1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Ilveksellä näytön paikka Hakametsässä

Ilveksellä näytön paikka Hakametsässä

Marko Herckman
Ilves TO 1.1. klo 02:00 Sport

Sarjataulukossa peräkkäisiltä paikoilta löytyvät Ilves ja Sport kohtaavat lauantaina Hakametsässä. Vaikean marraskuun pelanneella Ilveksellä on Sportia vastaan näytön paikka kotiluolassaan.

Kääntyykö kurssi Sportia vastaan?

Ilves on lauantain pelissä kovassa paikassa. Marraskuun ainoa voitto on tullut kuukauden ensimmäisenä päivänä Ässistä ja sen perässä on jo kuusi tappiota. Tällä viikolla Ilves pelasi tiistaina Turussa sarjakolmosen TPS:n vieraana. Tamperelaiset siirtyivät avauserässä tyylikkään ylivoimakuvion päätteeksi Juhani Tammisen maalilla johtoon, mutta TPS vei lopulta voiton 4-1-lukemin. Turun pelissä Ilves oli hyvin mukana, mutta nukahdukset puolustusalueella ja tehottomuus omissa paikoissa toivat lopulta tappion. Kolmannessa erässä tulleen TPS:n 3-1-maalin jälkeen Ilveksellä ei löytynyt enää keinoja avata rutinoitunutta turkulaispakkaa.

Vastustajat ovat läpi kauden päässeet tekemään liian helposti maaleja Ilvestä vastaan. Tupsukorvien verkko on heilunut jo 95 kertaa, joka tekee peliä kohden 3,65 päästettyä maalia. Näillä lukemilla pelejä on vaikea voittaa. Ongelmat piilevät koko viisikon pelaamisessa ja sitä Ilveksen harjoituksissa edelleen hierotaan huolella. Ongelmat puolustusalueen puolustuspelaamisessa heijastuvat suoraan myös hyökkäyspelaamiseen, johon Ilves pääsee liian harvoin organisoidusti ja tuoreella jalalla. Sportia vastaan Ilveksellä on jälleen uusi mahdollisuus saada harjoituksissa hierotut asiat näkymään taas peleissä.

Jos Ilvestä vastaan on tehty paljon maaleja, myös illan vastustajan Sportin verkko on heilunut aivan liikaa. Vaasalaisten maalivahdit ovat saaneet kaivaa kiekon selkänsä takaa Ilveksen jälkeen toiseksi eniten – 87 kertaa, joka tekee noin 3,5 päästettyä maalia peliä kohden. Tämän viikon ainoassa ottelussaan Sportin verkkoon meni viisi maalia, mutta joukkue onnistui silti kaatamaan Pelicansin hurlumhei-pelissä lukemin 7-5. Voitto lahtelaisista päätti Sportin kolmen pelin tappioputken. Sarjataulukosta kotkapaidat löytyvät paikalta 13 – yhden pykälän ja neljä sarjapistettä Ilveksen yläpuolelta.

Löytyykö uusia ratkaisjoita?

Juhani Tamminen teki Turussa Ilveksen ainoan maalin hienon ylivoimakuvion päätteeksi. Marraskuun alussa jatkosopimuksen Ilveksen kanssa solminut Tamminen, 28, on kulkenut mielenkiintoisen ja poikkeuksellisen tien Liigaan. 21 ottelua tällä kaudella Ilves-paidassa pelannut pehmeäkätinen sentteri on tehnyt toistaiseksi tehot 4+4. TPS-pelissä Ilveksen paitaan palasi nuori Joona Ikonen, 19. Nuorten maajoukkueessakin tällä kaudella maalinteossa onnistunut Ikonen teki liigauransa avausmaalin Ilveksen kauden avausvoitossa HIFK:ta vastaan syyskuussa. Lekissä Ikonen on tällä kaudella kerännyt kahdessatoista ottelussa tehot 6+3. Terävällä laukauksella varustettu hyväasenteinen nuorukainen janoaa loppukauden pelipaikkaa Ilveksessä. Tänään Ikonen pelaa Tapio Laakson ja Teemu Rautiaisen ketjussa.

Ilveksen vaarallisinta osastoa hyökkäyspäässä on tällä kaudella ollut kaksikko Eemeli Suomi ja Ville Meskanen. Kultakypärä Suomi on kerännyt kauden aikana 19 tehopistettä ja kärkkyy jo paikkaa koko sarjan kymmenen tehokkaimman pelaajan joukossa. Vasta 15 ottelua tällä kaudella pelannut Meskanen on kivunnut Ilveksen sisäisessä pistepörssissä jo kolmanneksi tehoilla 6+8. Maajoukkuetauolla Ilvekseen liittynyt puolustaja Mark Flood on ollut hyvä vahvistus tamperelaisille. KalPaa vastaan maalinteossa onnistunut Flood on pelannut keskimäärin 23 minuuttia ottelua kohden, joka on eniten koko Ilveksen joukkueesta. Hyvin liikkuva ja kiekkovarma kanadalainen on isossa osassa Ilveksen kokonaisvaltaisen puolustuspelaamisen parantamisessa.

Sport piti Lahden Pelicansin kanssa kunnon maalitalkoot tiistaina. Verkko heilui pelissä yhteensä 12 kertaa ja kotkapaidat tekivät maaleista seitsemän. Tehokkain Sport-peluri ottelussa oli peräti viisi (1+4) tehopistettä kerännyt Aleksi Ainali. Näillä tehopisteillä Nummelan Palloseuran kasvatti tuplasi ensimmäisen kokonaisen liigakauden pistemääränsä kymmeneen. Viimeisen niitin Pelicansin tyhjään verkkoon lyönyt Joel Kiviranta teki pelissä kypärätempun. Nuorten maailmanmestari vuodelta 2016 Antti Kalapudas säesti tehoilla 1+2.

