1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Neljännesfinaaliennakko Ilves – Kärpät

Neljännesfinaaliennakko Ilves – Kärpät

Marko Herckman
Ilves SU 27.3. klo 16:00 Kärpät

Värikkään liigakauden 2021-2022 huipentavat playoffsit käynnistyvät tällä viikolla. Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Ilves saa neljännesfinaaleissa vastaansa Oulun Kärpät. Erittäin kiinnostava ottelusarja käynnistyy Nokia Arenalla sunnuntaina 27.3. kello 16:00.

Ilves hallitsi runkosarjakohtaamisia

Liigan runkosarjassa oululaisseura oli Ilvekselle mieluisa vastus ja tamperelaiset voittivat kaikki neljä kohtaamista. Kaikki runkosarjakohtaamiset osuivat reilun viiden viikon sisään joulu-tammikuussa. Ensimmäisessä keskinäisessä pelissä Ilves kävi ryöstöretkellä Oulussa ja voitti Matias Mäntykiven jatkoaikamaalilla 3-4. Vain viisi päivää myöhemmin joukkueet kohtasivat Nokia Arenalla ja Ilves voitti 3-1 Nick Baptisten, Eemeli Suomen ja Simon Johanssonin osumilla.

Tammikuun ensimmäinen kohtaaminen oli todellista hurlumheitä. Ilves johti peliä jo ennen puoliväliä 1-4, mutta kolmannen erän avoimissa ovissa päädyttiin lopulta Ilveksen 5-6-voittolukemiin. Ilveksestä Oulun pakkasillassa tehopisteille pääsi peräti 12 pelaajaa. Viimeisessä runkosarjakohtaamisessa Ilves puolestaan valoi betonimuurin omalle alueelle ja voitti lukemin 4-0. Ilves takoi kaikki neljä maalia kolmannessa erässä ja Vadim Zerenko torjui kaikki kohti tulleet laukaukset. Zerenkon lisäksi Ilveksen maalilla Kärppiä vastaan pelasivat Marek Langhamer ja tsekkivahtia loukkaantumisen aikana tuuraamassa ollut Roope Taponen.

Molempien maalilla kokemusta ja nuoruutta

Ilveksen lähtökohtainen ykkösmaalivahti playoffseissa on Marek Langhamer. Pitkään loukkaantumisen takia kauden aikana sivussa ollut Langhamer torjui lopulta runkosarjassa 26 ottelua. Tsekkiveskarin voittoprosentti oli runkosarjassa pelanneista maalivahdeista toiseksi paras IFK-veskari Niilo Halosen jälkeen. 30 peliä runkosarjassa torjunut nuori Vadim Zerenko on osoittanut myös olevansa luotettava maalivahti.

Kärppien maalivahdeista Stanislav Galimov ja Joel Blomqvist pelasivat runkosarjan lopussa pelejä tasatahtiin. Sekä kokenut Galimov, että nuori Blomqvist ovat pelanneet laadukkaasti kauden lopussa peliään huomattavasti tiivistäneen Kärppien maalilla.

Monipuoliset pakistot

Ilveksen tehokkain puolustaja runkosarjassa oli Les Lancaster. Lancaster joutui valitettavasti jättämään runkosarjan viimeisen pelin Sportia vastaan kesken Roope Talajan taklauksen seurauksena. Simon Johanssonilla kesti hetken aikaa päästä suomalaisen kiekon rytmiin, mutta kauden puolivälin jälkeen ruotsalaispakki oli yksi sarjan parhaista puolustajista.

Ilves-puolustuksen peliaikakuningas oli tuttuun tapaan Jarkko Parikka. Loistavasti liikkuva ja ihailtavan varma Parikka on avainroolissa Ilveksen playoffs-menestyksen kanssa. Dominik Masin nosti profiiliaan loppukautta kohden ja saattaa olla kova luu kevään väännöissä. Ilveksen puolustuksessa riittää leveyttä ja erilaisia osaamisalueita.

Kärppäpuolustuksen henki ja elämä on kaiken kokenut Atte Ohtamaa. Kaikki alivoimat lähes kokonaan pelaava maajoukkuepakki pystyy monipuoliseen peliin eikä juuri virheitä tee. Ludwig Byström ja Topi Niemelä tuovat kiekollista osaamista kärppäpuolustuksen ytimeen. Jokerit loppukaudeksi Kärppiin vaihtanut tsekkipuolustaja David Sklenicka on saanut heti isoa roolia.

