Marko Herckman
Kärpät MA 14.7. klo 02:00 Ilves

Ilveksen ja Kärppien neljännesfinaalisarja jatkuu maanantaina Oulussa. Ilves lähtee Raksilaan tiukasta tilanteesta, sillä tamperelaisten hyvästä taistelusta huolimatta Kärpät johtaa sarjaa voitoin 2-0.

Erikoistilanteet kääntäneet sarjaa Kärpille

Ilves aloitti sarjan erittäin vahvasti perjantaina Oulussa ja oli lähellä kaapata kotiedun itselleen. Rutinoitunut Kärpät nousi kuitenkin väkisin tasoihin ja lopulta jatkoerässä voittoon. Onni ei ollut Ilveksen puolella, sillä hetkeä ennen Kärppien Teemu Kivihalmeen tekemää 4-3-voittomaalia Ilveksen Mark Flood oli kilauttanut kiekon tolppaan. Sarja jatkui heti lauantaina Hakametsässä. Ottelu venyi tasaisena ja maalittomana aina kolmanteen erään asti, jossa Kärpät onnistui kääntämään pelin itselleen lukemin 0-4. Lopulta selviksi venyneistä lukemista huolimatta ottelu oli tasainen ja Ilveksellä oli oivat mahdollisuudet kääntää peli myös itselleen.

Erikoistilanteet on olleet toistaiseksi suurin syy, joka on kääntänyt sarjaa Kärpille. Etenkin Ilveksen ylivoima on tökkinyt, eikä tamperelaiset ole vielä kertaakaan osuneet miesylivoimalla lukuisista mahdollisuuksista huolimatta. Kärpät puolestaan on tehnyt molemmissa otteluissa yhden ylivoimaosuman ja lauantain pelissä se jäi myös voittomaaliksi. Ensimmäisen kohtaamisen voittomaalin Kärpät onnistui tekemään alivoimalla. Ilveksellä on ollut sivussa ylivoiman runkopelaajia, joka omalta osaltaan on vaikeuttanut ylivoiman toimimista.

Ruotsalainen pelannut hurjat minuutit

Ilveksellä on ollut sarjassa paljon tärkeitä pelaajia sivussa. Lauantain pelistä joutui jäämään sairauden vuoksi sivuun kapteeni Eemeli Suomi. Lisäksi sivussa on ollut Joose Antonen, Panu Mieho ja vielä maanantaina pelikiellossa oleva Samuli Vainionpää. Lauantain kamppailussa Oskari Laaksonen loukkaantui Oskar Osalan laitataklauksen seurauksena. Sunnuntai-iltana ei ollut vielä tiedossa sen paremmin Laaksosen pelikielto kuin Osalan mahdolliset lisäsanktiot.

Ilves sai ensimmäisessä neljännesfinaalissa kaivattua tulitukea hyvin pelanneen ykkösketjun takaa, kun Mike Halmo ja Juho Liuksiala onnistuivat Teemu Rautiaisen lisäksi maalinteossa. Halmo on saanut Kärppiä vastaan vahvuuksiaan esiin ja vahvan kanadalaisen hyviä otteita Ilves tarvii myös maanantaina Oulussa. Ilveksen nuoressa joukkueessa kokemusta edustava Rautiainen on tärkeä pelaaja joukkueelleen. Rautiainen on ollut pudotuspeleissä Ilveksen tehokkain pelaaja tehoin 2+4 ja pelannut muutenkin erinomaisen uhrautuvalla asenteella.

Puolustuspäässä Ilveksestä isointa vastuuta ovat kantaneet rauhallisesti pelaava Niko Peltola, sekä läpimurtokauttaan pelaava Jarkko Parikka. Lukas Dostal on ollut Ilveksen maalilla erinomainen ja antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittoon. Ykkössentteri Arttu Ruotsalainen tahkosi viikonlopun peleissä yhteensä hurjat 53 minuuttia.

Kärpät peluuttanut leveästi

Kärpät on peluuttanut laajaa materiaaliaan varsinkin hyökkäyspään osalta erittäin tasaisesti. Oululaisten ykkössentteri Nicklas Lasu on kerännyt eniten peliaikaa Kärppien hyökkääjistä, mutta jää minuuteissa selkeästi Ruotsalaisen lukemista. Puolustuspäässä eniten vastuuta Kärpissä keräävät Atte Ohtamaa ja Jani Hakanpää.

Lasu on onnistunut molemmissa peleissä maalinteossa. Kultakypärä Ville Leskistä ei vielä kentällä paljoa ole huomannut, mutta siitä huolimatta runkosarjan pistepörssin kakkosella on kasassa kolme syöttöpistettä.

Maalilla Veini Vehviläinen on ollut totutun varma.

Ilveksellä henkisesti kova paikka

Vaikka Ilveksen nuori ja kokematon joukkue on kerännyt roimasti oppia pudotuspelien aikana, niin Kärppien voittaminen ei ole vielä onnistunut. Ilves joutui lähtemään ottelusarjaan huomattavasti kovempi fyysinen kuorma rasituksenaan, mutta tiukkojen pelien kääntyminen rassaa varmasti myös henkisesti. Lauantaina henkinen väsymys näkyi etenkin ylivoimapelissä.

Maanantaina on kuitenkin taas uusi mahdollisuus. Ilveksen energinen joukkue on noussut tällä kaudella useammankin kerran sillasta ja mahdollista se on Kärppiäkin vastaan. Ilveksen pitää lähteä Ouluun nauttimaan pelaamisesta omiin vahvuuksiinsa luottaen. Näin pelatessaan Ilves pystyy horjuttamaan myös ennakkosuosikkia.

Kärpät voittoon päätöserän maaleilla
Kärpille jälleen niukka voitto Raksilassa
UUTISET