Muutama viikko sitten Sportin riveihin liittynyt kanadalaishyökkääjä Andrew Kozek on onnistunut kolmessa pelissä tekemään kaksi maalia. Sportin puolustuksessa pelaa ainakin vielä Ilvestä vastaan TPS:stä lainattu Martin Berger. Vaasalaisilta sivussa ovat pelikiellossa oleva Sam Povorozniuk, sekä Oskari Manninen, Filip Riska ja Robin Salo. Rasmus Rinteen tilalle Sportin kakkosmaalivahdiksi siirtynyt Jonathan Iilahti on tänään ensimmäistä kertaa vaasalaisten kokoonpanossa. Ykkösvahti Mika Järvisen torjuntaprosentti on 88,40. Sportin kultakypärää kantaa jenkkihyökkääjä Michael Parks tehoin 10+8. 14 tehopistettä kerännyt Joni Tuulola on sarjan viidenneksi tehokkain puolustaja.

Jatkuuko tunteikkaat kohtaamiset?

Ilves on kohdannut Sportin tällä kaudella kahdesti Vaasassa. Ensimmäisessä kohtaamisessa syyskuussa Ilves nousi kahden maalin takaa 2-3-johtoon, mutta Sport nousi tasoihin ja vei voiton jatkoajalla. Lokakuun alussa Ilves pelasi yhden kauden tasapainoisimmista vieraspeleistään ja voitti kotkapaidat Juho Liuksialan ja Ville Meskasen maaleilla 0-2.

Ilves ja Sport ovat kiihkeät kiistakumppanit jo kauden 2011-12 karsintasarjasta lähtien. Tuolloin Ilves vei kovatunteisen ottelusarjan voitoin 4-1. Tuon otteluparin pelaajista jäällä nähdään tänään enää Sportin puolustaja Ari Gröndahl, mutta tunnetaso keskinäisissä otteluissa on usein noussut keskimääräistä runkosarjapeliä korkeammalle. Keskinäisissä peleissä Ilveksellä on 16 voittoa Sportin 11:sta vastaan.

Ilveksessä aikanaan pelaajauransa Liigassa aloittanut Sport-valmentaja Tomek Valtonen on saanut tehdä jo pitkään töitä Vaasassa. Sportilla on ollut usein kasassa valmentajansa näköinen tulisieluinen ja maalinedustoilla vahva joukkue. Tällä kaudella Sportin oman pään pelaaminen ei Ilveksen tavoin ole ollut riittävän hyvässä balanssissa. Viisikkopeliään etsinyt Ilves voisi päästä pelin ytimeen paremmin kiinni ottelun tunnetason noustessa korkeammaksi. Lauantaina Hakametsässä vieraileva Vaasan Sport voisi tarjota tähän tarkoitukseen oivan sytykkeen.

Eemeli Suomi: Iso näytön paikka meille

Ilves veti perjantaina hyvätempoisen noin tunnin pituisen jäätreenin Hakametsässä. Agendalla oli valmistautuminen lauantain tärkeään Sport-peliin. Ilveksen kultakypärä Eemeli Suomi oli harjoitusten jälkeen odottavalla mielellä.

– Hyvä fiilis jäi treeneistä. Hyvätempoiset treenit ja varmasti hyvä valmistautuminen huomista peliä ajatellen, ”Supi” tuumasi jäältä päästyään.

Ilves ja Sport ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti Vaasassa. Lauantaina joukkueet iskevät yhteen Hakametsässä. Suomi odottaa ottelua innolla.

– Sport on meille tuttu vastustaja ja tiedetään kyllä hyvin miten he pelaavat – me lähdetään sitten vastaamaan siihen. Lauantai ja kotipeli – se on iso näytön paikka meille, hyökkääjä painottaa.

Ilveksellä on alla vaikea marraskuu ja tappioita on nyt kuusi putkeen. Tuoko tämä paineita joukkueelle?

– Totta kai tämä on tulosurheilua ja se tulos ratkaisee. Meidän pitää vaan ruveta voittamaan ja jos ei voiteta, niin tietysti se tuo paineita. Mutta ihan täysi luotto minulla on tähän joukkueeseen ja uskon vahvasti, että huomenna saadaan kelkka kääntymään, Eemeli uskoo.

Viime peleissä Ilveksellä on ollut mahdollisuudet voittoon, mutta oma pää on vuotanut liikaa ja hyökkäyspäässä on tuskailtu tehojen kanssa. Jääkiekko ei kuitenkaan aina ole niin yksinkertaista mitä tilastot kertovat.

– Siinähän ne ongelmat ovat yksinkertaisuudessaan, mutta jääkiekossa on paljon asioita, jotka eivät katsomoon välttämättä niin hyvin näy. Mutta ilman muuta puolustuspelaamista pitää tiivistää ja tehoja saada lisää, että saadaan kurssi käännettyä.

Eemeli Suomi on ollut alkukaudesta Ilveksen tasaisin ja paras pelaaja. Minkälainen Ilves-lauma lauantaina nähdään Hakametsässä?

– Oikein nälkäinen ja näytönhaluinen. Meillä on vielä paljon näytettävää ja huomenna on hyvä aloittaa, Suomi toteaa perjantain harjoitusten tauottua.

Ilves mukana Black Fridayssa Pe 24.11.
Maalikarkelot Hakametsässä – Ilves taisteli kotivoiton
UUTISET