1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilves nujersi KalPan Hakametsässä – Eetu Mäkiniemelle ensimmäinen nollapeli Liigassa

Mikko Alahäivälä

Sarjajohtaja Ilves palasi voittokantaan, kun KalPa kaatui lauantai-iltana Hakametsässä maalein 2-0. Ottelun voittomaalin iski avauserän alussa Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi ja loppulukemat viimeisteli tyhjiin Joona Koppanen. Liigauransa ensimmäisen nollapelin torjuneelle Eetu Mäkiniemelle kirjattiin 24 torjuntaa.

Suomi osuu ylivoimalla

KalPa sai ottelun ensimmäisen ylivoimamahdollisuuden ajassa 4.17, kun Ilveksen Barrett Hayton lähti istumaan korkeasta mailasta vihellettyä jäähyä. Puntit kuitenkin tasoittuivat jo kahden sekunnin päästä KalPan Eetu Luostarisen estämisjäähyn myötä. Viisi sekuntia myöhemmin oli Balázs Sebokin vuoro siirtyä rangaistusaition puolelle kampituksesta, joten seitsemän sekuntia aiemmin alivoimalle joutunut Ilves olikin yhtäkkiä ylivoimalla.

Ilves hyödynsi tilaisuutensa ja iski komean maalin, kun kiekko liikkui nopeasti pelaajalta toiselle ja lopulta kapteeni Eemeli Suomi iski maalin edestä toisella yrittämällään ottelun avausosuman. Ajassa 5.10 syntyneeseen 1-0-maaliin syöttöpisteet merkittiin Ville Meskaselle ja Arttu Ruotsalaiselle.

Seitsemännellä minuutilla KalPan Otto Leskisellä oli edessään tyhjä maali, mutta hyökkäyksen kärjessä ensimmäisenä reboundiin kirmannut puolustaja ei onnistunut iskemään pomppivaa kiekkoa sisään maalin kulmalta. Toisessa päädyssä Joona Koppanen tarjosi Roby Järventielle tekopaikan maalin eteen, mutta KalPa-vahti Samu Perhonen veti tällä kertaa pidemmän korren. Hetkeä myöhemmin Ilves oli sentin päässä siirtyä kahden maalin johtoon, mutta 2-1-ylivoimahyökkäyksessä suoraan Eemeli Suomen lättysyötöstä lähtenyt Arttu Ruotsalaisen laukaus kilahti ylärimaan.

15. minuutilla KalPan Aleksi Klemetti sai kahdesti mahdollisuuden iskeä lukemat tasoihin, mutta ensin tiukka laukaus painui hieman ohi maalin ja jälkimmäisessä tilanteessa Ilves-puolustus ehti häiritsemään Eetu Mäkiniemen kanssa nokikkain karannutta hyökkääjää.

Avauserä ei enää toista osumaa tarjonnut, joten erätauolle mentiin Ilveksen 1-0-johdossa. Eetu Mäkiniemi torjui erässä yhdeksän laukausta ja Samu Perhonen neljä.

Maalit tiukassa

Toisen erän alussa Eetu Mäkiniemi venyi hienoon räpylätorjuntaan, kun Balázs Sebok pääsi yrittämään avopaikalta reboundista. Kolmannella minuutilla Ilves karkasi ylivoimahyökkäykseen peräti kahdella nollaa vastaan, mutta suoraan laukaukseen päätynyt Teemu Lepaus ei onnistunut viimeistelyssään.

Ajassa 23.34 Aleksi Elorinne lähti jäähylle kampituksesta ja KalPa sai toisen ylivoimamahdollisuutensa. Kuopiolaiset eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään pakkopeliään, joten ottelu jatkui kotijoukkueen johdossa.

