Mikko Alahäivälä
Ilves TO 1.1. klo 02:00 JYP

Ilves saa tänään kotihallissaan vastaansa JYPin. Pisteitä janoava kotijoukkue on kovan haasteen edessä, sillä jyväskyläläiset ovat olleet runkosarjan ensimmäisellä puoliskolla Liigan paras vierasjoukkue.

Tähtäin pudotuspeliviivassa

Ilves sai synkkään marraskuuhunsa valonpilkahduksen, kun Sport kaatui viime lauantain maali-ilottelussa Hakametsässä lukemin 6-4. Keskiviikkona joukkue pelasi hyvän ottelun Helsingissä IFK:ta vastaan, mutta 2-3-johto kääntyi kahden mustan hetken myötä viimeisellä viisiminuuttisella 4-3-tappioksi. Peliesityksen perusteella tupsukorvat olisivat pisteitä ansainneet, mutta virheiden kostauduttua joukkue lähetettiin kotimatkalle tyhjin tassuin. Marraskuun saldo, kaksi voittoa ja seitsemän tappiota, on johtanut Ilveksen tilanteeseen, jossa pisteitä kaivataan kipeästi. Runkosarja lähestyy vasta puoliväliään, joten piste-ero pudotuspelipaikkaan oikeuttaville sijoille on vielä hyvinkin kurottavissa umpeen, mutta tulosta pitää alkaa tulla, ja henkilökohtaisten virheiden ja nukahdusten määrän on vähennyttävä.

Joukkuetta on vahvistettu kauden aikana, kun Ilveksen riveihin ovat liittyneet maalivahti Riku Helenius, puolustajat Joe Piskula ja Mark Flood sekä viimeisimpänä hyökkääjä Bill Thomas. Ilves tiedotti 34-vuotiaan yhdysvaltalaishyökkääjän tryout-sopimuksesta eilen, mutta lauantaina Suomeen saapuva Thomas on valmennusjohdon käytettävissä vasta ensi viikon otteluista alkaen. Maalivahti Markus Ruusu puolestaan siirtyi toistaiseksi voimassaolevalla lainasopimuksella TUTOon.

Ilveksen hyökkäystehot ovat olleet viime aikoina vahvasti Eemeli Suomen, Ville Meskasen ja Sami Sandellin varassa. Suomi ja Meskanen tekivät marraskuussa yhdeksässä ottelussa tehot 4+5 ja neljä viimeisintä ottelua Suomen ja Meskasen välissä keskushyökkääjänä pelannut Sandell 3+5. Kultakypärä Suomen kauden kokonaistehot 10+12 oikeuttavat tällä hetkellä Liigan pistepörssin 11. sijalle. Hyökkääjän maaleista kuusi on syntynyt ylivoimalla, mikä on sarjan paras lukema yhdessä pelin vähemmän pelanneen KalPan Alexander Ruutun kanssa. Ilveksen maalilla torjuu tänään Antti Lehtonen, mutta muuten kokoonpano on pysynyt ennallaan.

JYP taistelee kärkisijoista

JYPin kausi alkoi vahvasti, sillä joukkue voitti 11 ensimmäisestä ottelustaan 9. Seuraava vastaavan pituinen jakso oli kuitenkin päinvastainen, sillä tämän aikana voittoja kertyi vain kaksi. Nyt jyväskyläläisillä on taas alla neljä voittoa viidestä viime ottelustaan, joten Ilves saa vastaansa vahvavireisen vierasjoukkueen. Maajoukkuetauon jälkeen JYP on kaatanut kotonaan KooKoon maalein 3-0 ja Sportin 5-2 sekä vieraissa Ässät 1-3 ja SaiPan 0-4. Ainoa tappio tuli Jyväskylässä Jukureita vastaan lukemin 1-3.

