1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilves palasi voitolla pitkittyneeltä joulutauolta

Ilves palasi voitolla pitkittyneeltä joulutauolta

Vesa Suonsyrjä

Ilves palasi tänään pitkittyneeltä joulutauolta voittamalla vieraskentällä TPS:n 3-5. Illan hahmo oli Gordie Howe Hat Trickin kasannut Nick Baptiste (kuvassa) , joka iski tehot 2+1 ja lähti suihkuun loppuhetkien nujakassa. Ilveksen muista maaleista vastasivat Simon Johansson, Jarkko Parikka ja Matias Mäntykivi.

Ilves vie avauserän Simon Johanssonin ylivoimamaalilla

Yhdentoista päivän mittaiseksi venynyt ottelutauko päättyi Ilveksen osalta kun kiekko putosi jäähän tyhjällä Gatorade Centerillä. Avausvaihdossa TPS sai luotua hyvät paikat, mutta Marek Langhamer aloitti vahvasti Ilveksen maalilla. Ajassa 1.12 Ilves joutui vajaamiehiseksi Aleksi Elorinteen rikottua Filip Sandbergia poikittaisella mailalla.

Ilveksen aktiivinen alivoima johti TPS:n syöttövirheisiin, joiden jälkeen Ilves piti kiekkoa hyökkäyspäässä, jossa Ville Lajunen rikkoi Joona Ikosta ajassa 2.01 ja peliä jatkettiin tasavajaalla. Ilvekselle jäi vajaat viisikymmentä sekuntia ylivoimaa, jonka aikana Ilves ei saanut aikaiseksi mitään mainittavaa.

Ilves pääsi ensimmäistä kertaa täydelle ylivoimalle, kun TPS sortui vaihtovirheeseen ajassa 7.15. Kiekko pyöri hyvin ja erinomaisessa vireessä viime ajat pelannut Simon Johansson laukoi kiekon suoraan syötöstä yläkulmaan. 0-1 johtomaali syntyi ajassa 8.21 ja siihen syöttöpisteet saivat Nick Baptiste ja Panu Mieho.

Antti Saarela loi vahvalla luistelulla itselleen maalipaikan hetkeä myöhemmin, mutta Eetu Anttila sai torjuttua Saarelan yrityksen. Erän puolivälin paikkeilla kotijoukkue TPS hallitsi kiekkoa, mutta Ilves painoi hyökkäykset hyvin kulmauksiin.

Ilves oli vaarallisempi läpi avauserän ja Miro Nallin hyvä nousu vapautti Eetu Päkkilän hyvään paikkaan, mutta pienestä kulmasta kiekko napsahti ulkotolppaan. Tasaisessa avauserässä molemmat maalivahdit torjuivat seitsemän kertaa.

Ilves hallitsee toista erää – maalit kuitenkin tasataan

Toisen erän avausminuutilla Balazs Sebokille aukesi upea paikka, mutta tämä päätyi vielä syöttämään ja tilanne kuivui kokoon. Seuraavassa vaihdossa Nick Baptiste jyräsi itsensä kovalla luistelulla maalipaikkaan, mutta Eetu Anttila torjui. Toisessa päädyssä Dominik Masin esti vaarallisen hyökkäyksen oikea-aikaisella heittäytymisellään.

Ilves oli erän alkupuolella hyvässä iskussa ja se palkittiin upealla maalilla. Jarkko Parikka pysäytti kiekon viivassa ja käytti kiekkoa Sebokilla, joka palautti taidokkaasti kiekon Parikalle, joka sai laittaa kiekon käytännössä tyhjiin. Ajassa 23.54 syntynyt 0-2 osuma oli Parikan kauden yhdeksäs ja siihen sai syöttöpisteen Sebokin lisäksi Joonas Oden.

TPS pääsi Ilveksen maalin jälkeen koittamaan muutamaan kertaan Langhamerin virettä ilman tulosta. Ilves hallitsi ottelun kulkua, mutta kummassakaan päädyssä ei varsinaisia maalipaikkoja syntynyt. Ilves vei peliä yhä selvemmin erän edetessä ja sai TPS:n pitkiin painejaksoihin. Kesken Ilveksen painostuksen Johan Ivarssonille avautui loistava paikka kaventaa, mutta Langhamer venyi upeaan torjuntaan, kuten myös hetkeä myöhemmin Mitch Hultsin ujutukseen.

