Haastattelu

Eetu Mäkiniemi halusi itse jatkaa Ilveksessä

Vesa Suonsyrjä
Aarno Vuorinen

Ilveksen ykkösmaalivahdiksi noussut Eetu Mäkiniemi, 21 nauttii ajastaan Tampereella ja Ilveksessä. Tässä haastattelussa ”Mäkkäri” kertoo lisää ajatuksiaan vielä lyhyen uransa matkalta.

Vantaalla kasvanut Eetu Mäkiniemi piti idolinaan Niklas Bäckströmiä ja kannatti Kärppiä. Uran alkuvaiheissa myös debyytti KHL:ssa oli lähellä.

– Aloitin luistelukouluissa normaalisti muiden mukana ja kun joukkueisiin alettiin valitsemaan maalivahteja oli minulla käsi pystyssä ensimmäisten joukossa. Siitä lähtien olen aina ollut maalivahtina.

– U16- ikäisenä siirryin Kiekko-Vantaasta Jokereiden riveihin, jossa pelasin viidellä kaudella junioreissa. Kaudella 2018-19 pelasin Kiekko-Vantaassa Mestistä ja olin kolme kertaa Jokereiden mukana vieraskiertueella kolmosvahtina varalla. Yhdessä Jokereiden KHL-ottelussa olin luukkuvahtina, mutta debyytti siellä jäi ainakin toistaiseksi tekemättä.

Viime kaudelle 2019-20 Eetu Mäkiniemi siirtyi Ilvekseen tavoitteenaan pelata mahdollisimman paljon edellisen kauden pitkän loukkantumisen jälkeen. Kausi olikin menestys, sillä ”Mäkkäri” palkittiin kauden päätteeksi Pasi Nurminen-palkinnolla Mestiksen kauden parhaana maalivahtina.

– Tulin Ilvekseen 2+1 vuotisella sopimuksella ja isona syynä oli mahdollisuus pelata myös Mestistä Kooveen riveissä. Viime kaudesta jäi todella hyvä fiilis, kun sain pelata paljon Mestiksessä ja pelit kulkivat siellä ja niissä peleissä mitä sain pelata liigassa, viime kaudella seitsemän ottelua hyvällä torjuntaprosentilla (93.6%) liigassa debytoinut Mäkiniemi kertoo.

– Ensimmäinen liigapelini oli Kouvolassa, jossa voitimme muistaakseni 1-2 jatkoaikamaalilla. Liigassa pelaaminen on selkeämpää, mutta täällä pelaajien taitotaso on korkea ja laukaukset vaarallisempia. Mestiksessä peli on avoimempaa ja tilanteet ovat todella vaihtelevia.

Tällä kaudella Mäkiniemi on pelannut toistaiseksi 12 ottelua saldolla 5-3-4 torjuntaprosentin ollessa 89,94%. Alkukaudesta ”Mäkkäri” oli pääasiassa kakkosvahtina ja Lukas Dostalin poistuttua nousi isokokoinen (189cm/80kg) nuorukainen ykkösvahdiksi.

– Sanoisin, että alkukauteni on ihan ok. Haluaisin vielä parempaa kauden edetessä, sillä ajoittain taakseni on mennyt viisikin kiekkoa, kun tavoitteena on maksimissaan kolme. Meillä on joukkueessa maalintekovoimaa ja kun saamme puristettua päästetyt maalit kolmeen on voittamisen todennäköisyys hyvä.

– Alkukaudesta pelasin muutaman huonomman pelin. On hankalampaa pelata, jos ei tule pelejä mutta siihenkin pitää olla valmis. Kaikki lähtee kuitenkin harjoittelusta ja siitä, että jokaisessa harjoituksessa pelaa kuin varsinaisissa otteluissa.

Kuva: Aarno Vuorinen, Ilves.com

Ilveksen joukkuepuolustamiseen Mäkiniemi on tyytyväinen. Aina löytyy kuitenkin parannettavaakin.

– Olen ollut tyytyväinen puolustamiseemme. Peliin kuuluu, että välillä tulee tilanteita jotka jäävät maalivahdille ja silloin on minun tehtäväni olla valmiina. Kun vielä keskitymme pieniin asioihin tiivistyy puolustuksemme yhä paremmaksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on alivoimapelaamisemme, joka lähtee siitä että maalia suojellaan viimeiseen saakka hyvällä yhteistyöllä.

