1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Elämässä kaikki on mahdollista – haastattelussa Tomi Iso-Mustajärvi

Elämässä kaikki on mahdollista – haastattelussa Tomi Iso-Mustajärvi

Olli Mustonen

Helmikuun 2022 puolivälissä tamperelaiskiekkoilija Tomi Iso-Mustajärven kevät muuttui tavalla, jota hän tuskin olisi osannut kuvitella.

Iso-Mustajärven edustama KOO-VEE oli hävinnyt surkean esityksen jälkeen, ja Tomi oli ollut yhtä huono kuin koko muukin joukkue. Ottelun jälkeen oli aika vilkaista puhelimeen tulleet viestit.

Yksi viesteistä oli tullut Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrältä, joka halusi Tomin liigajoukkueeseen.

Mestiksestä Liigaan nousu ei sinänsä ole kovin ihmeellinen asia. Tästä tapauksesta poikkeuksellisen tekee se, että kauden alla Tomi Iso-Mustajärvi oli miettinyt uransa lopettamista kokonaan. Hän oli kuitenkin mennyt vielä kavereiden kannustuksesta pelailemaan KOO-VEE:n kakkosjoukkueeseen Suomen neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Isokokoinen hyökkääjä Tomi Iso-Mustajärvi on Ilveksen junioreita. Hän edusti myös Suomea useana vuonna ikäkausimaajoukkueissa, mutta tie Liigaan näytti nousevan pystyyn.

“A-junioreista menin kokeilemaan LeKiin, mutta homma ei oikein lähtenyt, ja vastuu jäi pieneksi. Lopulta tähtäin ei ollut enää kirkkaimmissa valoissa. Pelasin vain, koska oli hienoa pelata jääkiekkoa”, muistelee Iso-Mustajärvi.

Mestiksessä ja Suomi-sarjassa on eräs krooninen ongelma: kiekkoilu vie aikaa lähes yhtä paljon kuin Liigassa, mutta palkalla ei elä. Rahaa oli saatava jostain muualta, ja käsistään kätevä Tomi elätti itsensä rakennuspeltitöillä.

Pelit sujuivat joka tapauksessa mukiinmenevästi, ja seuraavaksi tuli kutsu idästä. Imatran Ketterä halusi Iso-Mustajärven riveihinsä.

“Ensimmäinen reaktio oli, että en todellakaan lähde. Mutta jos en olisi lähtenyt, tätä haastattelua ei tehtäisi!”

Itärajalla Tomi pääsi keskittymään ainoastaan jääkiekkoon ja huomasi, että urasta voisi sittenkin vielä tulla jotain. Ketterä nousi kaudelle 2017–2018 Mestikseen, ja Iso-Mustajärvi nousi varakapteeniksi nakuttaen myös pisteitä yhden ottelua kohti kuin Raimo Helminen.

Samalla kaudella SaiPa lainasi Iso-Mustajärveä muutaman ottelun ajaksi ja tarjosi liigasopimusta seuraavalle kaudelle.

“Olihan se hienoa, kun pääsin Liigaan. Se oli kuitenkin aina ollut haave. Sain neloskentän duunarina mukavasti peliaikaa, paitsi viimeisellä kaudella.”

Lappeenrannasta jäi paljon hyviä muistoja. Keväällä 2019 kohti uutta nousuaan matkalla ollut Ilves pudotti raivoisasti taistelleen SaiPan jatkosta.

Kaudella 2020–2021 järjestyi pelipaikka Slovakiasta. Tämä reissu kesti vain kuukauden.

“Lähdettiin samalla fiiliksellä kuin silloin Imatralle, että mennään nyt katsomaan. Siitä ei ole paljon muistelemista. Kämppä oli homeessa, kaikki paikat olivat kiinni, ulkona oli maskipakko, eikä kannattajakulttuurista päässyt nauttimaan, koska pelattiin tyhjille katsomoille”, Tomi summaa.

Pettymyskauden jälkeen Iso-Mustajärvi mietti, että olikohan jääkiekkoura tässä. Ikää oli jo 29 vuotta.

