1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Daniel Gazda: ”Haaveeni toteutuu Ilveksessä”

Daniel Gazda: ”Haaveeni toteutuu Ilveksessä”

Milla Mettiäinen

Daniel Gazda, 24, on tšekkiläispuolustaja, joka saapui Tampereelle vahvistamaan Ilvestä helmikuun lopussa. Tähän asti hän on muutamia Tšekissä tapahtuneita lyhyitä lainapestejä lukuun ottamatta edustanut kotikaupunkinsa joukkuetta Zlíniä. Gazdan vyölle on kertynyt kourallinen otteluita myös Tšekin jääkiekkomaajoukkueen paidassa. Ilveksessä Gazda pääsee toteuttamaan unelmaansa ulkomailla pelaamisesta.

Kotikaupunki Zlínissä kiekkoilua lapsuudesta tähän kevääseen

Tšekkipuolustaja Gazda on toteuttanut uraansa jääkiekkoilijana pienestä pojasta tähän vuoteen asti kotikaupungissaan Zlínissä, joka on sievä 75 000 asukkaan paikka Dřevnice-joen rannalla Tšekin kaakkoisosassa. Daniel päätyi kiekkoilun pariin isänsä tukemana, ja vaikka nuorukainen pelasi jääkiekon ohella jalkapalloa, vei kiekkoilu lopulta voiton. Puolustajan paikka oli Gazdalle nuorempana luontainen valinta tämän nopean irtautumiskyvyn ja muita pelaajia isomman kokonsa vuoksi.

Gazdan kotikaupungissa pelasi Tšekin pääsarjajoukkue Berani Zlín, jossa oli mahdollista kiekkoilla pikkupojasta aikuisuuteen asti. Ykkösjoukkueeseen Gazda pääsi kokeilemaan siipiään 19-vuotiaana, käytyään ensin läpi seuran juniorijoukkueet. Lähes joka kausi siitä eteenpäin hän on käynyt myös lainalla pelaamassa Tšekin kakkossarjajoukkueissa. Viime kaudella Gazda pääsi myös maajoukkueen matkaan. Maajoukkuepeleistä Gazda nautti erityisesti, sillä joukkueessa oli mukana lukuisia NHL-, ja KHL-pelaajia. ”Opin siitä kokemuksesta paljon ja se edisti minua urallani, kun pääsin seuraamaan kokeneita pelaajia lähietäisyydeltä”.

Kuva: Anssi Takala

Ilvekseen, Tampereelle, ulkomaille

Siitä on nyt noin kuukauden päivät, kun Daniel Gazda saapui Suomeen ja Ilvekseen samaan aikaan kanadalaishyökkääjä Colton Beckin kanssa. Toisin kuin Beckin kohdalla, Gazdalle Ilveksen joukkueeseen mukaan liittyminen oli ihka ensimmäinen kosketus ulkomaisessa joukkueessa pelaamiseen, eli lähtökohdat Suomeen saapumiselle oli jokseenkin erilaiset kaksikon kesken.

”Nautin Ilveksessä pelaamisesta tosi paljon. Tämä on ensimmäinen sopimukseni uudessa maassa ja uudessa sarjassa, eli käytännössä kaikki täällä on minulle uutta, mutta nautin siitä. Joukkuekavereista on paljon apua eri asioissa. Tampere on hieno kaupunki ja pidän täällä olemisesta kovasti.”, tiivistää Daniel tuntemuksiaan.

Henkilökohtaisella tasolla Gazdalle Ilvekseen tulo oli uran tavoitteen täyttymys. ”Omalla urallani tavoitteeni on ollut pelata jossakin muussa sarjassa kuin Tšekin liigassa. Henkilökohtainen tavoitteeni on nyt saavutettu, kun saan kiekkoilla yhdessä Euroopan kovimmista sarjoista. Ilves on upea organisaatio ja nautin täällä pelaamisesta paljon”.

Kuva: Anssi Takala

Ilma on hyvä ja pelaaminen kivaa

Runkosarjaotteluita Gazda ehti pelata Ilves-paidassa kymmenen kappaletta, ja avausmaalin tšekki täräytti kuudennessa ottelussaan SaiPaa vastaan. Maalinteko ei ole puolustajalle tällä kaudella ollut aivan vierasta, sillä ennen siirtymistään Ilvekseen nuorukainen oli kartuttanut Zlínissä tililleen 47 ottelussa teholukemat 11+10=21. Häntä on nähty Ilveksessä ylivoimakentällisessä ja Gazda tuumaakin, että valmentajat ovat laittaneet hänet ylivoimalle hyvän laukauksensa vuoksi. ”Haluamme pelata simppeliä peliä ja laukoa paljon. Minulla on hyvä laukaus ja haluan käyttää sitä.” Yksinkertainen yhtälö on siis kyseessä. Hyvän laukauksensa lisäksi Gazda pitää yhtenä hyvänä ominaisuutenaan pelisilmäänsä.

Kaksi playoffs-kamppailua neljännesfinaaleissa on nyt pelattu ja Ilves johtaa sarjaa lukemin 2-0. Playoffseissa Gazda on pelannut molemmissa otteluissa ja napannut tililleen yhden syöttöpisteen. ”Nautin playoffs-peleistä kovasti. Ulkona on hyvä sää ja pelaaminen on hauskaa. Tämä on kauden parasta aikaa.”

Joukkueen tähänastisiin esityksiin neljännesfinaaleissa Gazda on tyytyväinen: ”Eilinen oli iso voitto. Saimme hyvän alun playoffeihin ja oli tosi tärkeää, että aloitimme pelit kotona. Joukkueena haluamme mennä finaaleihin ja voittaa joka ikisen ottelun, jonka pelaamme. Pitää katsoa mitä tapahtuu.”

Kuva: Anssi Takala
Kaksi maalia ensimmäisessä osaottelussa iskenyt Nick Baptiste luottaa joukkueen omaan pelaamiseen
Nappaako Ilves keskiviikkona jo kolmannen kiinnityksen semifinaalipaikkaan?
UUTISET