Hyökkäyksissä leveyttä

Kaikkien ollessa kunnossa Ilveksen hyökkäyskalustossa riittää leveyttä ja laatua. Tamperelaisseuran kruununjalokivi on Eemeli Suomi. Omalla esimerkillän johtava Ilves-kapteeni on monipuolisuusihme, joka pelaa voittavaa jääkiekkoa kaukalon jokaisella osa-alueella. Kevään hankinnoista Henrik Haapala ja Marko Anttila tuovat täsmäosaamista. Haapalalla on poikkeuksellisia kykyjä hyökkäyspäässä ja karismaattiseksi johtajaksi kasvanut Anttila on parhaimmillaan johtoasemaa suojellessa.

Nicholas Baptiste osoittautui kauden aikana nappihankinnaksi. 26-vuotias kanadalainen painaa hyvällä asenteella ja teki runkosarjassa 21 maalia. Myös Balazs Sebök nosti profiiliaan kauden aikana ja on tärkeässä osassa Ilveksen pelinopeaa hyökkäyspeliä. Kokenut sentteri Petri Kontiola kyyristyy kaikkiin tärkeisiin aloituksiin ja on tärkeä palanen molempiin suuntiin pelatessa.

Ilveksen leveässä hyökkäyskalustossa riittää laatua jokaiseen ketjuun. Nopeudellaan ihastuttava Joonas Oden on alituinen piikki vastustajan pakkien iholla. Joona Ikonen ja Panu Mieho puolestaan laittavat vaihdosta toiseen kroppaansa säälimättömästi likoon. Peräti 11 hyökkääjää Ilveksestä teki vähintään 19 tehopistettä runkosarjassa.

Kärppien tehokkain hyökkääjä runkosarjassa oli Saku Mäenalanen. Kokemusta ja osaamista Kärppien leiristä löytyy laajasti. Mika Pyörälä, Ville Leskinen ja Juhamatti Aaltonen ovat tuttuja kaikille liigakiekkoa seuraaville. Jokereista loppukaudeksi Kärppiin tullut Julius Junttila on aloittanut pinna per peli tahdissa.


Playoffs-kausikortit: Noudettavat kausikortit haettavissa Nokia Arenan aulan Lippupisteen palvelutiskiltä.

Tampereen Ilves -sovelluksen mobiilikausikortin ongelmia korjataan parhaillaan kehityskumppaneidemme toimesta ja ne pyritään samaan toimimaan sunnuntain otteluun. Fyysinen kausikortti toimii kaikesta huolimatta, vaikka mobiilikausikortti ei sovelluksessa näkyisi.

Ottelutapahtuma: Tapahtuman ovet aukeavat 1,5h tuntia ennen ottelun alkua kello 14:30. Ottelun alkushow alkaa kello 15:45. Saavuthan ajoissa paikalle ruuhkan välttämiseksi. Lue lisää Nokia Arenan ravintolapalveluista ja saapumisesta.

Pregame- ja aftergame: Original Long Drink Barin happy hour kello 14:30-15:30. Pregame-tapahtuma alkaa noin kello 15, jossa haastateltavana on Ilves Hockey Legend Timo ”Tinke” Peltomaa. Tapahtumassa järjestetään myös avausmaaliveikkaus, jonka palkintona on #9 Leo Lööfin maila nimikirjoituksella. Aftergame-tapahtumassa ottelun jälkeen on luvassa pelaajahaastattelu.

Kannattajatuotteet: Ilves-Kauppa areenan katutasossa palvelee koko ottelutapahtuman ajan. Ottelun aikana katsomotasolla palvelee myös pienempi Ilves-Kauppa sekä myyntikärryjä. Sunnuntaina myynnissä uudet playoffs-paidat! Areenan kauppa on sunnuntaina avoinna kello 13:30 lähtien.

Ottelulipulla veloituksetta Nokia Arenalle:
Nyssen kyytiin jääkiekko-ottelulipulla


Kevään huipentavat playoffs-ottelut sytyttää Petri Kontiolan
Haastattelu: Milla Mettiäinen

Petri ”Konna” Kontiola tavoitettiin torstaina aamujäiden jälkeen iloisissa tunnelmissa. Kysyttäessä ennakkotunnelmia ennen playoffseja Konna kommentoi: ”Mahtava fiilis on. Tässä on jo hyvä hetki odotettu että päästään mittaamaan mihin meistä oikeasti on ja nyt vihdoin se tapahtuu. Valmistautuminen on hyvällä mallilla.”

Kärpät Konna kokee kovana vastuksena. ”Ei tässä enää yhtäkään helppoa joukkuetta sarjan lopulla ole ollut, eli kyllä jokainen saa laittaa kaiken peliin. Alusta asti pitää olla hereillä.”

