1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Huippuvireinen Ilves murskaamaan Sportin revanssihaaveet

Huippuvireinen Ilves murskaamaan Sportin revanssihaaveet

Markus Mesiä
Sport TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Keskiviikkona Tampereella painineet Ilves ja Sport huipentavat kiireisen viikkonsa toiseen kohtaamiseen. Voitokkaasti perjantain ottelunsa pelanneet tiimit mittelevät tällä kertaa Vaasassa, jossa pitkän tappioputken vihdoin katkaisseet vaasalaiset pyrkivät pysäyttämään tupsukorvien huippuvireen.

Erikoistilanteet Ilveksen valttina

Vierasjoukkue Ilves lähtee lauantain otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Tamperelaiset ovat voittaneet kaikki edelliset kuusi otteluaan, minkä lisäksi yhdeksästä edellisestä ottelusta on kertynyt plakkariin huimat 25 pistettä. Perjantain tasaisessa väännössä kaatui paikallisvastustaja Tappara numeroin 1-0, joten hurmoksen voi kuvitella vain kasvaneen lauantaita silmällä pitäen.

Tupsukorvien tärkein avain huimaan syysvireeseen on erinomaisen tiivis puolustuspeli sekä erinomaisesti torjuneet maalivahdit. Tamperelaisten maaliin on tehty yli kaksi maalia peliajan puitteissa viimeksi lokakuun alussa, ja kun alivoimakin on viilattu erinomaiseen kuosiin, on vastustajien maalintekoaikeet saatu pidettyä kurissa. Erityisesti keskiviikon Sport-ottelussa torjuneen Ville Kolppasen paluu huippuvireeseen oli tamperelaisille tärkeää. Niin hyvin kuin ykkösmaalivahti Lukas Dostal onkin torjunut, Ilves tarvitsee pitkää kautta varten myös toisen varmaotteisen torjujan.

Jos oma pää on saatu tiivistettyä, myös hyökkäys on ollut Ilveksellä erinomaisessa vireessä. Tamperelaisten ylivoima on noussut syksyn mittaan koko Liigan parhaaksi, kun lähes joka kolmas vastustajan jäähy on koitunut kohtalokkaaksi. Mikäli Sport haluaakin lauantaina pisteitä, on vaasalaisten pysyttävä kaukana rangaistusaitiosta.

Ilveksen kultakypärää kantaa lauantaina edelleen kapteeni Eemeli Suomi, joka on kunnostautunut erityisesti maalinteossa. 23-vuotias tamperelainen on saalistanut komeat tehot 15+5=20, mikä riittää Liigan jaettuun maalipörssin johtoon.

Sportin ykköshyökkääjät tehottomina

Siinä missä Ilveksen huippuvire on siivittänyt tamperelaiset jo sarjataulukon neljänneksi, Sportin syksy on ollut masentavampi. Vaasalaiset saivat perjantaina Lukkoa vastaan peräti yhdeksän ottelun mittaisen tappioputken viimein katki, mutta päänahasta jäi silti karvas maku. Sport oli kiinni kolmessa pisteessä vielä ottelun loppuhetkillä, mutta raumalaiset saivat kammettua itsensä tasoihin vain roima minuutti ennen päätössummeria. Vaasalaisten onneksi kypärätempun viimeistellyt Toni Kallela sai kuitenkin jatkoajalla haalittua joukkueelleen lisäpisteen.

Vaikka kotkapaidat saivatkin perjantaina lisäpisteen, asema sarjajumbona on varsin selvä. Pitkään tappioputkeen mahtuu mukaan useampia tasaväkisiä yhden maalin tappioita, mutta tilastot eivät siltikään valehtele. Sport on iskenyt 19 ottelun aikana vain 41 maalia, kun taas omissa on soinut peräti 68 kertaa. Jälkimmäinen lukema on Liigan ylivoimaisesti karmaisevin saldo.

Tuska on jatkunut erityisesti erikoistilanteissa, jotka ovat olleet läpi kauden vaikea pala purtavaksi. Sportin ylivoima on tuottanut tulosta vain 17 prosentin varmuudella, mikä on Liigan kolmanneksi heikoin lukema. Samaisella sijalla majailee myös alivoima, joka on pettänyt lähes 30 prosenttia kerroista. Kun vastassa on erikoistilanteissaan loistanut Ilves, ei lukemiin ole ennakkoon luvassa parannusta lauantainakaan.

Viikon toisessa keskinäisessä kamppailussa tulosvastuu lankeaa jälleen tutuille nimille. Joukkueen kultakypärää kantava Roope Talaja ei ole maajoukkuetauon jälkeisissä otteluissa vielä kerryttänyt pistetiliään. Samanlaista vaivaa on myös Ilveksen kannattajille hyvinkin tutulla Juho Liuksialalla, jonka pisteetön putki on venynyt jo viiteen otteluun. Kotiyleisö kaipaa kaksikolta lauantaina onnistumisia.

Sportin vaikea iltapuhde

Ilves lähtee lauantain kohtaamiseen selvänä ennakkosuosikkina. Rivakasti liikkuva jalka yhdistettynä voittojen tuomaan itseluottamukseen on paketti, jonka kaataminen ei ole kenellekään helppoa. Kun Sport taistelee vielä omien murheidensa kanssa, on urakka kahta kauheampi.

Illan isäntien toiveet lepäävät nopeassa onnistumisessa, minkä jälkeen ottelu saataisiin etenemään ilman turhia erikoistilanteita. Jos Ilves puolestaan pystyy jatkamaan erinomaisella liikkeellään ja ylivoimallaan, saattaa ottelu olla ohi varsin nopeasti.

Vaikka nuorekas Ilves on kyennyt olemaan vauhdikas läpi syksyn, viikon kolmas puhde voi hyvinkin näkyä jaloissa. Tamperelaiset ovat urakoineet kaudella vain kaksi kolmen ottelun viikkoa, ja näistäkin on aikaa jo yli puolitoista kuukautta.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 16.11.2019

Puolustajat:
Aleksi Elorinne (viikko kerrallaan)
Lassi Thomson (viikko kerrallaan)

Ilves nollasi Tapparan – Suomi ja Dostál perjantai-illan tähdet
Valoisa marraskuu jatkui Vaasassa – Ilves seitsemän pelin voittoputkessa
UUTISET