtuvuus on ollut kova, mutta laadukkaita pelaajia on tullut paljon. Tälläkin hetkellä meillä mielestäni on erittäin hyvin roolitettu joukkue, Tume miettii.

Ennen Ilvekseen tuloa Salmela oli pelannut JYPissä yhdeksän liigapeliä. Ilveksessä Salmela on kasvanut vakituiseksi liigapelaajaksi sarjan kärkipään joukkueeseen.

– Uskon, että vähän joka osa-alueella on tullut kehitystä ja tietysti rutiinia, kun nyt on tässä useamman kauden saanut olla. Totta kai kilpailu on tälläkin hetkellä kova ja joka ilta täytyy puristaa täysillä ja taistella paikasta kokoonpanossa. Mutta uskoisin, että sellaista kokonaisvaltaisuutta ja tasaisuutta on tullut itselle lisää, puolustaja pohtii kehittymistään.

Salmelaan on luotettu myös Ilveksen puolelta ja tällä hetkellä puolustajan sopimus on voimassa vuoteen 2024 asti. Salmela on viime kesänä solmitusta jatkosopimuksesta mielissään.

– Kyllä se koko ajan oli se ykkösajatus, että täällä jatkaisin ja oli hienoa kun viime kesänä sai vähän pidemmän sopimuksen. Toki tämä on aika lailla päivä kerrallaan touhua, mutta kyllä se jostain kuitenkin kertoo.

Moni asia on muuttunut Ilveksessä Salmelan aikana. Organisaation tekeminen on harpponut vakain askelin eteenpäin ja joukkueen pelillinen jänne on ollut koko ajan noususuhdanteinen.

– On ollut kyllä siistiä aikaa ja saan toimia tällä hetkellä unelma-ammatissani. Ilves on Suomessa perinteikkäimpiä seuroja ja organisaatio on kaikin puolin hieno. On ollut hieno nähdä kuinka seura on ottanut isoja harppauksia eteenpäin tässä neljän vuoden aikana. Viihdyn kyllä erittäin hyvin täällä ja joka päivä on kiva mennä hallille. Meillä on hieno porukka ja hieno yhteisöllisyys. Olen kiitollinen siitä, että saan olla tässä mukana, Tume myhäilee.

Ja on torniolainen löytänyt itsestään jo pienen tamperelaisenkin.

– Viihdyn kyllä täällä erinomaisesti ja paikat alkaa olla jo tuttuja. Ja siivet toki maistuvat, Salmela naurahtaa.

Suomen siipipääkaupungin lisäksi Tampere on julistautunut Suomen saunapääkaupungiksi. Saunominen ja avanto maistuu myös Kaupinojalla säännöllisesti vierailevalle Salmelalle.

– Siellä saa ajatuksia ja kroppaa nollattua. Itselle se rentouttaa pirun hyvin ja sen jälkeen saa aina nukuttua hyvin.

Anssi Takala, Ilves.com

Petrattavaa löytyy vielä

Ilves on täydentänyt viime viikkoina rakoilleita pelaajarivejään uusilla pelaajille. Suuri uusien pelaajien määrä kesken kauden on tietynlainen haaste.

– Ilmapiiri ja meininki on pysynyt koko ajan hyvänä ja tosi hyviä äijiä on tullut mukaan. Enemmän se haaste tässä vaiheessa on ollut se, että tässä kovassa pelitahdissa ei ole ehditty vetämään kuin muutama viisikkotreeni.

– Ei se heti loksahda kohdalleen, mutta kyllä tässä ennen playoffeja on vielä aikaa ja saadaan kyllä treenejäkin ennen sitä alle. Uskon, että pienillä viilauksilla saadaan peliä vielä paremmin minttiin ennen playoffseja, Tume uskoo.

Liki jokainen Ilveksen pelaaja on kauden aikana korostanut poikkeuksellisen hyvää ilmapiiriä. Mistä se Salmelan näkemyksen mukaan johtuu?

– Itse ainakin tykkään siitä, että meillä on hyvää huumoria ja rentoa meininkiä. Silloin kun painetaan hommia, niin painetaan niitä kovaa ja tosissaan, mutta sitten kun on aika heittää vähän huulta, niin sillekin on oma aikansa. Totta kai se lähtee myös valmennuksesta. Ja kyllä hierojaveljesten huonot jutut kanssa auttaa siinä ilmapiirissä, Salmela virnuilee melkoisina virtuooseina tunnettujen Malhosen veljesten suuntaan.

Ilves on tällä hetkellä sarjan kärjessä ja kamppailee tosissaan runkosarjan voitosta.

– Huippumaalivahtikaksikko on ollut sellainen kivijalka, jonka päälle on pystynyt rakentamaan. Sieltä on annettu kuitenkin käytännössä joka pelissä mahdollisuus tapella voitosta, Salmela kehaisee Marek Langhameria ja Vadim Zerenkoa.

