2. Uutinen
  3. Ilves sijoittui Aamulehti Tampere Cupin kolmanneksi 5-4-voitolla JYPistä

Ilves sijoittui Aamulehti Tampere Cupin kolmanneksi 5-4-voitolla JYPistä

Milla Mettiäinen

Ilves lähti pronssikamppailuun JYPiä vastaan hieman eilisestä Tapparan kohtaamisesta uudistuneella kokoonpanolla. Alku oli hankala, mutta tupsukorvat onnistuivat lopulta kampeamaan 0-3-tappioasemasta 5-4-voittoon.

Ensimmäinen erä päästä päähän suhaamista

Ottelun ensiminuuteilla JYP pääsi vyörymään Ilveksen puolustusalueelle voimakkaasti. Ilves-puolustajat pitivät pintansa ja saivat jyväskyläläisten laukaukset pidettyä tarpeeksi etäällä Jakub Malekin vartioimasta maalista. Parhaalle tekopaikalle pääsi Jerry Turkulainen, joka sai syötön liki tyhjään paikkaan maalin eteen. Miro Nalli pelasti tilanteen nappaamalla kiekon vastustajan jaloista haltuunsa. Nousu kohti hyökkäysaluetta, ja ottelu painopiste keikahti. Pelin suunta muuttui hyökkäysvoittoisemmaksi Ilveksen kannalta.

JYP oli päästä hyökkäämään kahdella yhtä vastaan, mutta Otto Latvala katkaisi aihion katkaisemalla poikittaissyötön, josta nopea syöttö ylöspäin löysi Joona Ikosen. Ikonen oli lähellä päästä nokikkain JYP-vahti Niko Parkkisen kanssa, mutta tilanne tyrehtyi maalin eteen.

Omassa päässä Plattin viivalaukauksen Jakub Malek onnistui torjumaan, mutta kiekko jäi pomppimaan epäonnekkaasti maalin edustalle. Reid Gardiner ehti paikalle ensimmäisenä lakaisten kiekon Ilves-maaliin, vieden samalla jyväskyläläiset 0-1-johtoon.

Sebok-Aho-Mäntykivi-kolmikko pääsi hyökkäysalueelle laajana rintamana, ja tilanteessa oli jo maalipaikan aineksia. Poikkisyöttö löysi maalin edestä Sebokille, mutta tämä sutaisi ohi.

Erän puolivälissä kiekko löysi paikkansa muikkuverkoista lukuisia kertoja puolin ja toisin, mutta lopulta Ilves sai pelin hallintaa jälleen itselleen. Jani Nymanin oivaltava pikkusyöttö löysi omalla siniviivalla Korhosen, ja Korhosella oli vapaa keskikaista nousta vetopaikalle. Tilannetta seurasi Joonas Odenin aiemmalla kaudella jo liki klassikoksi muodostunut nousu oikeasta laidasta maalille. Miro Nalli pääsi seuraavaksi testaamaan rannettaan vasemmalta laidalta viivan yltä, ja sen jälkeen lähimmäksi maalipaikkaa pääsi Otto Latvala terävällä laukauksella maalin vasempaa alanurkkaa kohti. JYP-vahti sai vain vaivoin suojeltua maalia patjansa kärjellä. Aku Rädylle aukesi vielä yllätyksellinen mahdollisuus haastaa Parkkista maalin edessä.

Ilveksen hyökkäyspaine tyrehtyi, ja jyväskyläläiset pääsivätkin kolisuttelemaan tolppia Ilves-päätyyn lukuisien vaarallisten hyökkäysviritelmiensä aikana. Nähtiin muun muassa läpiajoa, tyhjää maalia jonka ympärillä oli vain jyväskyläläispelaajia, sekä näppäriä syöttökuvioita.

Erä päättyi JYPin 0–1-johdossa. Ilves laukoi erässä 15 kertaa, kun vastustaja liki tuplamäärän, 28 kertaa.

