1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. 21 vuoden tuska päättyi pronssiseen riemuun!

21 vuoden tuska päättyi pronssiseen riemuun!

Vesa Suonsyrjä

Ilveksen pitkä kausi päättyi Nokia Arenalla 11606 katsojan edessä valtaisaan riemuun Ilveksen pitkän mitalittoman putken tullessa päätökseen. Ilveksen kauden 2021-22 hieno tarina päätettiin pronssijuhliin ja kuin ennalta kirjoitettuna voittomaali merkittiin 3-2 voitossa Eemeli Suomelle.

Ilves vahvempi avauserässä

Vierasjoukkue KooKoo tuli avauserään vahvasti ja sai ensimmäiset toimitukset kohti Vadim Zherenkoa, joka aloitti pidemmän tauon jälkeen varmasti Ilveksen maalilla. Isompia maalipaikkoja ei avausminuuteilla nähty. Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 4.17 Kim Strömbergin koukattua hyökkäyssinisellä Joona Ikosta.

Ilveksen ylivoima pyöri vaarallisesti Henrik Haapalan ja Eemeli Suomen johdolla jääden kuitenkin tuloksettomaksi. Kun Ilves vaihtoi toista ketjua pääsi Heikki Liedes huonoon syöttöön väliin ja karkasi puolittaiseen läpiajoon, jonka Zherenko selvitti.

Ilveksen ykkösketju Haapala-Kontiola-Oden loi huippupaikan hyvillä siirroilla, mutta Nick Malik sai vangittua Kontiolan laukauksen erän lähestyessä puoliväliään. Ilveksen hyvä ote palkittiin avausmaalilla, kun Les Lancaster nosti kiekon vahvasti alueelle ja toimitti kiekon hienolla syötöllä Balasz Sebokille, joka löi kiekon suoraan ohi Malikin ja siirsi Ilveksen 1-0 johtoon ajassa 10.18. Toiseksi syöttäjäksi avausosumaan merkittiin Eetu Päkkilä.

Kuva: Aarno Vuorinen

Ilveksellä oli hyvä ote pelistä ja Malik joutui venymään Matias Mäntykiven ja Juuso Pullin yritysten edessä. Ilves uransa päättävä Aleksi Elorinne pääsi yrittämään seuraavaksi Petri Kontiolan oivaltavasta syötöstä, mutta Malik selvitti tilanteen hienolla torjunnalla.

Ilveksen hieno avauserä jatkui Joonas Odenin vahvalla luistelulla, joka käänsi tilanteen kahdella yhtä vastaan hyökkäykseksi, jonka päätti 2-0 osumaan upeasti noussut Les Lancaster. Ajassa 17.24 syntyneeseen osumaan toiseksi syöttäjäksi merkittiin Henrik Haapala.

Erässä seitsemän kertaa torjunut Zherenko selvitti viimeisellä minuutilla Teemu Engbergin laukauksen ja tilanne kuumeni hetkeksi. Erässä työllistetympi maalivahti Nick Malik torjui 11 kertaa.

Ilves hallitsee toista erää suvereenisti, mutta KooKoo tulee maalin päähän erän lopulla

Ilveksen kolmas maali oli lähellä toisen erän alkupuolella, kun Panu Mieho pelasi paikan Eetu Päkkilälle, jonka laukaus meni rautoja nuollen ohi maalin. Ilves loi paikkoja ja hallitsi ottelua, mutta Malik oli tarkkana maalillaan. KooKoo oli koko ajan askeleen jäljessä ja tämä palkittiin ex-Ilves Ville Meskasen kaksiminuuttisella tämän kaadettua maalin kulmalle liukuvan Eemeli Suomen ajassa 24.43

Ilveksen ylivoima pyöri jälleen hienosti, mutta KooKoo selvitti syntyneet tilanteet. Torniolainen ikitaistelija Tuomas Salmela jäi kentänpintaan saatuaan osuman suojaamattomaan paikkaan ja poistui pukuhuoneeseen kun pelikellossa oli reilut kahdeksan minuuttia.