– Ja kyllä meillä on tosi luisteluvoimainen ja rohkea porukka ja pelataan ainakin omasta mielestä iloista jääkiekkoa, josta on kauden aikana saatu koko joukkue samalle sivulle. Meillä on pelirohkeutta ja uskaliasta ilmapiiriä. Se varmasti myös on näkynyt kauden aikana, Tume pohtii.

Vaikka Ilves viilettää sarjan kärjessä, löytyy pelistä kehityskohteita playoffeja ajatellen.

– Kyllä meidän täytyy parantaa meidän puolustusalueen puolustuspelaamista. Se ei ole ollut uomissaan viime aikoina ja siitä on kyllä puhuttukin. Meillä on myös ollut vähän ailahtelevaa peliä. On saatettu pelata 40 minuuttia pirun hyvin ja sitten on tullut notkahduksia pelien sisällä. Mutta varmasti sekin näkyy kun on tullut paljon uusia jätkiä joukkueeseen. Uskon kyllä, että saadaan hiottua peliä paremmaksi kun saadaan vielä pelejä ja treenejä alle.

Salmelan oma kausikin on ollut vaihderikas.

– Itsellä on ollut vähän rikkonainen kausi ja toivottavasti pystyn pelaamaan parhaat pelit tässä loppukaudesta. On ollut vähän loukkaantumista, sairastelua ja pelikieltoa, jotka ovat tehneet katkoksia kauteen ja en ole ollut ihan tyytyväinen omaan peliini.

Torniosta Nokia Arenan karnevaaleihin

Vuodet ovat vierineet sitten Salmelan lapsuuden pelien pohjoisessa. Tällä hetkellä torniolainen pelaa maailman moderneimman areenan kirkkaissa valoissa.

– Kyllä se varmasti haave oli jo pienenä ja siistiä, että se on toteutunut. Kyllä meillä Hakametsässäkin oli ihan kaikki tarvittava, mutta nyt kaikki on ehkä vielä pikkuisen laadukkaampaa ja esimerkiksi oma sali on ihan meillä vieressä, Lasse Kukkosta esikuvanaan pitävä Salmela sanoo.

Omassa päässä raatava Salmela nostaa pyydettäessä esiin muutaman hyökkääjän, joita ilvesläisten kannattaa seurata.

– Tähän voisi sanoa kyllä hyvin monta pelaajaa. Mutta mieleen tulee esimerkiksi Matias Mäntykivi. Kaveri on pelannut ihan upean kauden ja on iloista katsoa kuinka rohkeasti hän pelaa. Eemeli Suomi tulee myös varmasti olemaan vielä kovempi pala kun pelit entisestään kovenevat. Ja samat sanat Henrik Haapalasta – on uskomatonta kun kaveri ei ole vuoteen pelannut ja tulee silti tuolla tavalla sisään.

Hyökkääjistössä riittää laatua ja leveyttä. Samaa voisi sanoa Ilveksen pakistosta, jossa löytyy osaamista moneen eri rooliin.

– Olen samaa mieltä. Meiltä löytyy vähän kaikenlaista puolustajaa. On hyökkäävämpää ja puolustavampaa ja kovuutta alakertaan. Hyvin roolitettu pakisto, Salmela pohtii kollegoitaan.

Mutta roolinsa vangiksi ei ole pakko jäädä. Sen näytti aikaisemmin tällä viikolla esimerkiksi Dominik Masin. Tsekkipakki ei tiennyt, että rankkarin voi nykyään ampua joku muukin kuin rikottu pelaaja. Masin näytti, että voivat ne kädet käydä peruspakillakin ja veivasi rankkarilla kauden avausosumansa.

– Ei ole tuollaista tilannetta tullut vastaan aikaisemmin. No mikäs siinä – huikean rankkarin painoi kaveri sisään. Ei muuta kuin laitetaan ”Domi” vetämään seuraavankin kerran.

Salmela kuitenkin pohtii, että antaisi todennäköisesti itse vastaavassa tilanteessa vetovastuun jollekin toiselle.

– Ehkä sinne kannattaa muut laittaa vetämään. Toisaalta meikäläistä ei varmasti ole vastustajan toimesta scoutattu, että voisi siinä veskari hämmentyä, Tume nauraa.

Kausi on lähentymässä huipennustaan. Ilveksen kannattajat ovat tälläkin kaudella olleet mukana voimakkaalla tunteella ja se lämmittää Salmelan mieltä.

– Tuntuu, että monessa paikkaa on ollut vaikeuksia saada yleisöä halliin, mutta meillä on ollut ihan karnevaalia koko kausi. Kotona on kyllä niin siistiä pelata fanien edessä ja iso kiitos heille jo tässä kohtaa kautta. Kuulin tuossa kesken eilisen pelin myös, että Jyväskylään on lauantaina lähdössä kolmatta bussia väkeä. Hienoa, että saadaan vähän elämää sinnekin.

Anssi Takala, Ilves.com
Ilves strengthens the organisation with development coach Mika Marttila
Varaa paikkasi kevään ratkaisuotteluihin Playoffs-kausikortilla!
UUTISET