Marko Herckman

Ilveksen ja Ässien neljännesfinaalisarja jatkui keskiviikkona Nokia Arenassa. Kotijoukkueen avauserän hyökkäyspeli löi Ässät tainnoksiin ja lopulta Ilves repi, raastoi ja runnoi 4-1-voiton. Ilves johtaa perjantaina Porissa jatkuvaa sarjaa nyt voitoin 2-1.

Ilves laittaa pystyyn hyökkäysmyrskyn

Ilves sai heti pelin alkuun mainion paikan siirtyä johtoon, kun Ässät otti kaksi peräkkäistä jäähyä. Ylivoimaansa uusia variaatioita tuonut Ilves onnistui Ässien toisen rangaistuksen aikana, kun Eemeli Suomen upea syöttö tavoitti Joona Ikosen. Ikosen one timer painui verkkoon ajassa 4.52. Seuraavaksi jäähylle lähti Ilveksen Dominik Masin. Ässien ylivoiman aikana Ilveksessä liigauransa käynnistänyt Nikolas Matinpalo kilautti tolppaan.

Sitten alkoikin näytös, jossa Ässille oli tarjolla lähinnä sivustaseuraajan rooli. Ilves rummutti pitkää hyökkäystä toisensa perään, eikä porilaisilla tuntunut olevan keinoja päästä laisinkaan käsiksi kiekkoon. Hyökkäysalueen invaasio tuotti myös tulosta. Matias Mäntykivi keräsi jo illan toisen syöttöpisteensä kun Jyrki Jokipakka räväytti kiekon ranteella ylänurkkaan ajassa 16.43. Reilu minuutti myöhemmin oli toisen puolustajan vuoro, kun Filip Westerlund laittoi kiekon verkkoon Tommi Tikan ja Jokipakan esityöstä.

Avauserän jälkeen Ilves oli paaluttanut taululle lukemat 3-0.

Liiguran ensimmäinen playoffs-maali maistui Jyrki Jokipakalle. Kokenut Ilves-kasvatti keräsi avauserässä tehot 1+1. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Ässätkin saapuu peliin

Ässät on osoittanut kevään aikana olevansa sitkeä joukkue ja sitä se näytti taas toisessa erässä. Porilaiset toipuivat ensimmäisen erän jyräyksestä ja oli toisessa erässä hallitsevampi joukkue. Patapaidat pääsivät kahteen kertaan ylivoimalle ja jälkimmäinen tuotti tulosta, kun Jesse Joensuun ohjaus kimposi Tuomas Salmelan jalasta maaliin.

Marek Langhamer sai toisessa erässä töitä yhdeksän torjunnan verran. Mukaan mahtui muutama mainio pelastus. Ässä-valmennus herätteli toiseen erään omiaan vaihtamalla Niklas Rubinin tilalle maaliin Rasmus Korhosen. Ilves-kasvatti Korhonen sai ensimmäiseen playoffs-peliinsä pehmeän lähdön, sillä Ilves hätyytteli nuorta veskaria vain neljän torjunnan verran.

Ilveksen maalivahtivalmentajan Markus Korhosen Rasmus-poika luisteli Ässien maalille toiseen erään. Pikku-Karhu pelasi hyvän pelin kovassa paikassa. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Iksa niittaa ratkaisun

Kolmannessa erässä Ilves puolusti ja pelasi tasapainoisesti. Kotijoukkue ei lähtenyt enää niin paljon mukaan Ässien ämpyilyyn, vaan repi, raastoi ja runnoi vain tarpeelliset. Ilveksen liukas liike tuotti jälleen Ässille vaikeuksia ja porilaiset joutuivat usein roikkumaan. Tuomariston pilli pysyi pitkään pois huulilta, mutta lopulta Balazs Sebökin paidassa roikkuminen laittoi Ian McCoshenin rangaistusaitioon.

Les Lancaster oli istunut penkillä koko toisen ja kolmannen erän, mutta ylivoimassa jenkkipakki pääsi taas kaukaloon. Lancaster kiitti luottamuksesta ja antoi mainion syötön Joona Ikoselle, joka sivalsi illan toisellaan lukemiksi 4-1. Ilves selvitti lopussa vielä yhden alivoiman ja piti muutenkin ovet säpissä, eikä lisäosumia enää nähty.

Ottelun ratkaisut:

Ilves laittoi ensimmäisessä erässä hyrskyn myrskyn. Ässät pääsi toisessa erässä peliin mukaan ja Ilves lähti vähän turhaankin mukaan pienimuotoisiin painikilpailuihin. Kolmanteen erään tuli kypsä ja järkevä Ilves, joka sivalsi ratkaisun erinomaisesti toimineella ylivoimallaan.

Ilveksen parhaat:

Matias Mäntykivi keräsi tehot 0+3. Ässät haki jatkuvasti Ilves-kapteeni Eemeli Suomea painikilpailuihin, joista kippari selvisi keskimäärin ainakin pistevoittajana. Siinä sivussa Suomi oli jatkuvasti vaarallinen hyökkäyspäässä. Ilveksen nelosketju Eetu Päkkilä-Jarno Koskiranta-Santeri Virtanen painoi etenkin avauserässä hyvää duunia pitkissä hyökkäyksissä. Joona Ikonen teki kaksi tärkeää maalia. Dominik Masin oli jälleen puolustuksen peliaikakuningas. Marek Langhamer torjui tutun varmasti.

Kaksinkamppailuita riitti läpi ottelun. Jani Nyman pääsi pitkästä aikaa kaukaloon ja toi jälleen yhden uuden elementin Ilveksen hyökkäyspelaamiseen. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com