Ilveksen tiedotteessa 16.12.2020 Ilveksen kerrottiin käyttäneen optionsa ja näin tiedotteessa termeillä ”Rauhallinen, isokokoinen, hyvinliikkuva ja hyvä pelinlukutaito” kuvailtu Eetu Mäkiniemi nähdään myös uudella Uros Live-areenalla.

– Oli oikeastaan itsestäänselvää, että jatkan täällä. Olen tykännyt alusta lähtien olla mukana tässä arjessa, jota joukkueessa eletään. Kaikin puolin asiat ovat hyvin ja viihdyn Ilveksessä ja Tampereella.

Arjessa maalivahdin tärkeimpiä ihmisiä ovat seuran muut maalivahdit ja maalivahtivalmentaja Markus ”Karhu” Korhonen.

– Maalivahtivalmentajat ovat maalivahtien tärkeimpiä tukijoita. Olen tykännyt ”Karhussa” eniten juurikin tämän tyylistä mentaalipuolella. Olimme tutustuneet jo juniorimaajoukkueissa ja minulla oli hyvä kuva hänestä jo ennen kuin liityin Ilvekseen. Päivittäisessä arjessa hän on tärkeä tukija, jolle voi puhua kaikesta suoraan.

– Maalivahdeiisa ei ole kahta samanlaista maalivahtia, mutta minua ja Lukas Dostalia yhdistää tietty rauhallisuus myös ihmisinä. Meistä kahdesta ei kumpikaan ole ollut kopin äänekkäimpiä tyyppejä, mutta ”Kopo” on taas täysin toista päätyä tässä asiassa. Kaikkien maalivahtien kesken on ollut hyvä henki ja reilu kilpaiutilanne.

Tulevaisuudessa Carolina Hurricanesin varaama Mäkiniemi tähyää mahdollisimman korkealle.

– En ole kehitellyt mitään tarkkaa suunnitelmaa tulevaisuuteen vaan pyrin kehittymään koko ajan ja pitämään keskittymisen hetkessä. Teen koko ajan töitä sen eteen, että voisin pelata mahdollisimman hyvällä tasolla ja kenties joskus NHL:ssa joka on tietenkin myös tavoitteeni.


Pregame-livestudio: Ilves-Pelicans keskiviikkona 20.1.

Sarjataulukko

#JOUKKUEOTMPMP
1 Lukko391336983
2 HIFK391249274
3 TPS401129770
4 Kärpät38958768
5 Pelicans4112311267
6 Tappara381209866
7 KalPa411109666
8 KooKoo381169065
9 Ilves3912210964
10 Ässät4111413254
11 Sport38829753
12 SaiPa417510544
13 HPK409612844
14 Jukurit429215439
15 JYP399214034

Lisää aiheita

26.2.2021 / Otteluraportti

Maccelli-show ja kauden avausmaalit varastivat huomion Sport-kotitappiossa

Ilveksen ja Sportin kohtaamisesta odotettiin ennakkoon vähämaalista vääntöä, mutta ennakkoarviot murskattiin jo avauserässä. Sport vei pisteet Hakametsästä 7-4-vierasvoitolla. Ottelun tähtinä kunnostautui Matias Maccelli, mutta kolmen...

LUE LISÄÄ


26.2.2021 / Uutinen

Tuomas Salmelan optio käytetty, Anssi Salmelalle loppukauden sopimus

Ilves on käyttänyt puolustaja Tuomas Salmelan, 25, sopimukseen sisältyneen optionsa kaudesta 2021-2022. Helmikuun alussa Ilveksen riveihin liittynyt puolustaja Anssi Salmela, 36, jatkaa seurassa loppukauden mittaisella...

LUE LISÄÄ


26.2.2021 / Otteluennakko

Aukeaako ketsuppipullo Sportin kustannuksella?

Ilves kohtaa tänään perjantaina Vaasan Sportin viidettä kertaa tällä kaudella. Aiemmissa kohtaamisissa molemmat ovat vieneet voiton kahdesti varsinaisella peliajalla. Kumpi vie joukkueiden viidennen kohtaamisen? Ilveksen...

LUE LISÄÄ