Kuva: Timo Koistinen, Ilves.com

No entä onko Kärpät jo scoutattu läpikotaisin? ”Eiköhän vielä perjantaina ja lauantaina käydä läpi kaverista kaikki asiat. Toki neljästä runkosarjan aikana pelatusta pelistä on jotain tallessa ennestäänkin.”

Kontiola ei näe kotietua kovin merkittävänä, vaikka hän muistuttaakin Ilves-kannattajien merkityksestä. ”Kyllä nämä Playoffs-pelit sytyttää jo niin paljon muutenkin. Meillä on ihan mahtava kotiyleisö meidän takana, joka on toki tärkeää. Huikean kannattajaporukan mukanaolo antaa meille tärkeän tuen kevään huipennukseen, kuten se on tehnyt koko kauden ajan.”


Lauri Marjamäki toivoo yhteisen ajan riittävän
Haastattelu: Vesa Suonsyrjä

Tavoitin Kärppien päävalmentajan Lauri Marjamäen torstaina ennakoimaan ottelusarjaa.

Tulit mukaan Kärppien liigajoukkueen mukaan Jokereiden kauden katkettua helmikuun lopulla. Koetko, että sinulla on ollut tarpeeksi aikaa vaikuttaa joukkueen pelitapaan ennen pudotuspelejä?

– Lähtökohtahan on todella erilainen kuin muilla joukkueilla. Kuitenkin haluan uskoa että tämä aika on riittävä.

Ilves voitti kaikki runkosarjakohtaamiset, mutta et ollut niissä mukana. Koetko, että niistä voidaan kuitenkin hakea oppia Ilveksen kohtaamiseen?

– Runkosarjan peleistä voidaan todellakin ottaa oppia. Tai jos ei oteta, niin sitten se on jo tyhmyyttä.

Kuva: Jussi Määttä / PicFactor Oy

Minkälaisin ajatuksin Kärpät lähtee pudotuspeleihin? Kuinka hyvin tunnet itse Ilveksen nykyjoukkueen?

– Lähdemme kirkkain ajatuksin tulevaan sarjaan. En tunne Ilveksen joukkuetta kauhean hyvin. Kymmenkunta peliä olen nähnyt ja muutamaa pelaajaa valmentanut.

Mitkä asiat ovat avainasemassa kun pohditaan ottelusarjan voittajaa?

– Hetkessä eläminen ja siitä nauttiminen.


”Töitä se vaatii”
Haastattelu: Henri Honkala

Ilveksen valmentaja Marko Ojanen on pelaajana voittanut Suomen mestaruuden, ja tietää mitä kaikkea se vaatii joukkueelta.

– Se vaatii vähän tietysti onneakin välillä. Ennenkaikkea helvetisti töitä. Pieniä asioita kaukalossa täytyy tehdä vaihdosta toiseen viimeisen päälle, ja pelata tilanne kerrallaan ajattelematta sen enempää lopputulosta tai ottelusarjan voittoa.

Perjantaina joukkueen harjoitusten jälkeen tavoitettu Ojanen odottaa itsekkin innolla sunnuntaina alkavia pudotuspelejä, ja tietää joukkueenkin olevan valmiina.

– Odottavaiset tunnelmat on joukkueessa. Pari harjoituspäivää on tässä nyt ollut välissä ja sunnuntaina ollaan valmiita kun kiekko tipahtaa jäähän.

Ojanen vastaa suurelta osin joukkueen peluutuksesta, ja pudotuspeleissä taisteluparien syntyessä ja edun hakemisessa myös peluutuksen merkitys korostuu.

– Taistelupareja alkaa muodostumaan heti ja peluutuksella pystyy paljon huomioimaan varsinkin kotipeleissä. Katsottiin tuossa jo vähän Kärppiä ja mitä sieltä tulee.

Millaista ottelusarjaa valmentaja itse odottaa sunnuntaina alkavasta Kärppä-sarjasta?

– Tosi tiukka sarja on aivan varmasti tulossa. Huippujoukkue on vastaan tulossa ja mekin olemme hyvässä tilassa. Ollaan runkosarjan sijoituksella saavutettu kotietu ja se on hieno asia. Tietysti Kärpätkin on muuttunut hieman tässä vielä alkukaudesta, mutta tosi tiukkaa varmasti tulee.

Kuva : Mikko Kankainen / Jukurit
Ilves-Kaupan playoffs-etkot la 26.3. klo 10–15
Elämässä kaikki on mahdollista – haastattelussa Tomi Iso-Mustajärvi
UUTISET