Kuva: Aarno Vuorinen

Kotijoukkueen kannalta näytti hyvälle, kun joukkue pääsi kolmatta kertaa ylivoimalle Kimi Koiviston koukittua Eemeli Suomea ajassa 29.30. Ilveksen ylivoima oli toistaiseksi illan heikoin ja kolmatta kertaa jäätiin ilman ylivoimamaalia. Ilveksen valtava luisteluvoima oli liikaa KooKoolle ja Alexander Bonsaksen joutui rikkomaan Joona Ikosta, joka pääsi yrittämään Lancasterin syötöstä.

Ilveksen valtava hallinta palkittiin lopulta, kun kapteeni Eemeli Suomi runnoi Simon Johanssonin laukauksen paluukiekosta Malikin tiputtaman kiekon maaliin. KooKoo haastoi osuman, mutta lyhyen tarkastuksen jälkeen todettiin 3-0 maali oikein tehdyksi. Ajassa 32.05 syntyneeseen ylivoimamaaliin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Petri Kontiola.

Ilveksen ylivoimaa toisessa erässä kuvasivat toiselle liigan mainoskatkolle siirryttäessä torjunnat 1-11, joista viimeisimmällä Malik selvitti Joonas Odenin laukauksen ylivoimahyökkäyksestä. Kesken yksipuolisen näytöksen vierasjoukkue KooKoo sai ensimmäisen paikkansa koko erässä Ilveksen sorruttua vaihtovirheeseen ajassa 37.11.

Täysin pelitapahtumien vastaisesti vierasjoukkue nousi kahden maalin päähän ja runsaslukuinen vieraskannattajaosasto sai juhlia maalia, kun Teemu Rautiainen kavensi lukemiksi 3-1 heittämällä miinuskulmasta kiekon taidokkaasti Zherenkon kautta maaliin. Pitkään ratkenneelle näyttänyt ottelu syntyi uudelleen toden teolla, kun Kim Strömberg harhautti Daniel Gazdan ja laukoi tarkasti kiekon ohi Zherenkon ajassa 38.25.

Kuva: Aarno Vuorinen

Dramaattisessa erässä Zherenko torjui kolme kertaa ja Malik kaksitoista kertaa.

Pitkä odotus päättyy

Erän alkuun molemmissa päädyissä nähtiin hyvät paikat, kun Zherenko nollasi Rautiaisen ja Malik Mäntykiven. Ilveksen nelosketjun Tomi Iso-Mustajärvellä oli hieno paikka iskeä tarinaansa messevä päätös, mutta Malik torjui tämän lähiyrityksen.

Molemmissa päädyissä tapahtui ja Ilves pääsi ylivoimalle Ville Meskasen mailan osuessa Leo Lööfiin kasvoihin ajassa 42.54. Tilanne kuumensi rajusti KooKoon penkkiä ja valmentaja Olli Salo ei sulattanut tuomiota ollenkaan. KooKoo pelasi aktiivisen alivoiman ja selvitti neljättä kertaa tänään alivoimansa.

Päätöserä eteni selvästi tasaisemmissa merkeissä ja ketjunsa muokannut KooKoo haastoi kotijoukkuetta tasavahvuisesti. Jännitys katsomossa nousi kiekon pomppiessa molemmilla maaleilla lähellä maaliviivaa. Molemmille maaleille lauottiin ahkerasti aina kun tuli tilaa ja molemmat maalivahdit ottivat hyviä perustorjuntoja.

Jännitys nousi minuuttien vähentyessä kellossa. Kun kellossa oli jäljellä 2.15 otti Olli Salo Nick Malikin pois maaliltaan. KooKoo pyöritti ilman huippupaikkoja ja Joona Ikonen pääsi nousemaan ja Kim Strömberg kaatoi tämän alimpana pelaajana ajassa 59.10. Moni odotti tilanteesta maalia, mutta tuomariston päätös pysyi.

Ilves pelasi viisaasti viimeiset hetket pois kellosta ja Nokia Arenan katsomo repesi hurjaan huutoon. 21 vuoden mitaliton kausi on nyt takana ja tulevaisuus näyttää valoisalle.

Kuva: Aarno Vuorinen

Ilveksen mediaryhmän puolesta kiitos kaudesta 2021-22 ja jokaiselle joukkueen pelaajalle, kannattajalle ja toimihenkilölle kiitos työstä, kannustuksesta ja mitalista!

Kausi huipentuu pronssiotteluun
Aleksi Elorinne: ”Tämä on ollut unohtumatonta aikaa minulle”
UUTISET