Kuva: Anssi Takala

Maalirikas toinen erä

Toinen erä käynnistyi samoissa merkeissä kuin ensimmäinen.
Alle puolentoista minuutin pelin jälkeen Jerry Turkulainen sai lyhyen jättösyötön taaksepäin oikeasta sektorista, ja millintarkka laukaus suhahti ylänurkkaan. JYP siirtyi 0-2-johtoon.

Seuraavaa maalia ei tarvinnut odottaa edes minuuttia, kun reboundkiekko löytyi Mikko Petmanin lavasta. Petman sipaisi lätkän maalin perukoille. Jyväskyläläiset siirtyivät jo 0-3-johtoasemaan.

Alle puoli minuuttia kului ja toisessa päässä nähtiin peilikuva edellisestä maalista. Matias Mäntykiven vedon rebound löysi Balazs Sebokin lapaan, joka iski kiekon maaliin, kaventaen tilanteen lukemiin 1-3.

Samu Bau oli ensimmäinen, joka sai tuomarin käden pystyyn ottelun aikana tarjoiltuaan korkeaa mailaa hyökkäyspäässä. Tästä seurauksena kaksiminuuttinen alivoima Ilvekselle. Reilu minuutin alivoiman jälkeen JYPin Puustinen rokotti Ilvestä jälleen, kun tämä sai Jerry Turkulaiselta makoisan poikittaissyötön parhaaseen maalintekosektoriin, josta laukaus löysi tiensä ohi Malekin neljättä kertaa.

Piakkoin myös jyväskyläläiset päätyivät alivoimalle, kun Niko Seppälä koukkasi Joonas Odenia maalin takana. Ilveksen ylivoima kului syöttelyn merkeissä, mutta viimeinen puoliminuuttinen oli vauhdikkaampaa ryminää. Maalia ei ylivoiman aikana nähty, mutta pian ylivoiman päätyttyä Jani Nyman pääsi irtokiekkoon maalin edessä. Nymanin veto upposi maalin oikeaan laitaan, ja tilanne kaventui 2-4-lukemiin.

Ilves jatkoi kiriään, ja 3-4-kavennus syntyi Santeri Airolan lavasta, kun rannelaukaus keskeltä hyökkäysaluetta päätyi maalin oikeaan ylänurkkaan.

Aiemman tilanteen jälkipuinnista Tommi Tikka sai kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta. Jyväskyläläiset eivät merkittävää etua ylivoimastaan saaneet. Erä päättyi 3-4-lukemissa.

Santeri Airola teki 3-4-kavennuksen. Kuva: Anssi Takala

Kolmas erä sinetöi turnauksen kolmossijan

Kolmannessa erässä Ilves lähti terävällä jalalla haastamaan JYPiä ja hyökkäyspäässä oli tohinaa toden teolla. Ilves onnistuikin tasoittamaan kamppailun ajassa 43:03, kun Les Lancaster antoi loistopassin poikittain vauhtiin ylös maalin kulmalle Balazs Sebokille, joka upotti päivän toisen osumansa ohi jyväskyläläisvahdin.

Erän ensimmäinen puolikas kului pitkälti Ilveksen hyökätessä. Kevin Czuczman osoitti mainioita otteita puolustussiniviivalla, eikä vaaratilanteita omassa päässä juurikaan ehtinyt rakentua.

Christoffer Braden tarjosi Ilvekselle oivan neljän minuutin ylivoimaharjoituksen otettuaan kaksiminuuttisen huitomisesta ja lisäksi pienen käytösrangaistuksen. Joitakin sykettä nostattavia tilanteita neliminuuttisen aikana nähtiin, mutta johtomaali antoi odottaa itseään. Kauaa ei kuitenkaan tarvinnut odottaa, sillä Otto Latvalan oman laukauksen rebound löysi tiensä JYP-pelaajan kautta takaisin Latvalalle, ja lopulta kiekko oli maalissa. Ilves siirtyi ottelussa 5-4-johtoon.

Viimeisellä minuutilla JYP tavoitteli tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla. Vastustaja otti myös aikalisän, mutta Ilves piti pintansa ja voitti ottelun lukemin 5-4. Aamulehti Tampere Cupin sijoitus oli kolmas.