1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Osasto 41 sytyttää hurmoksen sekä koti- että vieraskentillä

Osasto 41 sytyttää hurmoksen sekä koti- että vieraskentillä

Milla Mettiäinen

Ilveksen ottelutapahtumissa kentän tapahtumien lisäksi tärkeässä roolissa ovat kannattajat. Osasto 41 on Ilveksen kannattajaryhmä, joka on viimeisten kausien aikana nostanut profiiliaan merkittävänä tunnelman luojana aiemmin Hakametsässä ja nyt Nokia Arenalla, mutta myös vieraskamppailuissa. Ennen uudelle areenalle siirtymistä kuului huolestuneita puheita siitä, mahtaako Hakametsän huikea tunnelma latistua Nokia Arenassa, mutta latistumisen sijaan tunnelma on ylittänyt odotukset.

Kun Hakametsän jäähallissa tehtiin seisomakatsomokokeilu noin kymmenisen vuotta sitten, oli kannattajatoiminta aivan eri tolalla kuin tänä päivänä. Kun seisomakatsomoa lähdettiin kokeilemaan, ylälauteilla seisoi nelisenkymmentä henkeä ja Osasto 41 koostui vasta pienestä aktiiviporukasta. Tuolloin oli iloinen yllätys, kuinka hyvin seisomakatsomon paikalla aiemmin sijainneiden istumapaikkojen väki lähti mukaan meininkiin. Noista ajoista on tultu pitkä matka eteenpäin, kun tänä päivänä Nokia Arenalla toinen pääty pursuilee väkeä joka ottelussa ja katsomo suorastaan tärisee kannattamisen voimasta.

Ilveksen uusi aika toi uusia tuulia myös kannattajaryhmään ja vuodesta 2017 kokonaisuus lähti kehittymään. Iso kannattajamassa alkoi kasvamaan, mutta aktiiviporukka on kuitenkin pysynyt samana. Läpilyönti oli lähellä tapahtua jo kaudella 2019–2020, mutta korona keskeytti kauden, joka iski kapuloita kehityksen rattaisiin. Osasto 41 on tehnyt vuosien työn tuodessaan laulut ja kannattajakulttuurin näkyviin isolle yleisölle.

Osasto 41 on suorittanut tällä kaudella onnistuneen läpilyönnin ja kannattajaryhmän jäsenmäärä on tällä kaudella tuplaantunut aiemmista kausista. Tällä hetkellä aktiiviporukkaan kuuluu useampia kymmeniä henkilöitä ja kokonaisuudessaan Osasto 41:llä jäseniä on yli 300. Ryhmän kasvu näkyy ja kuuluu positiivisesti peleissäkin. Ryhmässä uskotaan, että läpilyönti on onnistunut, koska saavutettu tunnelma ruokkii itse itseään ja väki haluaa tulla mukaan kannattajakatsomoon, kun se vaikuttaa helpommin lähestyttävältä. ”Tämä on ensimmäinen kausi, kun väkeä riittää niin, että pystytään laulamaan koko pelin läpi” toteaa yksi Osasto 41:n aktiiveista. ”Meillä on enemmän lauluja, ja tiforyhmä on viime vuosina alkanut tekemään enemmän, useammin, isompia ja näyttävämpiä tifoja. Nämä asiat ovat auttaneet ottamaan isoja harppauksia eteenpäin.

Tifo työn alla. Kuva: Sami Raiskio

Osasto 41 järjestää kannattajamatkoja käytännössä jokaiseen lauantaisin pelattavaan vierasotteluun. Tällä kaudella runkosarjan aikana järjestettiin kahdeksan matkaa ja nyt playoffeissa kolmas matka Ouluun on parhaillaan käynnissä. Reissuilla mukana on aina vakioporukkaa, mutta jokaisella matkalla on uusiakin kasvoja. Yleensä nuo uudet kasvot tulevat matkaan mukaan uudestaankin. Vieraspelimatkoille lähtee usein yksi tai kaksi bussia, mutta kasvun myötä vakiporukkakin alkaa jo täyttää kaksi bussillista.

Helposti lähestyttävään kannattajakatsomoon on mukava mennä ja kannattajakatsomossa laulut oppii mukana olemalla. Tarkennuksia voi kysellä vieruskavereilta ja uusia lauluja opetetaan katsomossa pelien aikana laulujen kirjoittajien toimesta. Osasto 41 jäseneksi voi liittyä heidän nettisivujensa kautta. Uusille jäsenille hinta on 20€ ja edellisen kauden jäsenille 15€. Yrityksille ja muille kiinnostuneille tahoille on olemassa myös mahdollisuus toimia kannattajajäsenenä.

Osasto 41 matkalla Ouluun. Kuva: Sami Raiskio
Kova kamppailu päättyi Ilveksen kolmanteen kiinnitykseen kohti jatkopaikkaa
Kohti kuutospeliä
UUTISET