“KOO-VEE:n kakkosjoukkueessa oli vanhoja pelikavereita, jotka houkuttelivat mukaan. Pelaaminen oli taas kerran kivaa, ja sitten KOO-VEE:n ykkösjoukkueesta avautui paikka.”

Pandemian rusikoima Ilves tarvitsi vahvistuksia. Kokenut ja raamikas sentteri oli sellainen pelaaja, jonka valmennusjohto halusi.

“Tuli aivan puskista. En olisi uskonut, että tulen enää pelaamaan Ilveksessä tai Liigassa”, Tomi kommentoi. “Oli mahtavaa päästä mukaan, ja vastaanotto oli todella hyvä. Kaikki valmentajat olivat tuttuja, ja maailman parhaat huoltajat tunsin jo junioriajoilta.”

Ilmapiiri oli uuden ilvesläisen mielestä hyvä koko ajan, vaikka kopissa kerrotaan olleen hiljaisempaa kevättalvella. Joukkueeseen liittyi lyhyen ajan sisällä runsaasti uusia pelaajia.

“Aina kun menee uuteen työpaikkaan, tulee alussa oltua vähän taka-alalla, kun on niin paljon uusia naamoja. Kaikkia parhaimpia vitsejä ei käytetä heti alkuun!”

Kuva : Timo Koistinen

Tomi Iso-Mustajärvi on hyökännyt Ilveksen nelosketjussa. Hänellä ei ole omien sanojensa mukaan tiettyjä erityisvahvuuksia, vaan pitää itseään kahden suunnan työmiehenä. Tehopisteitä ei ole kertynyt, mutta teholukema on vain yhden maalin verran pakkasella.

“Sanoisin, että ihan OK on mennyt. Ei ole ollut huikeaa, mutta toisaalta en ole epäonnistunutkaan. Maalipaikkoja pitäisi saada enemmän luotua.”

Ilveksen joukkueeseen Tomi luottaa vankasti.

“Tämä on todella vahva porukka. Ylivoimasta on ollut paljon puhetta, mutta olen aivan täysin varma, että playoffeissa alkaa tulosta tulla. Meillä on siihen niin kovia tekijöitä!”

Iso-Mustajärvi näkee erikoistilanteiden merkityksen pudotuspeleissä entistäkin suurempana. Omasta roolistaan hän toteaa, että tärkeintä on oman pään pitäminen puhtaana.

Tomilla ei ole erityisiä tavoitteita jääkiekkoilijana. Nyt hän keskittyy ennen kaikkea nauttimaan tästä hetkestä siksikin, että kausi alkoi jäähdyttelytunnelmissa.

Tomin erikoisesta tarinasta voidaan ottaa sellainen oppi, että koskaan ei ole liian myöhäistä.

“Pitää nauttia hyvistä hetkistä. Turhinta on tulevaisuudesta murehtiminen!”

Suunnilleen jokainen asiansa osaava life coach painottaa eri tavoin tässä hetkessä täysillä elämistä, joten itse kunkin kannattaa miettiä näitä sanoja.

Ilveksen kannattajaa on riepoteltu vuosien varrella syvissä vesissä. Nyt eletään asetelmia, jotka tuntuivat vain hetki sitten todella kaukaisilta. Ilvesläisillä onkin nyt elämänsä mahdollisuus nauttia hetkestä enemmän kuin koskaan.

“Nyt on odottavat ja hyvät tunnelmat. Kaikki on meille mahdollista! Ja runkosarjan peleissä on ollut ihan jär-kyt-tä-vän hyvä tunnelma. Sitä vain lisää, ja sankoin joukoin katsomaan ja kannustamaan, kun alkaa ne pelit, joita on koko kausi odotettu”, päättää keskushyökkääjä Tomi Iso-Mustajärvi.

Neljännesfinaaliennakko Ilves – Kärpät
Kolumni: ”ETTEEN-TAAKSE, Oulu ja minä”
UUTISET