2. Uutinen
  3. Kiekkokausi käynnistyi paikallisottelulla – Ilves Aamulehti Tampere Cupin pronssiotteluun

Henri Honkala

Kesälaitumelta irti päässyt Ilves kohtasi Aamulehti Tampere Cupin ottelussa Nokia Arenalla hienon päälle 5000-päisen yleisön edessä paikallisvastustaja Tapparan. Ottelussa Tappara onnistui karkaamaan avauserässä parin maalin johtoon, eikä se enää luopunut johtoasemastaan.

Avauserä tarjoaa yleisölle viihdettä ja neljä maalia

Heti ensimmäisillä minuuteilla Ilves onnistuu luomaan jo hyvän hyökkäyksen ja tekopaikan, kun Miro Nalli löytää toisesta aallosta mukaan tulleen Kevin Czuczmanin. Czuczmanin laukaus kuitenkin kilpistyy Heljankoon. Koko ottelun alku mentiin paikallispelin luonteeseen kuuluvasti kovaa, ja pari kovaa taklausta sytytti paikalle saapunutta Ilveksen kannattajaryhmää ja yleisöä entisestään. Ottelun ensimmäinen erikoistilanne tuli kuitenkin Tapparan hyväksi, kun Ilves sai joukkuerangaistuksen – liian monta pelaajaa jäällä. Vain puoli minuuttia tästä ja Ilves pääsi harjoittelemaan kahden miehen alivoimalla pelaamista.

Langhamerin johdolla Ilves saa jo neljännen kenttäpelaajan jäälle, mutta Tappara onnistuu lopulla kiepauttamaan kiekon maaliin ja siirtyy ottelussa johtoon ajassa 5:31. Johto tuplaantuu vain minuutin kuluttua tästä. Ilveksen aktiivinen pelaaminen hyökkäyssuuntaan avaa tilaa vastahyökkäykselle ja terävä kuti takakulmaan vie Tapparan kahden maalin johtoon.

Ilvekselläkin on omat paikkansa. Petri Kontiolan ajo maalille ei aivan pääty täysosumaan. Hetken päästä Santeri Airolalle avautuu hyvä tontti laukaisuun – Heljanko torjuu. Lopulta kauden ensimmäinen Ilves-osuma näkee päivänvalonsa Les Lancasterin lavasta. Ilveksen viisikolta hyvä karvaus hyökkäys-siniviivalla, ja kiekko pelataan keskustaan Lancasterille, joka naulaa pelivälineen verkon perukoille. Syöttöpisteet Balazs Sebokille ja Joona Korhoselle. Kavennuksen jälkeen saadaan loistava tilaisuus lyödä ylivoimalla peli jo tasoihin. Ensimmäinen ylivoimamahdollisuus ei tuota tulosta, mutta uusi mahdollisuus tulee heti perään toisen ylivoiman muodossa. Tommi Tikka kilauttaa ylärimaan, eikä tämän lähemmäksi tasoitusta päästä. Toisessa päässä sen sijaan helähtää, kun Waltteri Merelä vie kiekon väkisin alivoimalla Ilves-päätyyn ja lopulta myös maaliin.

Ajassa 16:22 syntynyt alivoimamaali jäi ensimmäisen erän viimeiseksi tilastomerkinnäksi. Jyrki Jokipakka kolisutteli vielä rautoja aivan erän lopulla, mutta erätauolle siirryttiin kotijoukkueena otteluun merkityn Tapparan johtoasemasta 3-1.

Les Lancaster iski Ilveksen tämän kiekkokauden ensimmäisen täysosuman.

Toinen erä maaliton

Ilves joutui toisen erän alkuun taistelemaan illan kolmannen alivoimansa pois. Joukkue selvittikin erikoistilanteen kunnialla, kiitos Langhamerin upean torjunnan Ojamäen poikkisyötöstä lähteneeseen laukaukseen.

Toisen erän ehdottomasti paras paikka syntyi Tapparalle, kun erää oli jäljellä seitsemisen minuuttia. Tyler Kelleherille löydettiin tyhjää tilaa ja hän sai poikittaissyötön 2-1 -hyökkäyksestä, mutta Langhamer venytti räpylänsä väliin ja esti Tapparaa karkaamasta jo kolmen maalin johtoon.

Ilves sai vielä toisen erän lopulla pidemmän pyörityksen ja kulmamyllyn aikaiseksi. Parhaimpaan maalintekosektoriin ja -tilanteeseen pyöritystä ei saatu konkretisoitua, ja näin ollen toinen erä oli maaliton. Avauserään verrattuna intensiteetti pelissä tipahti napsun verran. Kummallakin joukkueella oli omat hetkensä, vaikkakin Ilves-maalilla Langhamer oli virkaveljeään työllistetympi kahdeksalla torjunnalla.

”Ottelun yleisömäärä tänään: 5168 katsojaa.”

Aku Räty onnistuu kaventamaan

Kolmas erä jatkui hyvällä Ilves-ilmeellä. Muutaman kulmapelin jälkeen kiekko päästiin kierrättämään viivaan ja vetopaikoille. Täysosumaa ei syntynyt, mutta ylivoimalle Ilves pääsi. Ylivoima haki kuitenkin kauden ensimmäisessä ottelussa vielä parhaita uomiaan, eikä johtoa saatu puolitettua. Jori Lehterä pääsi irtautumaan keskustasta tekopaikkaan Ilveksen ylivoiman jälkeen, ja häntä jouduttiin estämään laittomin keinoin. Tappara vuorostaan ylivoimalle – ilman tulosta.

Kavennus tulee ajassa 54:32. Eetu Päkkilä karvaa päädyssä kiekon itselleen, ja kääntää sen keskustaan Aku Rädylle, joka esittelee hallitulla rystynostolla itsensä uudelle kotiyleisölleen. Heti kavennuksen perään ottelussa hyvällä jalalla esiintynyt Joonas Oden ajaa tekopaikkaan, mutta tasoitus jää vielä odottamaan itseään.

Ilves hakee vielä lopussa maalia väkisin ilman maalivahtia, mutta tasoitus ei näe päivänvaloa tässä perjantai-illan paikallisnäytelmässä. Ilves Aamulehti Tampere Cupin pronssiotteluun Tapparan napatessa finaalipaikan maalein 3-2.

Aamulehti Tampere Cupin pronssiottelussa Ilves saa vastaansa huomenna lauantaina klo 13:30 Nokia Arenalla JYP:n, joka taipui HPK:lle tämän päivän ottelussaan 2-4.