1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Monitoimityökalu Juuso Pulli nauttii jokaisesta vaihdosta Ilveksen paidassa

Monitoimityökalu Juuso Pulli nauttii jokaisesta vaihdosta Ilveksen paidassa

Marko Herckman

Ilveksen riveistä voi tällä kaudella löytää monta onnistujaa. Yksi heistä on toista kertaa urallaan Ilveksessä pelaava Juuso Pulli, 30. Puolustaja on kerännyt viime kausina kokemusta ulkomailta ja palasi Liigaan kokeneempana sekä kypsempänä pelaajana. Aina sata lasissa joukkueen eteen pelaava Pulli nauttii pelistä vaihto kerrallaan ja paiskii töitä tarvittaessa roolissa kuin roolissa.

Joka vaihtoon nauttimaan

Juuso Pulli avaa viime aikoina kovin tutuksi tulleen videoyhteyden ja saapuu hyväntuulisena haastatteluun. Viime kaudet ulkomailla pelannut puolustaja aloitti tämän kauden Iisalmessa IPK:n Mestis-joukkueessa, kunnes marraskuussa tuli yhteydenotto tutusta seurasta Tampereelta. Edellisen kerran 2017-18 Ilveksessä pelanneelle Pullille tarjottiin tryoutia ja näyttöpaikkaa pakkipulasta kärsineen Ilveksen joukkueeseen. Pullin ei tarvinnut miettiä sekuntiakaan, vaikka mitään takeita pidemmästä pestistä ei ollut.

– Muistan sen tilanteen hyvin – olin täpinöissäni kuin pikkupoika! Se oli mahtava tunne, Pulli hymyilee.

– Se, että alkuun oli vain lyhyt koeaika ei vaikuttanut oikeastaan mihinkään. Olin kovasti toivonut ja odottanut, että saisin vielä mahdollisuuden päästä Liigassa näyttämään. Tiesin itse olevani niin fyysisesti kuin henkisestikin siinä kunnossa, että jos näyttöpaikan saan, niin on helppo heittäytyä mukaan. Ei ollut yhtään tunnetta, että tarvisi jännittää tai puristaa, vaan lähdin vain nauttimaan siitä, mitä tulee vastaan. Ajattelen saaneeni toisen mahdollisuuden uralleni.

Jotenkin Pullin fiilikset uudesta mahdollisuudesta on helppo aistia myös kentällä. Puolustajan pelaaminen näyttää edellistä Ilves-visiittiä vapautuneemmalta – tinkimättä kuitenkaan tutusta asenteesta ja tilanteiden loppuun asti pelaamisesta. Katsomoon asti voi aistia, että Juuso Pulli nauttii jokaisesta kentällä pelaamastaan vaihdosta.

– Kyllä se pitää paikkansa. Tässä vuosien varrella on tapahtunut jonkinlaista kasvamista ja oppimista. Sitä tunnetta on vähän vaikea kuvailla, mutta jotenkin on sellainen rauha sekä pelatessa ja ihan yleisestikin pään sisällä. Sitä kautta osaa ottaa pelaamisestakin kaiken irti. Kehitystä on muutenkin tapahtunut vuosien aikana ja edelleen on halua kehittyä koko ajan lisää. Ja siltä tuntuu, että oikealla tiellä ollaan.

Pullilla tuli elokuun lopussa mittariin 30 vuotta. Mies on vielä nuori, mutta pelaajana kokemusta on karttunut jo paljon. Se on auttanut suhtautumisessa niin jääkiekkoon kuin elämään yleensäkin.

– Ihan varmasti se on näin. Tässä on ehtinyt viime kesän, syksyn ja nyt tämän talvenkin aikana miettiä muutamaa vuotta taaksepäin ja osannut suhtautua omaankin toimintaan jääkiekkoilijana kriittisemmin. Se on varmasti monen tekijän summa, mutta kokemus ja vuodet esimerkiksi ulkomailla on auttanut laittamaan asioita eri perspektiiviin.

Ilveksestä lähdön jälkeen Pullin matkalle on osunut vuodet Itävallassa, Tanskassa ja Sloveniassa. Ne opettivat puolustajalle uusia asioita jääkiekkoilijana, mutta ennen kaikkea ihmisenä.