Tasaisen toisen erän edetessä huippupaikat olivat kortilla ja suuri osa maalivahteja työllistäneistä laukauksista lähti varsin kaukaa. Erän 16. minuutilla KalPan ykkösketjun keskushyökkääjä Eetu Luostarinen poimi kiekon Ilveksen maalin takana ja nousi maalin kulmalle vetopaikkaan, mutta Eetu Mäkiniemen torjunta piti lukemat edelleen 1-0:ssa.

Reilut kolme minuuttia ennen erän loppua KalPa sai järjestettyä Ilveksen päätyyn pitkän pyörityksen. Venyneen vaihdon väsyttämät tupsukorvat pitivät kuitenkin vieraansa poissa parhaalta maalintekosektorilta, ja lopulta paine saatiin purettua.

Erän viimeisillä sekunneilla nähtiin vielä tekopaikat molemmissa päädyissä. KalPan yrityksen nollasi oikea-aikaisella heittäytymisellään puolustaja Tuomas Salmela, ja hetkeä myöhemmin Samu Perhonen esti torjunnallaan läpiajoon karanneen Ilves-hyökkääjä Matias Maccellin aikeet.

Maalittomassa toisessa erässä Ilveksen Eetu Mäkiniemelle kirjattiin kymmenen torjuntaa ja KalPan Samu Perhoselle kuusi.

Ratkaisu viimeisellä minuutilla

Kolmannen erän kuudennella minuutilla Barrett Haytonilla oli hyvä paikka iskeä ensimmäinen osumansa Ilveksen paidassa, mutta KalPan keskeneräisen vaihdon myötä paljon tilaa saaneen keskushyökkääjälupauksen kova rannelaukaus suuntautui päin Samu Perhosta. Toisessa päädyssä Eetu Mäkiniemi puolestaan torjui puolustaja Otti Leskisen kovan kudin.

Ajassa 47.57 Ilveksen Miro Nallille tuomittiin jäähy kiinnipitämisestä ja KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen käytti samalla kuopiolaisten aikalisän. Jäähyn aikana ensimmäinen tekopaikka avautui kuitenkin Ilvekselle, kun Eemeli Suomi ja Joona Koppanen käänsivät pelin kuopiolaisten päätyyn, mutta Perhonen torjui Koppasen lähietäisyydeltä lähteneen rystyvedon. KalPan saatua pelin hyökkäysalueelleen teki Ilveksen Eetu Mäkiniemi myös hyvän torjunnan, kun kultakypärä Miikka Pitkänen pääsi tykittämään maskin takaa.

Ilveksen selvitettyä tämänkin alivoiman mentiin kolmannen erän jälkimmäiselle puoliskolle tulostaulun näyttäessä sitkeästi lukemia 1-0. Kuopiolaisten vaihtovirheen myötä ajassa 53.05 Ilves pääsi puolestaan toista kertaa ylivoimalle. Pakkopeliä jauhettiin Barrett Haytonin, Juuso Välimäen ja Matias Maccellin johdolla, mutta ottelun toista osumaa ei vieläkään nähty.

Ajassa 58.11 KalPa otti Samu Perhosen pois maalilta ja lähti hakemaan tasoitusta kuudelle kenttäpelaajalla. Ratkaisu kävi lähellä, kun puolustaja Tuomas Salmelan purku oli lipua tyhjään maaliin, mutta kiekko kilahti ulkotolppaan. Seuraavassa vaihdossa ottelu lopulta sai sinettinsä, kun Joona Koppanen spurttasi irtokiekkoon ja laukoi hyökkäyssiniviivan jälkeen tyhjään maaliin. Ajassa 59.42 syntyneeseen 2-0-maaliin syöttöpisteet merkittiin Juuso Välimäelle ja Arttu Ruotsalaiselle.

Seuraavat ottelut

Ilves pelaa ensi viikolla kolme ottelua. Tiistaina on vuorossa vieraspeli Oulussa Kärppiä vastaan, ja perjantai-iltana Hakametsässä iskevät yhteen Ilves ja HIFK. Lauantaina viikon viimeiseen otteluun Ilves matkustaa Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi.