1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Rakennusmestari Tamminen lähti mukaan rakentamaan uutta Ilvestä

Rakennusmestari Tamminen lähti mukaan rakentamaan uutta Ilvestä

Vesa Suonsyrjä

Kookas hyökkääjä edustaa harvinaista porukkaa, joka on noussut Liigaan vasta vähän vanhemmalla iällä. 25-vuotiaana Suomi-Sarjassa aloitettu panostus jääkiekkoon on nostanut taitavan pelaajan liigatasolle ja edessä on ensimmäinen liigakausi ja tavoitteet siihen ovat korkealla.

Keskushyökkääjänä pelaava Juhani Tamminen, 28 on saanut kiekkokasvatuksensa Hämeenlinnassa. Lahjakas pelaaja ei kuitenkaan ole pelannut kirkkaimmissa valoissa, vaan ollut kauempana valokeilasta aina viime kauteen saakka.

– Pelasin B-junioreihin asti SM-tasolla, mutta sen jälkeen minulla menivät sukset ristiin valmentajan kanssa ja totuuden nimessä itsekin olin siihen aikaan sellainen hulivili, että oli parempi lähteä hakemaan asennetta A-nuorten kakkosjoukkueesta. Vauhdinhaku jatkui 2 divisioonasta, jossa pelasin HPK Inkkareissa, joka oli enemmänkin kavereiden höntsyporukka, kuvailee ”Tami” uransa ensimmäisiä vuosia.

Forssasta koulutusta ja kokemusta, Rovaniemeltä liigapelaajaksi

Hämeenlinnasta Tamminen siirtyi Forssaan, jossa pelaaminen jatkui opiskelun ehdoilla. Panostaminen opiskeluun kannatti ja Tamminen on jääkiekkoilun lisäksi valmistunut rakennusmestariksi. FPS:n paidassa myös pelaaminen kulki ja pisteitä 146 Suomi-Sarjan kamppailussa syntyi peräti 198.

– Forssassa meni neljä vuotta, jolloin pelaaminen oli lähinnä harrastus. Pääpaino oli opiskelussa, kun luin itseäni Hämeen Ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi. Mukavaahan siinä oli pelailla opiskelun ohessa ja viimeisellä kaudellani tein jo alan töitäkin. Viimeisellä kaudellani siellä valmistuin ja aloin pohtimaan, että pitäisikö vielä koittaa laittaa kaikki kortit likoon jääkiekon suhteen.

Forssassa viimeinen kausi sujui hyvin myös kaukalon puolella ja se toi uskoa tulevaisuuteen jääkiekkoilun suhteen. Seuraava askel olisi luonnollisesti Mestis, jossa pelipaikaksi löytyi Rovaniemen Kiekko, jossa Tamminen nousi lopulta laajemmin kiekkoyleisön tietoisuuteen.

– En ole ikinä käynyt koejaksoilla seuroissa ja nytkin päätin lähteä Rovaniemelle, kun sieltä soitettiin juhannuksen tienoilla. Olin eronnut ja valmistunut, joten minulla ei ollut mitään syytä olla lähtemättä kokeilemaan siipiäni Mestis-ympyröissä. Olin kuitenkin jo 25-vuotias, joten tilanne oli nyt tai ei koskaan, taustoittaa Juhani Tamminen.

– Matkaaminen oli Rovaniemeltä todella kovaa, sillä lähimmät pelit olivat neljän tunnin päässä Kajaanissa. Kokemuksina ja muistoina siitä kahden vuoden taipaleesta jäi todella hyvä maku. Sain siellä paljon vastuuta ja sain pelata omilla vahvuuksillani ja sitä kautta kehityin valtavasti pelaajana. Ensimmäinen kauteni Rovaniemellä meni loukkaantumisen kautta vähän vihkoon, mutta viime kaudelle keskityin koko kesän ainoastaan jääkiekkoon ja harjoittelin kaksi kertaa päivässä. Minulla oli tavoite nousta Mestiksen eliittiin ja sitä kautta saada liigaseurat kiinnostumaan. Sainkin onnistumisia heti alkukaudesta ja koko kausi meni todella hyvin, kertaa Juhani Tamminen edellistä kauttaan, jolloin hänet valittiin kauden päätteeksi Mestiksen All-Stars kentälliseen.

Viime kauden kohokohtia Juhani Tammisen osalta olivat ensimmäiset liigakamppailut, jotka mies pelasi 27-vuotiaana Helsingin IFK:n petopaidassa.