– Kyllä ne olivat mielenkiintoisia ja antoisia vuosia. Siellä oppi toimimaan kuitenkin hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja erilaisissa kulttuureissa, vaikka ei ne niin eksoottisia maita ollutkaan. Mutta tietyt toimintatavat olivat erilaisia ja niihin oli opittava sopeutumaan. Se toi itsestäkin esiin uusia puolia. Pelaajanakin oppi paljon uutta. Eri maalaiset valmentajat toivat kaikki jotain uutta maustetta omaankin peliin.

– Jääkiekko on se tärkein asia kun ollaan hallilla. Mutta viime vuosien kokemukset ovat opettaneet myös sitä, että elämää on hallin ulkopuolellakin ja on oppinut arvostamaan sitäkin puolta elämästä. On ollut paljon hyviä kokemuksia, mutta myös haastavia kokemuksia, joista on pitänyt selvitä läpi. Sitä kautta on löytänyt myös enemmän omaa itseään ja ehkä sekin näkyy rauhallisuutena kaukalossa. Kaikella tapahtuneella on varmasti oma vaikutuksensa siihen, missä nyt ollaan, Pulli puntaroi.

Kuva: Ilves.com

”Olen iloinen siitä, että saan pelata juuri Tampereen Ilveksessä”

Juuso Pulli saapui ensimmmäistä kertaa Ilvekseen JYPissä vietettyjen vuosien jälkeen kaudeksi 2017-18. Joukkueelle kausi oli haastava, mutta samaan aikaan se oli kausi, jolloin Ilveksen uusia perusteita alettiin tosissaan rakentamaan.

– Sehän oli se ensimmäinen kausi, kun lainausmerkeissä uutta Ilvestä ruvettiin rakentamaan ja seura oli tietynlaisessa murrostilassa. Pelaajana sitä tiesi, että Ilveksellä on takana haastavia vuosia ja nyt lähdetään rakentamaan uutta. Meillä oli silloin paljon nuoria ja lupaavia pelaajia, joista osa tekee nyt hienoa uraa Pohjois-Amerikassa. Silloinkin oli hyvä porukka ja viihdyttiin hyvin yhdessä, mutta ei saatu sitä kentälle näkyviin. Jostain se silloin jäi kiinni, että sillä kaudella ei oikein lähtenyt kulkemaan ja homma meni vähän turhaksi puristamiseksi.

– Nyt sitä jotenkin aistii, että moni asia on eri lailla. Taas meillä on nuori ja lahjakas joukkue, muutamalla kokeneella pelaajalla lisättynä, mutta jotenkin sellainen raikkaus ja iloisuus huokuu meidän joukkueesta. Sitä on aika vaikea kuvailla, mutta en ole ollut tällaisessa joukkueessa aiemmin. Tekeminen ei tule puristamalla tai väkisin puskemalla, vaan hyvän olon kautta. Olen erittäin iloinen siitä, että saan pelata juuri Tampereen Ilveksessä, puolustaja myhäilee.

Ilveksessä Pulli edustaa kokeneempaa kaartia.

– Kokeneempaa päätä meidän joukkueessa olen, mutta en minä itseäni yhtään muita vanhempana pidä, Juuso naurahtaa.

– Kyllä sitä välillä yrittää olla äänessä ja esimerkiksi vaihtopenkillä kannustaa muita. Sitten jos huomaa jotain, niin voi esimerkiksi henkisellä puolella antaa vähän vinkkiä. Saarelan Antti jossain pelissä sanoi, että sinä olet kuin isähahmo täällä. Se huvitti – en ollut ollenkaan ajatellut itseäni sillä tavalla. Varmaan pitäisi muilta kysyä miten he minun roolini näkevät.

Jos rooleista puhutaan, niin niitä Pulli on saanut useammankin esitettäväkseen tällä kaudella. Kokoonpanomurheista useaan otteeseen kärsinyt Ilves on saanut Pullista monitoimityökalun, joka on tarpeen vaatiessa istutettu eri pelipaikoille parsimaan kokoonpanoa kasaan.

– Onhan se ihan eri asia pelata hyökkääjänä kuin pakkina. Siihen pitää vain reagoida ja olla tyytyväinen, että on pystynyt sitten tuomaan esimerkiksi taklauksia ja energiaa joukkueen hyökkäyspeliin – ehkä siinä on sitten saanut päästää vähän höyryjä samalla pihalle.