Liigan pistepörssin kärkikymmeniköstä löytyy peräti neljä JYP-hyökkääjää. Joukkueen kultakypärää kantaa 27 ottelussa tehot 16+12 iskenyt Juuso Puustinen, joka siirtyi JYPiin täksi kaudeksi HIFK:sta. Jo viime vuosikymmenellä kovaa jälkeä Liigassa tehnyt Jarkko Immonen palasi kahdeksan ulkomailla vietetyn kauden jälkeen Jyväskylään ja pistetahti on ollut jälleen kova. 35-vuotias hyökkääjä on kirjannut alkukaudella pisteet 4+21. Jani Tuppuraisen tehot ovat 10+13 ja Antti Suomelan 9+14. Puolustajista Mikko Mäenpää on summannut pisteet 2+12 ja Mikko Kalteva 3+8. Viidessä edellisessä ottelussa neljä pelaajaa iski vähintään viisi pistettä: Puustinen merkkautti tehot 5+3, Immonen 0+7, Tuppurainen 4+2 ja Mäenpää 0+5.

Joukkueen peliaikakuningas on Ilves-kasvatti Mikko Kuukka. Puolustajan keskimääräinen peliaika on 20 minuuttia ja 24 sekuntia. Juho Olkinuora on torjunut JYPin maalinsuulla 15 ottelussa ja Eetu Laurikainen 12 ottelussa. Kummankin torjuntatilastot oikeuttavat sarjan maalivahtien kärkikymmenikköön. Tänään torjuntavastuuta kantaa neljästä edellisestä pelaamastaan ottelusta voiton torjunut Olkinuora. JYP saa myös koko alkukauden sivussa olleen luottopelaajansa Ossi Louhivaaran takaisin kokoonpanoonsa.

Edellinen kohtaaminen

Syyskuun lopussa Jyväskylässä pelattu kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi kotijoukkueen 5-3-voittoon. JYP karkasi avauserässä kolmen maalin etumatkalle, eikä Ilves onnistunut enää nousemaan rinnalle. Päätöserässä ero kaventui yhteen osumaan, mutta loppulukemat syntyivät tyhjään maaliin tamperelaisten hakiessa tasoitusta ilman maalivahtia. JYPin tehomiehinä toimivat pisteet 1+2 tehneet Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen. Muista osumista vastasivat Juha-Pekka Hytönen, Antti Suomela ja Juuso Puustinen. Ilveksen Sami Sandell keräsi kaksi syöttöpistettä ja maalintekijöinä toimivat Teemu Rautiainen, Eemeli Suomi sekä Teemu Lepaus.

Ratkaiseeko ylivoimatehokkuus?

Ilves on tehnyt kolmessa edellisessä ottelussa yhteensä viisi ylivoimamaalia, joiden ansioista joukkueen ylivoimaprosentti on noussut lukemaan 18,45, joka on Liigan kuudenneksi paras. JYPin vastaava lukema 19,80 on sarjan neljänneksi paras, ja kolmessa edellisessä ottelussa vastustajien verkko on heilunut ylivoimalla neljästi. Jyväskyläläisten alivoimaprosentti 79,35 on sarjan keskitasoa, kun taas Ilveksen lukema 70,79 on Liigan huonoin.

Kotijoukkueen oppimisprosessina on edelleen oman pelaamisen pitäminen kontrolloituna alusta loppuun ja pientenkin asioiden tekeminen laadukkaasti tilanteesta toiseen. JYP taistelee sarjan kärkisijoista, missä avaintekijänä on ollut vahva vieraspelaaminen. Jyväskyläläiset ovat voittaneet kolmestatoista vierasottelustaan peräti kahdeksan. Tehdyissä maaleissa joukkueiden välillä on vain 9 maalin ero JYPin hyväksi, mutta Ilveksen maaliverkko on puolestaan heilunut peräti 42 kertaa useammin kuin illan vastustajalla. Hakametsässä on odotettavissa kova kamppailu sarjapisteistä, ja mikäli Ilves pystyy jatkamaan IFK-ottelussa nähtyä hyvää pelaamistaan ja minimoimaan virheensä, on kotivoitto otettavissa.

Lätkäehtoo: Kiakkomakasiini – Osa 4 (Mauno Ahonen & Jukka Emil Vanaja)
Ilves liekeissä JYPiä vastaan
UUTISET