– Kyllähän siinä tuli iso hyvänolon tunne, kun mietti että vain hetkeä aiemmin pelasin Suomi-Sarjassa ja nyt olen HIFK:n legendaarisessa asussa tähtipelaajien kanssa samassa pukukopissa. Siinä jännityksessä meni osittain ohi ensimmäinen pelikin ja pelasin todella lyhyitä vaihtoja ja oma pelaamiseni oli lähinnä sohimista. Oma roolinikin oli aika pieni niissä peleissä ja koin olevani lähinnä täytemies ja sitä kautta itseluottamuksenikin laski, kaksi jälkimmäistä liigapeliään oudolla laitahyökkääjän tontilla pelannut Tamminen muistelee.

Juhani Tamminen, Tampereen Ilves

Juhani Tamminen teki Ilveksen kanssa yksivuotisen sopimuksen heti edellisen kauden päätyttyä. Puhetta Ilvekseen tulemisesta oli ollut jo edellisellä kaudella.

– Muistaakseni jo ennen kuin pelasin HIFK:ssa tai sitten heti sen jälkeen Ilveksen valmennukseen kuuluva Olli Salo soitteli ja kyseli sopimuskuvioistani. Tunnemme Ollin Hämeenlinnan ajoilta, sillä hänen veljensä on hyvä ystäväni ja Ollikin todella tuttu kaveri. Keväällä sitten pääsimme sopimukseen ja nyt annan kaikkeni Tampereen Ilvekselle, hymyilee Juhani Tamminen.

Monen muun tavoin Juhani Tamminen kuvailee joukkuehenkeä erinomaiseksi ja nostaa esiin joukkueen nuoruuden. Kova keskinäinen kilpailu ja lahjakkaat pelaajat luovat uskoa kauteen lähdettäessä.

– Meillä on paljon taitoa ja potentiaalia todella monella pelaajalla nousta seuraavalle tasolle liigapelaajina ja siihen lisäksi hyvässä suhteessa kokemusta Tapio Laakson, Arto Laatikaisen ja Sami Sandellin muodossa. Hyvässä tasapainossa kokemusta ja nuoruuden intoa. Omaa tekemistä nostaa tieto siitä, että pelipaikka on kaikkea muuta kuin varma. Kaikkiin päiviin pitää lähteätäydellä höyryllä, jotta pelipaikka vakiintuu.

Ensimmäiseen täyteen kauteensa Liigassa lähtevä Juhani Tamminen lähtee kovin tavoittein. Pelkkä osallistuminen ei riitä kookkaalle ja taitavalle keskushyökkääjälle.

– Ensimmäinen tavoite on napata paikka kokoonpanosta ja sitä kautta saada onnistumisia, jotta saisin vastuuta ylivoimapelissä ja nousisin kahteen ensimmäiseen ketjuun, paaluttaa Tamminen kauden tavoitteitaan. Pelkkä osallistuminen tai katsomossa katseleminen ei ole mikään tavoite, joten siksi tavoitteiden pitää olla korkealla.

Pelaajatyypiltään Juhani Tamminen on ennen kaikkea taitopelaaja, joka on valmistavissa otteluissa pelannut ennakkoluulottomasti ja ihastuttanut katsojia taidoillaan. Mies odottaa itseltään kuitenkin paljon parempaa. Joukkueen otteet keräävät varovaista kiitosta.

– Olen aina tiedostanut, että taito on minun vahvuuteni kiekkoilijana. Kiekonkäsitteleminen ja kiekonsuojaaminen sekä iso koko ovat vahvuuksiani, joita koitan hyödyntää.

– Joukkueen esitykset ovat olleet ihan positiivia ja voitot HPK:sta ja Pelicansista ovat olleet hyviä suorituksia. Itse olen pelannut ihan ok-tasolla, mutta onhan se ollut sellaista peruspuurtamista enkä ole päässyt näyttämään omia vahvuuksiani vaan lähinnä tyytynyt väläyttelemään niitä. Tarvitsen vielä ripauksen lisää pelirohkeutta ja luisteluvoimaa niin sitä kautta pelini tulee paranemaan kauden mittaan, uskoo Juhani Tamminen.

HPK kiri ohi päätöserässä
Liigalippujen irtoliput myyntiin Ti 29.8 klo 9.00 – Avaus Ilves-Tappara Pe 8.9.
UUTISET