Puolustaja myöntää, että pelipaikan vaihtaminen ei ole helppoa, mutta suhtautuu asiaan jo aiemmin ilmi tulleella filosofialla.

– Ei se missään nimessä helppo homma ole vaihtaa lennosta pakista hyökkääjäksi. Mutta muutenkin viimeisten vuosien aikana on elämässä yleensäkin pitänyt sopeutua erilaisiin asioihin, joita ei olisi osannut odottaa, joten turha sitä on ruveta liikaa miettimään. Ei siinä mitään hävittävää ollut – ei muuta kuin tulta päin.

Kuva: Ilves.com

”Ollaan pirun vahva porukka”

Käynnissä oleva kausi on poikkeuksellinen monella tapaa. Yksi isoista asioista on legendaarisen Hakametsän vaihtuminen tuliterään Nokia Areenaan. Pulli pääsi aistimaan jään tasosta niin Hakametsän viimeisen kuin Arenan ensimmäisen pelin.

– Ei sitä kesällä tai syksyllä voinut edes kuvitella, että sellaisia hetkiä saisi elää tällä kaudella. Hakametsässä on tullut pelattua vuosien varrella paljon pelejä niin vastustajan kuin sitten Ilveksenkin riveissä. Kun tietää sen kuinka iso merkitys Hakametsällä on suomalaiselle ja tamperelaiselle jääkiekolle sekä Ilvekselle ollut, niin oli se mahtava homma. Se tapahtuma oli niin upeasti järjestetty ja tunnelma niin hieno, että vieläkin tulee kylmät väreet kun sitä miettii.

– Nyt ollaan sitten ihan maailmanluokan areenalla ja kaikki on viimeisen päälle. On tämä ainutlaatuista aikaa ja koen olevani tosi etuoikeutettu kun saan olla mukana tässä, Pulli sanoo painokkaasti.

Kaiken oheistoiminnan ohella Ilveksellä on kulkenut myös kaukalossa ja joukkue taistelee tosissaan runkosarjan voitosta.

– Kyllä meillä on pirun vahva porukka. Meillä on ollut rikkonaisia viikkoja jo useampi tässä, mutta ollaan silti pystytty voittamaan ja raapimaan pisteitä, vaikka peli ei luonnollisestikaan ole ollut parhaimmillaan. Ollaan henkisesti kova ja sitkeä joukkue ja noustu monta kertaa kolmannessa erässä vielä takaa ohi. Ei se sattumaa ole, että Ilves on kärjessä, puolustaja muistuttaa.

– Se on tosi hieno fiilis kun tietää, että vaikka ei olla parhaimmillamme, niin silti taistellaan voitosta. Ja jos vastustaja on vaikka maalin perässä, niin ei tule mitään paniikkia. Joka joukkueellahan se näkyy kun kokoonpanosta on pelaajia pois, mutta ei se yleisesti meidän juttuun ole vaikuttanut.

Playoffit ei vielä Pullin mielessä kummittele. Puolustaja kääntää ajatukset sen sijaan arjen tekemiseen.

– Tällä hetkellä nautitaan jokaisesta hetkestä ja pelistä. Tässä on vielä paljon pelejä ennen playoffeja ja päästään vielä tekemään pitkäjänteistä työtä joukkueen kehittämisen eteen. Kyllä se kevät sieltä tulee kun maltetaan tehdä arjessa asiat hyvin.

Vahvasti koko kauden joukkueen tukena eläneille Ilveksen kannattajille Pullilla on lämpimiä terveisiä.

– Faneilla on ollut kyllä ihan mahtava meininki ja ollaan joukkueena nautittu siitä kun hallissa on meteliä ja laulu raikaa. Nyt on hyvä vertauskohta kun jouduttiin taas pelaamaan jokunen peli tyhjille katsomoille ja kannattajien puuttumisen kyllä huomaa heti. On se pirun tärkeä homma meille, että he ovat hallilla ja onhan meillä minun mielestä Suomen parhaat fanit.

TPS-kamppailu aloittaa Ilveksen härkäviikon
Turun Palloseura nollasi Ilveksen Tampereen tiistai-illassa
UUTISET