Erän loppupuolella TPS sai uutta virtaa ja vei ottelua useamman minuutin. Tästä palkinnoksi kotijoukkue sai myös avausmaalinsa, joka syntyi Ilveksen kannalta harmittavasti Markus Nurmen hyökätessä selvästi alimiehisessä hyökkäyksessä, mutta kun kukaan ei oikein ottanut Nurmea sai tämä käännyttyä maalintaustalta maalinedustalle ja nostetua kiekon ohi Langhamerin ajassa 37.20.

Erän viimeisillä sekunneilla Les Lancaster pääsi läpiajoon hyvällä liikkeellä, mutta Markus Nurmi sai häirittyä huidonnallaan Lancasteria. Anttilan patjoista kiekko tuli Joona Ikoselle, jonka huippupaikan Anttila selvitti. Tilanteessa varmasti moni odotti rangaistuslaukausta, mutta tuomaristo antoi ajassa 39.53 Nurmelle kaksiminuuttisen.

Ilves karkaa voittoon päätöserässä

Kolmas erä alkoi Ilveksen ylivoimalla, joka jäi kuitenkin vaisuksi Anttilan selvitessä yhdellä torjunnalla. Hyvällä jalalla tänään esiintynyt Nick Baptiste irtosi jälleen TPS-puolustukselta ja Ilvekselle tuomittiin rangaisuslaukaus, jonka Baptiste laukoi itse maaliin ajassa 44.49. 1-3 osumassa Baptiste tuli hitaalla vauhdilla kohti Anttilaa ja laukoi terävän laukauksen tämän patjan ylitse.

TPS tuli vajaata kahta minuuttia myöhemmin jälleen maalin päähän, kun Roni Allenin viivalaukauksen paluukiekko jäi peliin ja Markus Nurmi iski ajassa 46.10 illan toisellaan lukemiksi 2-3 nostamalla kiekon maaliin Langhamerin maalin edustalta.

Juuso Pulli lähti väkevään nousuun erän puolivälin paikkeilla ja Tyler Steenbergen kaatoi tämän poikittaisella mailalla ajassa 49.05. Kotijoukkueen ongelmat kasuatuivat kun Eetu Liukas huitoi joukkueensa kahden miehen alivoimalle ajassa 49.43. TPS onnistui kertaalleen purkamaan, mutta Ilves iski suoralla hyökkäyksellä lukemiksi 2-4. Les Lancaster nousi upealla luistelulla ja pelasi kiekon maalinedustalla Matias Mäntykivelle, jolla oli helppo työ iskeä kiekko ohi Anttilan.

Ilves ratkaisi ottelun käytännössä näihin rangaistuksiin, kun Ilves teki toisen upean ylivoimamaalin. Illan hahmo Nick Baptiste sai laittaa kiekon käytännössä tyhjiin, kun Panu Mieho ja Balasz Sebok kiekottelivat TPS-puolustuksen solmuun. Ajassa 51.25 syntynyt 2-5 maali oli Ilveksen illan kolmas ylivoimaosuma.

TPS pääsi ylivoimalle ajassa 54.33 kun Joonas Oden sai kaksiminuuttisen. Alivoiman vaarallisin tilanne oli kun Miro Nallin purkukiekko napsahti Balasz Sebokin kypärään. Sebok kuitenkin selvisi tilanteesta säikähdyksellä. TPS pääsi toistamiseen perättäin ylivoimalle, kun Antti Saarelan katsottiin syyllistyneen päähän kohdistuneeseen taklaukseen ajassa 56.56. Tällä kerralla Jonne Tammela oli lähellä onnistumista laukomalla kiekon sisätolppaan, mutta Ilves selvitti tämänkin rangaistuksen.

Ottelun lopussa kuumana käynyt Samuli Vainionpää haki selvässä tilanteessa ylikovaa taklausta Simon Johanssoniin ja Nick Baptiste lähti muistuttamaan tätä sillä seurauksella, että molemmat saivat muutaman sekunnin nujakoinnista pelirangaistukset ja Baptiste lisäksi kaksiminuuttisen.

Kaksi sekuntia ennen päätöstä Jonne Tammela iski loppulukemat 3-5. Näin Ilves otti kolmannen perättäisen voittonsa.

Jakub Kos included in the Czech team for the 2022 IIHF World Junior Championship
Nyssen kyytiin jääkiekko-ottelulipulla myös kevätkaudella
UUTISET